Bakirova trka s vremenom

0
810

Izetbegović pali Bosnu, jer je samo pitanje vremena kad će njegove veze sa Muslimanskim bratstvom doći u žižu interesovanja SAD.

Bakir i Muslimansko bratstvo

Bakir i Muslimansko bratstvo

Američki predsjednik Donal Tramp ispunjava predizborna obećanja. Jedno od njih je da će „satrti islamski terorizam“ i demontirati ISIS. U subotu je Tramp potpisao izvršnu naredbu kojom traži vojni plan za pobjedu nad tom kvazidržavnom organizacijom.

Nakon telefonskog razgovora sa predsjednikom Rusije, u kojem je dominirala obostrana odlučnost da se stane ukraj ISIS, izgleda da ćemo uskoro biti očevici sinhronizovane ruske i američke vojne akcije u Siriji. Kao što je poznato, ISIS ima krake u nekoliko drugih država. Jedan, vrlo ozbiljan, proteže se u BiH.

Povratnici sa sirijskog ratišta i mreža paradžemata su najveće bezbjednosne prijetnje u BiH. U ovom kontekstu ne treba zaboraviti ni niz nevladinih organizacija koje su u komunikaciji sa ISIS, a služe za pranje novca i finansiranje aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom, na šta upozorava ažurirana lista najtraženijih terorista i terorističkih organizacija koju je nedavno objavio Savjet bezbjednosti UN. Na listi se nalazi sedam takvih organizacija koje imaju kancelarije u BiH. To sve skupa predstavlja infrastrukturu ISIS. Ali na to se u BiH niko od najodgovornijih za bezbjednosna pitanja i ne osvrće.

Za razliku od BiH, u kojoj nadležne institucije prilično ležerno posmatraju goruće bezbjednosne probleme, u Austriji se istim problemima pristupa mnogo ozbiljnije. Tako je za isto djelo na koje je u BiH Bilal Bosnić osuđen na sedam godina zatvora, u Austriji Mirsad Omerović osuđen na 20 godina zatvora. Ovih dana austrijska policija razbija Omerovićevu mrežu, u kojoj se nalazi više državljana BiH, pretresa njihove stanove i mjesta okupljanja u cilju zaštite zemlje od terorističke prijetnje.

Izetbegovićevi saradnici najavljuju novu apelaciju Ustavnom sudu kojom bi ovog puta bilo osporeno ime Republike Srpske. Zašto Izetbegović doliva ulje na vatru? Za novu političku konfrontaciju u BiH Izetbegović nije mogao dobiti saglasnost ni u Vašingtonu ni u Ankari. Geopolitička situacija se ubrzano mijenja, na veliku žalost onih koji bi da pale Bosnu sa željom da u toj vatri sagori Republika Srpska. Zato se Izetbegoviću žuri. Izetbegovićeva namjera je da novom apelacijom političku krizu u BiH dovede do usijanja.

Da Vas podsetimo:  Vukovar – Tabla o jednoj crkvi promenjena, o drugoj polomljena

Kada Tramp izvrši planirane kadrovske izmjene samo je pitanje vremena kada će Izetbegovićevo očijukanje s liderima Muslimanskog bratstva i gostoprimstvo koje je pružao Jusufu Karadaviju, ideologu ovog pokreta, doći u žižu američkog interesovanja. Jer Muslimansko bratstvo je opasnost za Izrael, a novi američki predsjednik ne krije namjeru da zaštiti državu koja mu je itekako pomogla u političkim bitkama koje je vodio. Pripreme za izmještanje ambasade SAD u Jerusalim su u toku. To dovoljno govori.

bakirmuslimanskobratstvoIzetbegović je svjestan da sat politici koju je vodio ubrzano otkucava. Koga će on u Vašingtonu moći da ubijedi da je žarište svih problema u BiH Republika Srpska? Zato želi da dobije trku sa vremenom i bar na papiru Srpsku ukine. Pa šta košta da košta.

Predrag Ćeranić

www.standard.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime