Autonomaško „vojvođanerstvo“

2
1293

Odgovor Branaka Dragaša na pismo jedne čitateljke sa severa Srbije koja se deklariše kao Srpkinja -Vojvođanka

0,,15433198_4,00Nakon mog teksta 00384 dobio sam sledeći mejl:

Gospodine Dragaš, da Beograd ume da vlada zasluživao bi da ima Vojvodinu. Ovako kad se Srbija prema severnoj pokrajini odnosi kao prema koloniji uzimajući što se uzeti može, dok se uzeti može, pokazujući da već decenijama Srbijanci ne vole ne samo manjine već i Srbe u Vojvodini – ja Srpkinja – Vojvođanka .se radujem broju 084 i molim sudbu da broj dobijemo bez krvi.

S poštovanjem,
Jelena Stamenković“

Gospođi Stamenković ću odgovoriti javno.
Tako sam joj i napisao.
Odgovoriću njoj i ostalim Vojvođanima.

1. „Beograd da ume da vlada zasluživao bi da ima Vojvodinu“. Beograd ne vlada, nego Vlada Republike Srbije vlada. Tačnije, Nemanjina 11. Beograd je isto okupiran. Slobodarski Beograd nije zaslužio ovakve mediokritete i izdajnike na vlasti. Ko je glasao za njih? Glasali su i Beograđani i građani Vojvodine.

2. „Srbija eksploatiše Vojvodinu“. Tu autonomašku podvalu već decenijama razbijam zvaničnim podacima. To, dakle, nije istina. Prema zvaničnim podacima između 61-76% republičkog novca za poljoprivredu odlazi za poljoprivredu Vojvodine. Kako se troši taj novac? To je pravo pitanje za autonomaše.

3. Poljoprivreda Grada Beograda dobija iz republičkog budžeta samo 2,1%

4. Prilogu ko koga eksploatiše navodim podatak da Srbija proizvodi 36 milijardi kwh i da je cena struje višestruko niža od svetske cene. Pošto se struja dobija iz hidro i termocentrala i pošto se sve te centrale nalaze ispod omrznutog Beograda, to znači da građani Vojvodine i Beograda decenijama plaćaju socijalnu cenu struje, umesto realnu tržišnu cenu, pa se tako bogatstva Juga države odlivaju ka privilegovanoj pokrajini Vojvodina i gradu Beogradu. To je prava eksploatacija.

Da Vas podsetimo:  Zašto su REDOVI KOD LEKARA tradicija i deo balkanskog folklora?!

5. „ Srbijanci ne vole ne samo manjine, već i Srbe u Vojvodini“. Odnosi u državnim zajednicama se ne baziraju na ljubavi, ko koga voli, nego na interesima. Poslovica srpska kaže – braća smo, ali nam kese nisu sestre. To znači, čist račun – duga ljubav. Račun nije čist. Ti Srbijanci, kako ih gospođa naziva, eksploatisani su od Beograda i Vojvodine. Zato su siromašni. Gde su njihovi novci?

6. Prošao sam sva sela i gradove u Vojvodine. Nekoliko puta. Laž je da stanovnici pokrajine sebe zovu Vojvođani. Osim plaćenih autonomaša i skorojevića na vlasti, niko sebe ne smatra Vojvođaninom. Ljuti i vredni Sremac nikada neće reći da je Vojvođanin. On sebe smatra Sremcem. Ni mekani i uljudni Banaćanin sebe ne smatra Vojvođaninom. Zamislite kada bi Lala pristao da ga u vicu zovu Vojvođanin? Zar to nije blesavo?

7. Kada se novci iz Nemanjine 11, koja je oličenje totalitarnog sistema, prebace u Bulevar Mihaila Pupina 16 u Novom Sadu , to ne znači da će doći do decentralizacije vlasti. Građaninu i privredniku siromašnog Iriga ili Bačkog Brega ili Alibunara ta promena nadležnosti totalitarne vlasti ništa ne znači. Svejedno mu je da li ga lagao i krao bandit iz Beograda ili Novog Sada. Građani traže promenu političkog sistema i ukidanje totalitarizma. Građani traže izvornu direktnu demokratiju i decentralizaciju.

8. Decentralizacija znači, koliko li sam samo puta ovo ponovio, ali, nažalost, slabo se razume, KO PRAVI PARE ODLUČUJE O TROŠENJU PARA.

9. Pare pravi privreda i njoj mora da ostane od 100 stvorenih dinara svih 75 dinara, dok preostalih 25 dinara treba da ide na nadgradnju u državi.

10. Od tih 25 dinara 75% mora da ostane lokalnoj zajednici gde se ta vrednost stvara, 20% treba da ide za Republiku, a samo 5% za Pokrajinu.

Da Vas podsetimo:  Retrovizor: MRAK (1)

11. O ovakvoj decentralizaciji nijedan autonomaš ne govori. Zašto?

12. Gospođa priznaje da moli sudbu da međunarodni broj 00384 dobije bez krvi. Krvi?!? Kakve krvi? Ko je govorio o bilo kakvoj krvi? Ako ima krvi, čija je to krv? Ko proliva krv? Zašto? Da li je to Vaša krv, gospođo? Vaših najdražih? Ili je to krv nekih drugih, uvek drugih, nikada vaših, koji treba da ginu za dobijanje međunarodnog broja? Ko bi to trebalo da gine? Vojvođani sa jedne strane i Beograđani i Srbijanci sa druge strane. A koje su nacionalnosti ti što treba da ginu? Većinski – Srbi! Srbi treba da ubijaju Srbe da bi dobili Vojvođani međunarodni broj i svoje autonomaše na vlasti u novoj državi. Čiji je to projekat, gospođo? Tri decenije pišem i opominjem da je to opasna igra i da je namenjena nama Srbima. Pakleni plan je da se Srbi pokolju i smeste pod jednu šljivu u Beogradski pašaluk.

13. Ako Vojvodina postane zaista Republika u prljavoj igri Velikog Brata i ludilu i pokvarenosti autonomaša, pokrenuću pitanje da se odmah Srem odvoji od Vojvodine. Rođen sam u Zemunu i ne osećam se Vojvođaninom. Imamo pravo da proglasimo Republiku Srem. Glavni grad će biti Sremska Mitrovica. Trgovačko-finansijski centar Srema će biti Zemun. Mi ćemo biti sremski Hong Kong. Mi ćemo trgovati sa Novim Sadom i Beogradom. Pare Sremaca neće ići u Novi Sad, jer oni nas iz Srema ne vole i otimaju naše pare.

14. Gde je kraj našim deljenjima i svađama? Gde je kraj našem ludilu? Umesto da dignete glas protiv totalitarnog sistema koji stvara siromašne građanine u Srbiji, umesto da podržite predložene modele decentralizacije i uvođenje direktne demokratije u državu, izmanipulisani Srbi traže da se odvoje od drugih siromašnih Srba i mole sudbinu da ne dođe do krvi,mada znaju kada se braća dele u Srba uvek padne krv. Zašto se igrate svetinjama? Zašto se poigravate sa našom nesrećom? Zašto prizivate nove ratove i krvi?

Da Vas podsetimo:  PRIVATNI FAKULTET, A JASLE DRŽAVNE! Ko je sve u Mitrovici sa Trivinom diplomom?

15. Možemo da izbegnemo sve namere naših neprijatelja samo ako otvoreno govorimo o problemima. Samo ako raspravljamo i svađamo se. Ne smemo se sakrivati i bežati od problema. Bolje da se godinama svađamo i dogovaramo, nego da padne nevina krv.

Gospodo, drugovi,
Braćo i sestre
Ne dozvolite da vas manipulišu politički ološ.
Ovo je njihova prljava igra da bi ostali na vlasti u bankrotu koji sledi.
Traže nove države, gde će sigurno da vladaju na štetu građana.
Oni su krivi za naše siromaštvo.
Oni su krivi što se sada delimo i prebrojavamo.
Mnogo nas je malo ostalo. Ne dozvolite da vas prebrojavaju!
Nemamo pravo da budemo neodgovorni prema svojim precima i svojim potomcima.
Branimo Srbiju i srpstvo.
Branimo sve građane Srbije.
Srbija je naša domovina.
Rezervne nemamo.
Manja nam ne treba.

Branko Dragaš

2 KOMENTARA

  1. gospodja srpkinja-vojvodjanka očito ne zna ko je Branko Dragaš. Da je kojim slučajem znala ne bi se usudila da uopšte piše a nekoj raspravi ne bi ni pomislila.
    Care, sve po spisku, kako ko zaslužuje.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime