„Baka servis“

0
907

bebe_podgorica Ministarka bez portfelja g-đa Slavica Đukić Dejanović zadužena za demografiju i populacionu politiku ima plan kako povećati natalitet kod Srba, samo postoji jedan problem – plan je tajan.

Dok se i dalje u Republici Srbiji pravi cirkus oko svakog bitnog pitanja, a bitnije pitanje ne može biti nego koliko se dece rađa i kako da se pomogne roditeljima koji su već stvorili višedetne porodice, g-đa ministarka najavljuje osnivanje Demografskog saveta gde gostujući u televizijskim emisijama kao udarnu okosnicu i najveće dostignuće podrške za sadašnje i buduće majke najavljuje “baka servis”.

Normalno bi bilo da se pogledaju zakonska rešenja koja već postoje u zemljama regiona, a ne da se izmišlja topla voda (baka servis), zašto baš u ovom slučaju nama ne bude uzor bratska Crna Gora. Nije sramota prepisati zakon, ako on donosi pravično rešenje, pogotovo što se pomenuti zakon primenjuje u Crnoj Gori od januara 2016. godine, tako da se mogu preuzeti sva pozitivna i negativna iskustva sa primenom istog u praksi. Predviđeno je da majke koje imaju troje dece i 25 godina radnog staža primaju po 330 evra, kao i majke sa četvoro i više dece koje imaju 15 godina radnog staža. One koje imaju troje i više dece i 15 godina su na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore primaće po 193 evra. Roditelji ili staratelji dece sa posebnim potrebama dobijaće mesečnu naknadu od takođe 193 evra.

Poželjno bi i pametno bilo da članovi Demografskog saveta budu i naši sunarodnici iz dijaspore, gde bi preneli iskustva zapadnih zemalja i njihovu pravnu regulativu za poboljšanje nataliteta.

A gde je tu opozicija? Zašto se sada vlast ne osloni na srpski pokret Dveri koji godinama insistira na ovom pitanju, čak imaju i razrađen plan kako obezbediti novčana sredstva za poboljšanje nataliteta.

Da Vas podsetimo:  Nemo se zezamo

Izgleda da je lakše lutati u magli nego imati mudrosti da se angažuju svi resursi društva da se što pre poboljša natalitet u Republici Srbiji. Dok se čeka “baka servis” u Srbiji porodica Nikitović iz Aranđelovca je dobila deveto dete 2015. godine, oni vole svoju decu i bore se za njih, uspešni su roditelji, možda baš njih treba pitati koje bi mere bile prave za majke i decu u Srbiji. Ovim putem javno pozivam g-đu ministarku Slavicu Đukić Dejanović da siđe iz kabineta u narod i poseti porodicu Nikitović iz Aranđelovca i njima slične porodice u Srbiji, pre nego što donese neke bitne odluke kao što je “baka servis”.

Ponosni otac četvoro dece,

Aleksandar S. Raković (Aranđelovac)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime