Balkanski Kain i Avelj

1
1171
Foto: printscreen

Priča počinje na brdovitom Balkanu, nekada junaka i hajduka, hrabre i izdrzljive braće, danas čudaka i ludaka.

Bila su to srpsko-crnogorska braća. Semenke u jednoj jabuci. Krvarili su jedni za druge. Jurišali u pomoć za slobodu jedni  ka drugima. Momci su sokovima natapali devojke i radjala su se stamena deca. Kroz ljubav se mešala srpsko-crnogorska krv.

Danas je medju njima granica sa graničnim prelazom. Već sutra će granica biti uramljena dubokim i širokim rovom.

Ognjište mog gena u Crnoj Gori, ugašeno je u periodu ropstva pod Turcima. Moji pretci su znali razlog gašenja ognjišta i poput nomada opstanak trazili na drugom komadu Balkana. Mešali su se kroz vekove sa Srbima iz Hrvatske i Hercegovine, pa moje seme posejali na busenu Srbije.

Ako pogledam u Kaina (crnogorskog moćnika) koji diže kamen da ubije Avelja (posteljicu mog rodjenja) pitam se da li u mojim venama teče razvratnik i nevini osudjenik. Da li sam sazdana od neljudskog i ljudskog? Ili mi ni koren ni posteljica na čistotu ne mirišu? Da li je Kain ubio Avelja?, ili su nas i u starozavetnom predanju namamili u lavirint, kao što smo u istorijskom lavirintu o bratstvu istog naroda iz dve drzave.

Guši me ovo balkansko ludilo.

Dugi niz godina slušam pogrde jednih ka drugima. Gledam kako se ,,sijamski blizanci,, nasilno razdvajaju u razvratu političkog orgijanja. A narod, kao i svaka rulja u zlim vremenima, popunjava pločnike i sedišta u areni, prodaje se za šaku srebrenjaka i čašu vina, izdaje sebe zarad hleba deci i ne stidi se pred istinom da je još juče uzeo hleb unucima.

Pišem i pitam se da li smo ikada bili jedan narod iz dva grumena Balkanskog poluostrva? Da li smo ikada verovali u jedno sveto i istinito postojanje jednake braće? Ili smo uvek bili ,,učitelji,, jedni za druge kao što Juda nikada nije verovao da je Isus Gospod, i zbog tog neverja oslovljavao ga sa ,,učitelju,,.

Nedostatak vere, ili gazenje po toj istini da smo bratski narod, temelj je za sve ovo što je usledilo. Jedan od braće u to ne veruje i suočavamo se sa ogromnim problemima koji izlaze i tek će izaći iz toga.

Ako se pitam da li je Juda imao izbor i da li je za sve ovo odgovoran samo on, odgovor mi kaze ,,imao je izbor,,. Mogao se odlučiti da ostane bez ruke ali da je ne pruzi ka moćnoj zveri da bi od nje primio srebrenjake za svoj čin sluge i izdajnika.

Nemačka je sa razlogom bila podeljena na dva dela berlinskim zidom…nemam odgovor iz kog razloga se Srbija od Crne Gore u 21 veku razdvaja kopanjem rova. Da li će Kain krenuti na Avelja, ili će u demokratskom vremenu Avelj morati da zaustavi Kaina, to zna Sila koja živi van vremena. 

Mi, kao ljudska bića, kao dva bratska naroda, dva stabla iz jednog korena, na vreme gledamo linearno, kao pravu liniju koju prolazimo od tačke A do tačke B. U tom linearnom vremenu odbacili smo prošlost i pretke. Odbacili smo i budućnost iako joj crte lica ne znamo.

Ovakvi kakvi jesmo, semenke jedne jabuke, abortiramo budućnost rodjene dece. Kujemo kolevku apokalipse u koju će oni spustiti svoju decu. 

*** 

Šta poručiti Judi koji razdvaja dva bratska naroda rovom, koga narod (danas) iz dugačkih litija nije na vreme zaustavio?

… zajedničku nam poslovicu ,,Ko drugom jamu kopa sam u nju pada,,.

*** 

Šta kao Srbi iz Srbije nikada ne smemo zaboraviti braći iz Crne Gore?

…pasos iz Proglasa kralja Nikole ,,Nebrojane i nesebične žrtve vjekovima podnošene, potoci plemenite krvi naših najboljih sinova, prolivene ne samo niz naše suro stijenje već i na bregovima Bojane, Neretve, Miljacke, Morave i Bregalnice, traže drugačiji i svečaniji ulazak naš u jugoslovensku zajednicu, a ne kakav joj je pripremila vlada Srbije. Taj momenat moraju pozdraviti s pobožnošću, s kapom u ruci, svi pošteni Jugosloveni…,,.

*** 

Stvaranje Kraljevine Jugoslavije, kasnije i nove Jugoslavije, je duboka istorijska kurva, koja sedajući na mravinjak evropskih sila, zarad ličnog interesa i nadmoći u jednom balkanskom loncu, nije znala sa kim je začela ideju o radjanju kopileta u košuljici zajedničke drzave. U košuljici tog kopileta nastavili smo da se radjamo i evo gde smo danas kao Sloveni, Srbi sa prostora obolelog Balkana. U rasulu, razdvojeni graničnim prelazima, sada i rovovima. Neslozni, pohlepni, materijalni. 

Pocepali smo istoriju, bratstvo, žrtve i pomešanu krv u rodjenoj deci. Sada cepamo i zajedničku veru. Juda njihov ili Juda naš, isto je, i oni i mi smo iz jednog legla.

Biblijski Kain je jednom ubio brata Avelja.

Balkanski Kain i Avelj u evropskoj bibliji još nisu završili svoje krvoproliće.

Marija Grubjašić

1 KOMENTAR

  1. Mene najvise gusi LAZ, LAZ, LAZ…..To je sada globalni nacin komuniciranja a sve u cilju razvijanja metode ,,hvatanja muva,, i pronalazenja korisnih idiota, prividnih patriota , koji se prodaju za dobre pare ili druge privilegije po mogucstvu na stetu Srba (drugosrbijanci) a u cilju ,,svetle,, buducnosti za svetski Sorosev globalizam i pristup u posustalu EU.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime