Auto-put Niš-Merdare-Priština završen do 2020.

0
1089
Zorana Mihajlović / Foto: YouTube Screenshot

“Projektna dokumentacija za auto-put Niš-Merdare-Priština biće gotova početkom 2017. godine. Zatim sledi izgradnja koja bi trebalo da se završi do 2020.” , Zorana Mihajlović ( Kossev, 6. 9. 2016. godine )

KOMENTAR ISTINOMERA

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović pre tri godine najavila je da će projektna dokumentacija za auto-put Niš-Merdare-Priština biti gotova početkom 2017. godine, ističući da bi izgradnja “trebalo da se završi do 2020. godine”.

U oktobru 2017. ministarka je izjavila:

Južne vesti, 4. 10. 2017. Godine


“Prva deonica auto-puta Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, počeće da se gradi 2018. godine, najavila je ministarka Zorana Mihajlović, a ta prva trasa povezivanja Niša sa lukom Drač koštaće 212 miliona evra.”


Međutim, tek početkom 2019. organizovani su skupovi na kojima su građani Kuršumlje, Prokuplja, Merošine, predstavnici opština i opštinskih ustanova imali priliku da izraze svoje mišljenje i sugestije u vezi sa trasom novog auto-puta.

Prema rečima direktora Zavoda za urbanizam Niša Miroljuba Stankovića, nakon toga Vlada Srbije bi trebalo da usvoji plan, što je, kazao je, “uslov za izradu projektne dokumentacije i imovinsku pripremu zemljišta“. Kako je najavljeno, dužina auto-puta Niš-Merdare je 77 kilometara, a ukupna dužina budućeg auto-puta Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač, koji će omogućiti spajanje centralne Srbije i Koridora 10 sa lukom Drač, je 384 kilometra.

U februaru ove godine ministarka Mihajlović najavila je da će gradnja ovog auto-puta početi krajem godine na delu od Niša do Pločnika, u dužini od 38 kilometara.

“To je treći auto-put praktično koji počinjemo da radimo, završava se dokumentacija za prvu deonicu Niš – Pločnik. Ova deonica bi trebalo do kraja ove godine da počne da se radi. Neka je i početak sledeće godine to nije strašno, treba početi. To je jedan ozbiljan projekat i isto tako ne baš jednostavan za radove, ali mi očekujemo da prva deonica od 38 km počne krajem ove godine da se radi”, kazala je ministarka, a prenele su “Južne vesti”.

Da Vas podsetimo:  Procurio plan EU za masovno praćenje privatnih ćaskanja

Ona je kazala da je 200 miliona evra za to obezbeđeno u budžetu, dodajući da je reč o dva kredita od po 100 miliona evra kod Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nedavno, ministarka Mihajlović je rok za početak radova na ovom auto-putu definitivno pomerila za 2020. godinu.

Večernje novosti, 19. 8 2019. godine


“Početkom naredne godine počeće i izgradnja prve deonice auto-puta Niš – Merdare – Priština, od Niša do Pločnika, a nastavlja se i izgradnja Koridora 11 od Preljine do Požege”, kazala je Mihajlović.


Budući da nakon tri godine auto-put Niš-Merdare-Priština nije ni počeo da se gradi obećanje ministarke Mihajlović ocenjujemo sa – “ni započeto”.

Tim Istinomera
Izvor: istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime