Balkanske skice – Ahtisari i kiparski model

1
1419

„… A da li smo mi tu Grci ili Turci? …“(1)

Aleksandar Vučić, Vladičin Han, 18.08.2017

Aleksandar Vučić (BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno/MO)

Čini se da je Srbija odveć lako i brzo prešla preko ovog, naizled, lakonskog pitanja koje nam je predsednik Srbije postavio u Vladičinom Hanu, na pominjanje tzv. Kiparskog modela kao mogućeg oblika za rešavanje kosovskog problema. A pitanje nije nimalo bezazleno. Zašto? Zato što kada ga izrekne prvi čovek države ono ima sasvim drugu konotaciju nego kada ga izrekne neki „kritičar“ na Pinku. Diplomatska predstavništva i službe drugih zemalja, koje po dužnosti prate ovakve istupe i o tome obaveštavaju svoje diplomatije, lako mogu izvući zaključak da, čovek koji bi po funkciji trebalo da je najobavešteniji u državi, ima dilemu ko je na Kosmetu agresor a ko žrtva? A samim tim i da li je Kosovo, uopšte, srpska zemlja?! Jer, agresor na svojoj zemlji biti ne možete!

Razmišljajući u ovom pravcu premetao sam i premetao u svojoj glavi ali nigde nisam pronašao sećanje da je Vučić, od kada se probudio kao Evropejac, ikada izrekao da je Kosovo srpska zemlja. Posebno ne u kontaktu sa predstavnicima onih država koje otvoreno rade na ostvarenju kosovske nezavisnosti. Nismo ga nikada ni čuli da koristi jak argument kako EU nije i ne može priznati Kosovo, bez obzira na stav korumpirane briselske administracije, jer ga ne priznaje pet njenih članica. Zaista se ne bih ljutio ako me neko demantuje. Naprotiv.

Zašto je tako najbolje zna sam Vučić, a mi možemo samo da naslućujemo. U svakom slučaju, ako predsednik Srbije svetu šalje poruku da ne zna da li su njegova zemlja i njegov narod, na Kosovu, agresori ili žrtve, i sa kim ih u „kiparskom modelu“ treba poistovetiti, onda o kakvom „unutrašnjem dijalogu“ možemo pričati? I u koju svrhu?

Da Vas podsetimo:  Imunitet

Ako je neko, možda, i pomislio da se Vučiću to pitanje omaklo lakonski, on se potrudio da ga demantuje prilikom konferencije za medije sa američkim senatorom Ronom DŽnsonom, posle dugih razgovora koje su večeras (29.avgusta) imali u vili „Mir“.

„Jedna od bitnih stvari je i KiM, interni dijalog koji se vodi u Srbiji, dijalog sa predstavnicima privremenih vlasti iz Prištine. Da pokušamo da razumno, realistično, rekao bih svi zajedno sa prostora zapadnog Balkana, pristupimo rešavanju tog problema”, kazao je Vučić i dodao da „istovremeno budućnost Srbije ne opterećujemo onim za šta smo i mi krivi u Beogradu i neki u Prištini, a za to nismo snosili nikakve političke konsekvence”.(2)

Obratite dobro pažnju na ove reči! Pazite! On, praktično, ponavlja tezu o krivici Srbije za situaciju na Kosovu. On podvlači krivicu Beograda i nekih u Prištini. Dakle, u Beogradu su krivi svi u Prištini neki! Koji neki ne znamo, ali znamo da to nije Tači, pošto mu je on partner za pregovore.

Ovakav pristup posebno je opasan jer čitava ta farsa oko briselskog procesa i nekakvih „pregovora“ nisu ništa drugo nego implementiranje Ahtisarijevog plana o nadgledanoj nezavisnosti Kosova, koji je odbačen u SB UN. U Briselu se nikakvi pregovori nisu ni vodili, osim kako da Srbija implementira to što tamo piše. Čak je i taj ZSO, koji srpska strana predstavlja kao nekakvo pregovaračko dostignuće, predviđen zvanično odbačenim Ahtisarijevim planom. A u tom planu nema mesta za „kiparski model“. Tamo stoji i nebulozna teza da je Srbija izgubila istorijsko pravo na Kosovo jer su se Srbi „loše ponašali“ prema Albancima!

Da li je to, možda, razlog što Vučić „ne zna“ da li smo mi na Kosovu agresori ili žrtve, da li smo kiparski Grci ili Turci?

Da Vas podsetimo:  Svaki peti građanin Srbije u riziku od siromaštva

Grci smo, Vučiću, Grci… Sve dok taj „unutrašnji dijalog“ ne pokaže drugačije …

Dragan Milašinović

fsksrb.ru

_____________________________________

  1. www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/2841732/vucic-ustavne-promene-samo-uz-sirok-konsenzus-.html
  2. www.politika.rs/scc/clanak/387876/Vucic-Krivi-su-i-Beograd-i-Pristina

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime