Balkan prva i poslednja Evropa

0
1195

Prof. dr Predrag Marković iz Beograda održao je izuzetno predavanje „Balkan prva i poslednja Evropa“, u prepunoj sali Hrama Sveti Sava u Beču, 15. septembra 2018. godine, u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ odbor u Austriji, uz veliki broj prisutnih članova i simpatizera Društva, predstavnika različitih udruženja, srpskih intelektualaca, studenata, predstavnika sveštenstva i njegove ekselencije g. Nebojše Rodića, ambasadora Republike Srbije u Austriji.

Svojim vrsnim poznavanjem srpske istorije, savremenim pristupom, elokventnošću i neposrednošću, Marković je, u svom osebenom stilu, oduševio prisutne i podstakao ih na konstruktivnu diskusiju, koja je usledila nakon predavanja. Na Prosvjetinim „Susretima i razgovorima“ pored visokog gosta i eminentnog stručnjaka, učestvovali su prof. Srđan Mijalković, predsednik SPKD „Prosvjeta“, otac Nenad Mihajlović, starešina Hrama Sveti Sava i prof. Svetlana Matić, potpredsednica Društva.

U nedelju, 16. septembra 2018. godine, nakon Svečane nedeljne liturgije, prof. Predrag Marković se obratio vernicima i održao predavanje na temu „Svetli i tamni trenuci srpske istorije.“

U prepunoj sali Hrama Svetog Save u Beču, u kojoj nije bilo ni jednog slobodnog mesta, Marković je, između ostalog, naglasio: „Dijasporci su veliki rodoljubi. Vi volite zemlju Srbiju. Sigurno je da se među Vašom decom nalazi jedan novi Mihajlo Pupin i jedan novi Nikola Tesla“.

Propraćen burnim aplauzima, potpisivao je knjige kojih je bilo malo da bi došle u ruke svakog zainteresovanog posetioca. Na poziv Njegovog Preosveštenstva Episkopa Andreja, prof. Predrag Marković će  održati predavanja i drugim velikim centrima u Eparhiji austrijsko-švajcarskoj.

SPKD Prosvjeta, Austrija
Serbischer Bildungs- und Kulturverein Prosvjeta, Österreich

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime