Austrijsko-srpsko kulturno društvo „Vilhelmina Mina Karadžić“

0
1077
akademik prof. Svetlana Matić

U Beču je nedavno osnovano i registrovano „Austrijsko- srpsko kulturno društvo „Vilhelmina Mina Karadžić“. Osnivač i idejni tvorac Društva je akademik prof. Svetlana Matić iz Beča.
Program rada se zasniva na predstavljanju srpske kulutre i nacionale baštine Austrijancima, na saradnji sa austrijskim kulturnim društvima, zajedničkoj organizaciji kulturnih manifestacija i zbližavanju Srbije i Austrije, na polju jezika, umetnosti i kulturne baštine. Društvo je otvoreno za saradnju i sa svim drugim organizacijama slične orijentacije širom Evrope i sveta.

„Austrijancima sam predstavila svoju knjigu „Pevam danju, pevam noću / Pisma Mini Karadžić“ koju sam prevela na nemački i ideju da se postavi ploča na kući u Beču, u kojoj je živela ćerka velikog srpskog reformatora, Vuka Stefanovića Karadžića. Ideja je jako dobro prihvaćena, a mnogi Austrijanci su bili pozitivno iznenađeni dobijenim podacima i informacijama o liku i delu njihove sugrađanke, koja je živela u 19. veku i doprinela građenju mostova kulture između srpskog i austrijskog naroda. Impresionirana sam kojom brzinom su austrijske vlasti odobrile rad i izvršile registraciju ASDK „Vilhelmina Mina Karadžić“. Nakon 14 dana od dana predatog zahteva, stigla je dozvola i sva neophodna dokumentacija.

Foto: printscreen

Namera Društva je da osnuje Festival horova Austrije i Srbije, pod nazivom „Mocart i Mokranjac – dva muzička genija“. Nastojaćemo da u narednom periodu osnujemo Literarani klub u kome bi predstavljali austrijske i srpske pisce i njihova dela i da na taj način povežemo Maticu srpsku, Vukovu zadužbinu, Narodnu biblioteku Srbije, Biblioteku grada Beograda, SANU, SKAIN i druge naše kulturne institucije sa austrijskim.

Mislim da mi Srbi u Austriji treba aktivnije da se odnosimo prema našim domaćinima, da se bolje upoznamo i bolje razumemo. Kultura i kulturno nasleđe je spona koja spaja i rešava mnoge nesuglasice i na drugim poljima, poput ekonomije i politike. Nedavno su i gradonačelnici Beča, Mihael Ludvig i Beograda, dr Zoran Radojičić potpisali „Sporazum o saradnji dva grada“, tako da su i aktivnosti ovog Društva usmerene ka realizaciji tog zajedničkog cilja“, naglasila je Svetlana Matić.

Da Vas podsetimo:  Prevrat u Crnoj Gori

Prva manifestacija ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić“ biće održana 7. decembra 2019. godine, sa početkom u 19 časova u prostorijama SKC „Stevan Mokranjac“ u Beču. Tom prilikom biće promovisana knjiga autorke Dese Burazor Aslanidu „Noć iza berlinskog zida“. Povod je tri decenije od rušenja zida i prestanka Hladnog rata. Gost večeri biće i pesnikinja Borica Đekanović iz Štutgarta. U muzičkom delu programa nastupiće Dečji hor „Zlatni zvončići“ pod dirigentskom palicom Biserke Vasić.

Akademik prof. Svetlana Matić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime