Bakir, političar i državnik iz vica

0
1147

Bakir Izetbegović, baštinik svih funkcija rahmetli (pokojnog) Alije Izetbegovića, pokušao je da nadvisi lik i delo svoga oca tako što će se predstaviti i duhovitim.

Foto: N1Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, u intervjuu beogradskim novinama nazvao je ”Bosancem iz vica”, što ovaj i jeste: Dodik je onaj Bosanac iz vica koji uvek zajebe Muja i Hasa, dakle Srbin…

Ali, Bakir nije mislio na takav ishod, već, pričajući vic, na ovakav: ”On (Dodik) je poput onog Bosanca iz vica koji vozi autoputem iz suprotnog smera, uveren da stotine drugih vozača greše – možete se diviti njegovim veštinama i bravurama, ali znate da je udes neminovan ako nastavi u istom pravcu”.

Osim što kao predsednik Predsedništva BiH ne ume da razlikuje značenje pojmova ”pravac” i ”smer”, a što ga dovoljno kvalifikuje za funkciju koju obavlja ne znajući ni u kom pravcu, ni u kom smeru vodi BiH, Bakir svoju duhovitost nadograđuje na krađi tuđe intelektualne svojine: vic o vozaču koji vozi u suprotnom smeru na autoputu izmišljen je kada i autoput, a kako Bosanci nisu izumeli autoput, nisu mogli biti ni intelektualni vlasnici tog vica! Dakle, ukrali su ga i pripisali sopstvenoj, izvornoj gluposti.

Izvorno, vic glasi: Vozi tip u suprotnom smeru na autoputu i sa radija čuje: ”Pažnja, pažnja svim vozačima na autoputu… Jedan ludak vozi u suprotnom smeru…” I taj vozač prokomentariše: Ovi sa radija baš lažu! Šta – jedan ludak, ima i na stotine!

Dakle, Bakire, taj ludak nije Bosanac, bar ne iz ovog vica…

A tih ”viceva” kojima se Bakir grohotom smeje, pun je ”Rječnik bosanskog jezika” Dževada Jahića. Njemu je Bakir platio deset hiljada KM iz sredstava budžetske rezerve (sva tri entiteta), samo što se tim vicevima, za razliku od Bakira, Srbi ne smeju.

U tom ”Rječniku” – ”đikan” je ”seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, bosansi pravoslavac četničkog porekla koji je genetski četnik”…

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO JE DRUŠTVO ZA ULEPŠAVANJE VRAČARA PODRŽALO SNS?

Četnik je ”pripadnik srpske vojske koja je kroz vekove počinila velike zločine nad bošnjačkim stanovništvom”.

Reč ”granatirati” je objašnjena sa ”četnici su granatirali celu Bosnu”.

Reč ”klati” objašnjena je sa ”četnici kolju”.

”Četnikuša” je ”pripadnica srpske vojske, Srpkinja u Bosni sklona nacionalnoj mržnji i netrpeljivosti”.

”Duhovit” je i udžbenik veronauke za prvi razred osnovne škole – ”za muslimanske đake prvake”, u kojem prva lekcija uči o ”dženazi” koju ovako objašnjava prvačićima: ”Četnici su došli da zapale Sarajevo i ubijaju muslimane”…

”Četnici su svakodnevno granatirali Sarajevo. Grad je bio u plamenu, gorjele su kuće, škole i džamije. Jednog dana granata je ubila Mehmedovog oca. Njegov školski drug Senad želeo je da prisustvuje dženazi. Dženaze su se u Sarajevu obavljale noću, jer je danju bilo opasno…”

Redom?!

U srpskom kolokvijalnom jeziku ”đikan” je konj (imenica izvedena od glagola ”đikati”) i odnosi se na pravog konja, a ne, recimo, na čoveka karakternih sobina poput onih koje ima Bakir Izetbegović. Kako, Bakire, izvuče živu glavu iz onog grotla ”đikana” u Knez Mahailovoj, u Beogradu?

O četniku kao pripadniku ”srpske vojske koja je kroz vekove počinila velike zločine nad bošnjačkim stanovništvom”, samo ovoliko: četničke jedinice formirane su u vreme Balkanskih ratova, kao elitne jedinice Vojske Srbije (nešto kao današnje specijalne jedinice), a od tada nisu prošli ”vekovi činjenja zločina nad Bošnjacima”. Ili Bakir i Dževad misle da su Srbi onih pet vekova pod Turcima tlačili Turke?

”Klanje” je samo kada ”četnici kolju”?!

A vi kada koljete, to nije klanje nego ”sveti rat”?

Dženaze (sahrane) nije bilo među Bošnjacima dok nisu došli Srbi, četnici? To učite prvačiće? Da neće ni umreti ni imati dženazu, izuzev ako ih ubiju Srbi…?

Da Vas podsetimo:  BG

Bakire, predsedniče Predsedništva sva tri entiteta, na čemu jako insistirate, vi takvim rečnikom i novcem kojim ga finansirate direktno vređate čitav jedan entitet, sve Srbe, pravoslavce, koji žive u svojim domovima u BiH, kao ispravni, lojalni građani koji niti su kršili niti krše važeće zakone BiH, jer, da je suprotno, ne bi bili slobodni, nego pohapšeni i procesuirani, osuđeni i zatvoreni.

Otkuda vam pravo da ih ismevate, vređate, nipodaštavate i potcenjujete, glorifikujući svoju naciju i svoju veru, predstavljajući je žrtvom tih slobodnih građana pravoslavne veroispovesti, Srba?

Uprite prstom u neki od njihovih rečnika, na koje imaju jednako pravo kao i Bošnjaci i Hrvati, u kojima se za vaš narod reč ”balija” objašnjava kao ”pripadnik bošnjačkog naroda muslimanske veroispovesti”?

Piše li u nekom srpskom udžbeniku veronauke da je sahrana oprost od pokojnika koga je ubio ”balija”? Ili da se može umreti samo ako ”balija” kolje?

Kako se glagol ”klati” objašnjava u srpskom rečniku?

Glagolom ”bakiriti”?

Moglo bi jer – Bakir je muško ime arapskog porekla; značenje je ”ranoranilac” i još: ”proučavalac”, odnosno ”oštar” (oštar kao nož ili sablja). Te bi novoiskovani glagol ”bakiriti” bio sasvim adekvatan pojam za klanje Srba pravoslavaca…

Sramota me ovakvih reči i misli, ali stid me prolazi kada vidim da se tamo tako temeljito, zdušno i predano truju bošnjačka deca koja treba da odrastu uz ”spoznaju” da nema smrti i dženaze dok četnici, poistovećeni sa Srbima, ne granatiraju ili ne kolju…

Zamislite da se srpskoj deci govori u udžbeniku veronauke da je ”Bakir” – ”ranoranilac” ili na kolokvijslnom srpskom – ”zornjak”, pa još i ”oštar”, kao Bakirov mozak…?

Osim svega što je u vezi Srba, otelotvorenih u jednom i jedinom Dodiku, Bakira sada nerviraju i Arapi, ali ne svi: samo onih 40 hiljada novonastanjenih u Sarajevu, među kojima je 12 hiljada militantnih pripadnika ISIS. Za njih Bakir, u istom intervjuu u kojem kaže da je referendum o Danu Srpske rušenje Dejtona, kaže da ne postoje i da nisu takvi kakvim ih se predstavlja, već da su to ”poslovni ljudi iz Zaliva, Arapi koji su došli u Sarajevo istim poslom kao u Beograd, gde su kupili avioprevoznika, gde grade Beograd na vodi…”

Da Vas podsetimo:  SMEH JE DOBAR LEK, I ZA POLITIČKE BOLJKE...

Moguće. Srećom, ovi Arapi što su došli u Beograd nisu došli da investiraju u džamije, logore i kampove za obuku, u oružje, što je u BiH slučaj. Ili nam je promaklo neko ”Sarajevo na vodi”? Neka avio kompanija?

Zašto, Bakire, one desetine hiljada migranata iz tog Zaliva preko Srbije ne beže u Bosnu, nego beže od nje kao od ISIS-a iz Sirije?

Da li i oni umišljaju da su tamo militantni islamisti, a ne ”investitori”, kako vi tvrdite?

Ni to vam nije duhovito. Vaš je smisao za humor jedva dosegao metar ispod granice nekadašnjeg divnog sarajevskog humora. Savladali ste kliše da, kada nekog želite da ocrnite, počnete sa ”Dobar je on”, kao što ste za Dodika rekli da je ”snažan lider i vešt političar…”, ali….

I za Vučića kažete da je ”dobar, ali… Mislim, loše mu je sve što radi i inače, nije loš, ali je šupak…”

Samo za Erdogana kažete da je dobar, ali i da je dobar…

Samo ste vi, Bakire, loši, ali baš loši.

Loš kao čovek, što bi rekla Baščaršija u kojoj su vaši arapski ”turisti” zabranili alkohol (da Srbi ne bi dolazili na pivo i ćevape?), pa uskoro neće tamo biti ni Srba, ni ćevapa, niti će na Baščaršiji biti Baščaršije.

Ako odu Srbi, koga ćete mrzeti?

Radoje Andrić

Iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime