Bajdenova čestitka Vučiću

0
564

Bajdenova čestitka predsedniku Aleksandru Vučiću je neuobičajena, nepristojna i uvredljiva.

Neuobičajena zato što se čestitke ne koriste za saopštavanje političkih stavova najdelikatnije prirode.

Neprijstojna jer suverene i ranopravne države ne drže lekcije jedna – drugoj šta su joj zadaci. Ako se to, ipak, desi onda  je izraz hegemonije jedne nad drugom, a ne demokratije i savezništva, ponajmanje prijateljstva.

Uvredljivo je što sve to Bajden čini javno ne shvatajući da time povređuju rane nanete srpskom narodu 1999. godine produbljujućio nepoverenje, umesto da jača uzajamno poštovanje. Lekcije kakve je izneo u pismu Vučiću od 5. februara 2021., iako  neprihvatljive, mogao je preneti diplomatskim kanalima. Ovako, kako je to arogantno učinio otovorenim pismom, povredio je osećanja srpskog naroda i produbio nepoverenje.

To što Bajden traži da se Srbija pomiri sa nasilnim, nezakonitim otimanjem Kosova i Metohije i da deo svoje teritorije prizna kao nezavisnu državu, ravno je podsticanju bezakonja i haosa u Evropi i svetu. Stav da moć i pretnja budu iznad osnovnih zakona međunarodnih odnosa predstavlja opasno poigravanje koje svetska zajednica u novom formatu globalnih odnosa  odlučno odbacuje.

Stare poruke novog američkog predsednika upakovane oblanodom podsećanja na 140 godina diplomatskih odnosa, savezništva dve zemlje u dva svetska rata i na doprinos srpske dijaspore razvoju i napretku SAD predstavljaju podmetanje koje srpska javnost prepoznaje, dobro razume i odbacuje sa indignacijom.

Frapantno je odsustvo osećanja da slavna istorija odnosa dve zemlje više obavezuje Bajdena na ispravljanje grešaka njegovih predhodnika prema savezničkom srpskom narodu, posebno onih od 1990. do 2000., nego srpskog predsednik Vučića koji se bori za poštovanje Povelje UN, Završnog dokumenta OEBS i osnovnih principa međunarodnih odnosa, a u skladu sas tim, za zaštitu legitimnih interesa Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Da Vas podsetimo:  Javna nabavka na kojoj je traženo da inženjeri lepe plastične slagalice od 24 miliona

Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, u izjavama za TV „Studio B“, i druge medije.

Beograd, 8. februar 2021.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime