Bajden u Beograd dolazi zbog „normalizacije odnosa“ Srbije i „nezavisnog“ Kosova

0
909

2016-08-14_084537Potpredsednik SAD Džozef Bajden posetiće naredne nedelje Srbiju. Najavljeno je da će Bajden prvo posetiti Kosovo i Metohiju, gde će se sastati sa nelegalnim prištinskim vlastima. Teme razgovora sa Hašimom Tačijem i Isom Mustafom biće saradnja SAD i Kosova, ispunjavanje odrednica Briselskog sporazuma i dalja saradnja sa Srbijom na regulisanju međudržavnih odnosa. SAD srpsku pokrajinu smatraju posebnom državom i podržavaju njen put ka evropskim i međunarodnim institucijama (članstvo u EU i NATO). Na Kosovu i Metohiji će biti upriličena ceremonija imenovanja jedne ulice u čast Bajdenovog pokojnog sina. Poslednjih godina je uobičajeno postavljanje spomenika američkim zvaničnicima i dodeljivanje počasti na Kosovu i Metohiji, kao zahvalnost na pomoći u ostvarivanju separatističkih težnji Albanaca. Poznato je da su SAD jedne od glavnih kreatora kosovske nezavisnosti.

Nakon posete južnoj srpskoj pokrajini, Džozef Bajden će boraviti u Beogradu gde će se sastati sa srpskim zvaničnicima. Prema najavama srpskih medija, teme razgovora će biti bilateralna saradnja SAD i Srbije i podrška Vašingtona evropskim integracijama Srbije.

Srbija je dobila novu-staru Vladu prethodne nedelje, koja će po svim pokazateljima nastaviti istu politiku koju je i do sada vodila. Glavne smernice te politike su strateški odnosi sa Vašingtonom i Briselom, integracije Srbije u EU i saradnja sa NATO. SAD su i do sada podržavale ovakvo usmerenje Vlade Aleksandra Vučića, tako da se očekuje nastavak podrške SAD takvoj politici Srbije. Verovatno će ključna tema susreta Bajdena sa srpskim zvaničnicima biti nastavak normalizacije odnosa Srbije i takozvanog nezavisnog Kosova. Iako je Srbija napravila mnogobrojne ustupke Prištini, od povlačenja državnih institucija sa teritorije pokrajine, postavljanje granice između Srbije i južne srpske pokrajine do priznavanja nadležnosti takozvanih kosovskih institucija, čime se Srbija de fakto odrekla svoje teritorije, očekuje se da Vlada Aleksandra Vučića potpuno zaokruži izgradnju nezavisne države Kosovo. Kao uslov pominje se i promena Ustava Srbije, i izbacivanje preambule koja definiše da su Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije.

Da Vas podsetimo:  Čemu se Srbi još mogu nadati?

dragana

Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije

(Izjava za ruske medije povodom najavljene posete Džozefa Bajdena Prištini i Beogradu)

stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime