Avakov priznao kolaps ukrajinske vojske

0
1666

Tan2014-5-4_2095317_0_620x0

Snage samoodbrane“ kontrolišu sve objekte u Slavjansku, Kramatorsku i Gruškovki, javila je jutros ruska agencija Itar-Tas s

KIJEV – „Snage samoodbrane“ kontrolišu sve objekte u Slavjansku, Kramatorsku i Gruškovki, javila je jutros ruska agencija Itar-Tas s, prenoseći izjavu predstavnika pres službe samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Maljceva.

RIA Novosti izveštava, pozivajući se na predstavnika pobunjenika da na periferiji Slavjanska borbi nema i da je protekla noć prošla spokojno.

„Postojala je informacija da danas može biti napad, ali hvala Bogu sve je proteklo dobro“, rekao je sagovornik ruske agencije, čiji izveštač javlja da je u gradu mirno i da se ne čuju pucnji.

Prema izjavi Maljceva Itar-Tas su, ustanici su u Krasnoarmejsku „oslobodili zgradu policije i pored nje podigli kamp sa šatorima“ u kojima predstavnici „DNR“ informišu lokalno stanovništvo o predstojećem referendumu o statusu i situaciji u Donjeckoj oblasti.

Govoreći o Konstantinovki, Maljcev je rekao da su ukrajinski vojnici, koji su došli sa četiri oklopna transportera, pucali u nedelju na kontrolni punkt i da je vođena borba u rejonu Červonij.

Pratite situaciju u Ukrajini sa nama iz čada u čas. 

 

18:52 – MOSKVA POZVALA KIJEV DA SE URAZUMI I PREKINE NASILjE

Rusija je danas pozvala Ukrajinu da prestane da koristi oružane snage protiv sopstvenog stanovništva i započne razgovore s ciljem rešavanja krize u zemlji.

U saopštenju ruskog ministarstva inostranih poslova upozorava se da blokiranim gradovima u istočnoj Ukrajini preti humanitarna kriza, prenosi Rojters.

Kijev se u saopštenju poziva „da se urazumi, prekine s krvoprolićem, povuče snage i konačno sedne za pregovarački sto da bi započeo normalan dijalog o načinima rešavanja političke krize“.

18:45 – ODESA: JEVREJI SPREMNI NA EVAKUACIJU

Predstavnici Jevrejske zajednice u Odesi istakli su da su spremni na evakuaciju pripadnika zajednice ukoliko se nastave sukobi u gradu.

Jevreji u Odesi su zabrinuti zbog situacije u gradu, preko vikenda je zatvorena škola u Velikoj sinagogi, a svim pripadnicima zajednice je poslata poruka da ne izlaze napolje., rekao je rabi Refaelja Kruskal.

18:39 – OKO KIJEVA POSTAVLjENO DEVET KONTROLNIH PUNKTOVA

Vlasti u Kijevu postavile su u okolini grada devet kontrolnih punktova kako bi sprečili provokacije. Osim ovih punktova na glavnim prilaznim putevima, postoje i sporedni putevi kojima može da se stigne u grad, anjih će kontrolisati saobraćajna policija.

18:32 – ODBORNIK: VLASTI KRIJU BROJ MRTVIH U ODESI, POGINULO 116 LjUDI

Vlasti u Kijevu kriju pravi broj poginulih rekao je Vadim Savenko odbornik Regionalne skupštine u Odesi. On tvrdi da je poginulo 116 pripadnika federalisa, antimajdanovaca i dr. koji su se sklonili u zgradu Doma sindikata, kojasu potom zapali pripadnici Desnog sektora, navijači, i „majdanovci“.

Tužilaštvo je saopštilo da je poginulo 46, a vlasti u Kijevu 42 čoveka.

18:22 – SLAVJANSK: ZAROBLjENI NAORUŽANI EKSTREMISTI DESNOG SEKTORA

Pripadnic Samoodbrane Donbasa zarobili su u borbama oko Slavjanska grupu naoružanih pripadnika Desnog sektora. Oni su pokušali da „prošvercuju“ oružje u ambulantnim kolima u centar grada i da izazovu nerede.

Da Vas podsetimo:  Junačka pesma

16:26 – OBOREN HELIKOPTER

Helikopter ukrajinske vojske Mi-24 oborili su danas proruski pobunjenici u blizini Slavjanska, a piloti letelice su preživeli, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Helikopter koji je pao u reku su vatrom iz mitraljeza oborili proruski pobunjenici, koji drže Slavjansk pod kontrolom, navodi se u saopštenju, koje je prenela agencija AFP.

To je treći helikopter koji su oborili proruski pobunjenici otkad je ukrajinska vojska pokrenula ofanzivu u Slavjansku.

Prva dva helikoptera, takođe tipa Mi-24, pobunjenici su oborili u petak 2. maja iz minobacača.

15:26 – FEDERALISTI OSLOBODILI UKRAJINSKOG PILOTA

Proruski pobunjenici oslobodili su danas pilota ukrajinskog helikoptera Mi-24, koji je oboren u misiji iznad Slavjanska, saopštila je pres služba ukrajinskog ministarstva odbrane.

Reč je o kapetanu Jevhenu Krasnokucku, koji je upućen na lečenje u ukrajinski Vojni medicinski klinički centar Severnog regiona.

Lekari procenjuju da je stanje njegovog zdravlja zadovljavajuće, prenosi agencija Ukrinform.

U toj ustanovi se nalaze i tela petorice drugih članova posade dva helikoptera Mi-24 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, oborenih iznad Slavjanska 2. maja.

Ovi helikopteri su oboreni uz pomoć prenosnog protivavionskog sistema (MANPADS).

Još jedan helikopter Mi-8 je oštećen iznad Slavjanska, pri cemu je povređen jedan ukrajinski vojnik.

15:06 – KIJEV ZATVORIO GRANICU SA KRIMOM

Vlasti Ukrajine su odlučile da privremeno zatvore granične prelaze sa poluostrvom Krimom, navodi se na sajtu vlade u Kijevu, a preneo je Glas Rusije.

U saopštenju se navodi: „Vlada je odlučila da privremeno zatvori granične prelaze i punktove prema Krimu zbog pogoršanja tamošnje situacije, upada militanata i ekstremista na teritoriju Ukrajine, kao i zbog vojne agresije Ruske Federacije.“

Ukrajina je posle promene vlasti i priključenja Krima Rusiji sredinom marta zabranila ulazak na teritoriju države muškim državljanima Rusije, podseća Glas Rusije.

15:01 – JACENjUK IDE U BRISEL

Vršilac dužnosti premijera privremene ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk će se 13. maja u Briselu sastati sa predstavnicima Evropske komisije radi razmatranja daljih mera pomoći Kijevu, saopšteno je danas iz Komisije.

„Komisija je odlučna u nameri da pomogne Ukrajini, kao i da ta zemlja, u kratkom ili dužem periodu, dobije svu neophodnu pomoć kako bi sprovela preko potrebne političke i ekonomske reforme“, navodi se u saopštenju Komisije, a prenosi agencija Frans pres.

Posle razgovora između ukrajinske vlade i 28 članica Komisije će, kako je najavljeno, biti održana zajednička konferencija za novinare predsednika Komisije Žozea Manuela Baroza i ukrajinskog premijera Jacenjuka.

Ministri spoljnih poslova EU prošlog meseca su odobrili Kijevu paket pomoći vredan milijardu evra za prevazilaženje dubokih finansijskih problema.

Da Vas podsetimo:  Šta su Srbi poklanjali za BožIć pre 100 godina...

14:26 – RT: VIŠE OD 20 MRTVIH U SLAVJANSKU

U intenzivnim borbama između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika u Slavjansku na istoku Ukrajine danas je poginulo više od 20 ljudi, javila je „Raša tudej“.

Portparol sedišta proruskih pobunjenika, koji trenutno drže Slavjansk pod kontrolom ali je grad sada pod opsadom ukrajinskih snaga, izjavio je da je u najnovijim sukobima poginulo čak 20 pripadnika proruskih snaga, prenela je agencija Interfkas.

14:07 – RUSKA PRIVREDA ĆE NAJVIŠE IZGUBITI

Pogoršanje situacije u Ukrajini mnogo će više pogoditi rusku privredu nego privrede Evropske unije, izjavio je danas vršilac dužnosti evropskog komesara za ekonomske poslove Sim Kalas.

Kalas navodi da ruska ekonomija već pokazuje znake posustajanja kao rezultat tenzija u Ukrajini, prenosi agencija Frans pres.

Jedan od primera za to je odliv kapitala iz Rusije kao direktna posledica čvrstog stava Moskve oko Ukrajine nakon pripajanja Krima Rusiji, kao i značajan pad ruske valute zbog krize, naveo je on. Pored toga, eventualni prekid isporuke gasa Evropskoj uniji značio bi velike finansijske gubitke za rusku ekonomiju, koja je već u recesiji.

Kalas, međutim, navodi da bi u slučaju najgoreg scenarija kog je razmatrala EU, ukrajinska kriza negativno uticala i na 28-člani evropski blok. Najgori scenario mogao bi da se obistini ukoliko bi Rusija uvela restrikcije na kretanje kapitala.

„To bi uticalo na evropsku privredu… Svakako, rat nosi niz ozbiljnih posledica“, rekao je Kalas, upozorivši da su najranjivije evropske ekonomije s bliskim vezama sa Rusijom, uključujući Finsku i Kipar.

13:14 – PRORUSKI AKTIVISTI PRETE NOVIM AKCIJAMA U ODESI

Proruski aktivisti u Odesi zapretili su da će preuzeti kontrolu nad zgradom regionalne vlade pošto je danas sahranjen političar Vjačeslav Markin, koji je nastradao u nedavnim neredima u kojima je više od 40 ljudi ubijeno u toj crnomorskoj luci.

Sahrani Markina, poslanika regionalnog parlamenta koji je bio poznat po svojim govorima protiv vlasti u Kijevu, prisustvovalo je oko 300 proruskih aktivista koji su uzvikivali – „heroj, heroj“.

Mnogi od onih koji su došli u crkvu Svetog Đorđa imali su na sebi traku crne i narandžaste boje, koja je postala simbol proruskog protestnog pokreta u Ukrajini.

Aktivisti su zapretili da će kasnije u toku dana da upadnu u zgradu regionalne vlade u Odesi, prenosi AP.

Markin je juče preminuo od posledica ranjavanja u sukobima koji su izbili prošlog petka.

 

12:47 – AVAKOV: U SLAVJANSKU OŠTRE BORBE, IMA POGINULIH

U intenzivnim borbama između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika u Slavjansku na istoku Ukrajine danas je poginulo više ljudi, izjavio je novinarima ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov sa lica mesta.

Da Vas podsetimo:  NAJAVA IZLOŽBE „NOVOSADSKE ULICE“

„Ima poginulih“, rekao je Avakov na kontrolnoj tački ukrajinskih snaga oko šest kilometara udaljenom od mesta sa kojeg se već gotovo dva sata čuje pucnjava, prenela je agencija AFP.

Avakov nije rekao da li poginuli pripadaju snagama ukrajinske vojske ili proruskim pobunjenicima, koji trenutno drže Slavjansk pod kontrolom. Reporter AFP-a je, međutim, video kako ambulantna kola odvoze osmoricu ukrajinskih komandosa, koji su u razmeni vatre povređeni.

Pobunjenici su za francusku agenciju rekli da se na južnom ulazu u grad takođe odvijaju borbe, u kojima vojska Ukrajine koristi helikoptere i rakete.

„Oni ratuju protiv nas, napadaju našu teritoriju. Moja misija je da eliminišemo teroriste“, rekao je Avakov.

Ministar je dodao i da ukrajinske snage koje stežu obruč oko Slavjanska izbegavaju da pucaju na civile. „Naša jedina taktika je da malo pomalo napredujemo prema centru Slavjanska“, gde su se u gradskoj skupštini i zgradi državne bezbednosti zabarikadirali pobunjenici, naveo je Avakov.

Šef ukrajinske Nacionalne garde Stepan Poltorak je izjavio: „Oni rade sve što mogu da bi nas naterali da počnemo da koristimo teško naoružanje, ali to nećemo učiniti kako bismo poštedeli civile.“

 

11:27 – SE DA TRAŽI OD KIJEVA POŠTOVANjE SPORAZUMA

Savet Evrope mora da traži od sadašnjih de fakto vlasti u Kijevu da bezuslovno poštuju sporazum iz Ženeve o deeskalaciji napetosti u Ukrajini i da rade na novom ustavu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

S obzirom na krizu u Ukrajini, potencijali Saveta Evrope se moraju upotrebiti za pravnu pomoć u sprovođenju dubokih ustavnih reformi u toj zemlji, zasnovanih na sveobuhvatnom nacionalnom dijalogu s ciljem da se prevaziđe podela društva, navedeno je u saopštenju, prenela je agencija Itar tas s.

Politika ograničavanja slobode medija, koju Kijev praktikuje, putna ograničenja između Rusije i Ukrajine i upotreba oružane sile protiv civila su u suprotnosti sa osnovnim normama i principima Saveta Evrope i mora se odmah zaustaviti, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

09:56 – ŠTAJNMAJER: NOVA KONFERENCIJA

Šef nemačke diplomatije Frank – Valter Štajnmajer založio se za jednu novu međunarodnu konferenciju o Ukrajini, kako bi se, kako je rekao, konačno postigli jasni dogovori o okončanju konflikta.

09:55 – BURKHALTER U MOSKVI

Šef OEBS-a Didije Burkhalter u sredu će posetiti Moskvu gde će razgovarati o krizi u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

08:55 – POZIV OEBS I UN

Savet za ljudska prava pri kabinetu ruskog predsednika Vladimira Putina pozvao je danas OEBS i UN da pomognu organizovanje pregovora između sukobljenih strana u Ukrajini, ističući da je spreman da bude partner posmatračke misije OEBS.

novosti.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime