Baka Julka iz Ljuljaka danas puni 102 godine- pobedila je sve nedaće!

2
77

 

 

piše: Marko S. Marković

Veliki Paoljo Koeljo je rekao da je lepota življenja u tome da i ako sedam puta padneš, obavezno ustaneš osmi put. Za jedan ljudski život, bude puno padova i ustajanja, osobito ako dugo potraje. Ko zna tek koliko je nedaća na svojim plećima prenela baka Julka Mitrović iz gružanskih Ljuljaka koja danas puni 102 godine.

Rođena je davne 1919. godine u Kormanu kod Kragujevca, a tokom svog života, promenila je čak devet državnih uređenja, preživela tri rata, od toga jedan sa okupacijom. Neposredno pred Drugi svetski rat, udaje se u Ljuljake, gde rađa jednog sina. Nažalost, već 1941. godine, ostaje bez prvog supruga koga su Nemci streljali u Maršiću. Godine 1944. se drugi put udaje, opet u Ljuljake, za udovca sa čak troje male dece. Sa sobom je povela i svoga sina iz prvog braka, a u novoj kući rodila još dvoje dece. Tako je baka Julka postala majka šestoro mališana, nikada ne odvajajući decu koju je sama rodila, od dece svoga drugog supruga. Svi su je nazivali majkom, i sve je sa ljubavlju podigla u teškim ratnim i posleratnim godinama. Oskudno imanje nije moglo da hrani mnogo gladnih usta, pa je baka Julka dane provodila u nadnici, radeći povremeno u novoformiranoj zadruzi u Ljuljacima. Uz težak napor i veliki trud, decu je vaspitavala i školovala, učeći ih da postanu dobri ljudi. Da nesreća nikada nije daleko od muke, potvrđuje se kada drugi Julkin suprug ubrzo umire. U tom trenutku, njihov najmlađi sin je imao samo dve godine.

Vredna baka je ostala sama sa šestoro dece, u maloj kući i bez ikakvih primanja. Ko zna u koliko romana bi se mogla smestiti njena priča, koja bi bila dobra opomena svima nama koji klonemo na prvoj uzbrdici. Ipak, baka Julka se nije predavala, niti je padala, već hrabro gazila kroz sve oluje života. I danas, sa 102 leta, ostala je pokretna, visprena, vitalna i vedra. Naučila je čak i mobilni telefon da koristi, što joj pomalo otežava narušeni sluh. Često se seti prošlih dana, i rado ih pominje.

Da Vas podsetimo:  TEČE KRVAVA DRINA

Njen primer je najbolji pokazatelj da se recept dugog života ne skriva u zlatnim dvorima i raskoši, već u plemenitosti i jednostavnosti koja krasi duh vremešne baka Julke. Zato joj sa velikim poštovanjem čestitamo rođendan, u nadi da će ih još mnogo doživeti.

https://ucentar.rs/

 

2 KOMENTARA

  1. Благослов и баки и Вама који сте донели ову дивну причу да народ живи кроз њу!
    Благодарујем.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime