Balkanskoj tranziciji nema kraja

0
661
Foto: printscreen

Tri balkanske države, Srbija, Hrvatska i BiH, uskoro će glasati na izborima. I u sve tri traju kampanje sa istim predznakom: okupljanje pod nacionalnom zastavom i fingiranje borbe protiv korupcije.

Srbija će 21. juna glasati na parlamentarnim izborima. Kada je Crna Gora objavila da je, na osnovu epidemiološke analize, odlučila da nekim zemljama otvori granice, predsednica vlade Ana Brnabić je, kako na spisku nije bilo Srbije, izjavila da su Srbi u Crnoj Gori „nepoželjni“, te da će Srbija stati u odbranu interesa srpskog naroda!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovo izvlači Kosovo kao nacionalni interes tvrdeći da Srbija neće odustati od kampanje protiv priznanja te države. Srbija je „opterećena nacionalnim interesima i onim što zovemo ‘srpstvo’“, kaže sociološkinja Vesna Pešić.

I dok razjedinjena i slaba opozicija tvrdi da u Srbiji dominira radikalizam koji prezire demokratiju, predsednik Aleksandar Vučić obećava veće plate zdravstvenim radnicima i obilazi razna gradilišta. Vučić je izbornu kampanju počeo u praznoj prostoriji sa 286 ekrana sa kojih su mu aplaudirale pristalice. Mnogi su to nazvali groteskom.

Vladajuća stranka SNS i njen predsednik nastavljaju totalnu kontrolu nad državom. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Vučića je već odavno definisao kao „božijeg sina“ i tako sebe i crkvu stavio u poziciju poniznika.

U Beogradu je „zviždač“ upozorio da otac ministra policije kupuje oružje po povlašćenoj ceni u „Krušiku“ i prodaje ga trećem partneru. Ali sud odlučuje da pokrene postupak protiv – zviždača.

U godišnjem izveštaju 2019. godine Evropska komisija je zaključila da reforma za suzbijanje korupcije nema efekta. U najnovijem izveštaju „Freedom House“ režim u Srbiji se definiše kao „hibridni“. Slični su i izveštaji Evropske komisije i „Reportera bez granica“.

Visoki sud u Hrvatskoj odobrio upotrebu spornih simbola na koncertu

Da Vas podsetimo:  Uništen Pločasti most na Cetini!

Hrvatska bira novi parlament 5. jula. Iako je deo EU, metodologija izborne kampanje je ista. Tako je nedavno Visoki prekršajni sud odobrio upotrebu NDH-simbola na koncertu. NDH je sarađivala s nacistima! Sličan je odnos i prema službenom grbu jedne od hrvatskih vojnih jedinica. Predsednik države suprostavio se takvom tumačenju istorije, ali je odmah etiketiran! Hrvatska je bila dovoljno mudra da ne organizuje misu za žrtve u Blajburgu na svojoj teritoriji, ali je zato bila pokrovitelj mise u Sarajevu. Hiljade ljudi su protestovale, ali je cilj postignut. Prošlost se prilagođava, nacionalno okupljanje nastavlja, a koketiranje sa desnicom donosi glasove na izborima.

Najnovija afera o korupciji otkrivena je pri poslu oko vetroelektrana. Uhapšeni su članovi vladajuće stranke, neki od njih bliski premijeru Andreju Plenkoviću, koji kaže da vlada „ne želi da bude involvirana u neke pojedinačne akte koji narušavaju ugled vlade“. Međutim, radi se o ljudima iz njegovog okruženja, a istraga je stigla i do zamenice šefa njegovog kabineta.

Povodom afere su u vladi postavljali pitanja o nadležnosti Državnog tužilaštva, ali je ono reagovalo citiranjem zakona koji kaže da je „zabranjen svaki oblik uticaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim tužiocima i zamenicima državnih tužilaca“. Tokom mandata ove vlade nekoliko ministara bilo je prethodno prisiljeno da odstupe zbog afera korupcije!

Osumnjičeni za korupciju vodi vladu Federacije!?

Bosna i Hercegovina će verovatno zakazati izbore za oktobar. U aferi „respiratori“, kada je kompanija ovlašćena za proizvodnju malina dobila posao od vlade da kupi beskorisne respiratore, potrošeno je pet miliona evra. Tužilaštvo je pritvorilo tri pojedinca, među njima i premijera Federacije Fadila Novalića. Ali vladajuća stranka, SDA, uspeva da ga oslobodi pritvora i vrati na dužnost, pa tako sada osumnjičeni za korupciju vodi vladu Federacije!?

Da Vas podsetimo:  Politički „od-do“ opus Đukanovića: Od militantnog Srbina do gerilskog Crnogorca

Prvi čovek te stranke, Bakir Izetbegović, upotrebljava nacionalnu kartu, kaže da je „tužilaštvo pod političkim uticajem – to je samo nastavak napada na Bošnjake, prvo su odstranjeni iz vrha pravosuđa, a onda su postali više prisutni u optužnicama, naročito kada je ratni zločin u pitanju!“

Društvenim mrežama se širi video o kupovini izbora u drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj, ali se vlasti na to ne obaziru. Istovremeno, tokom 2019. godine, donesena je samo jedna presuda za krivična dela korupcije u predmetima koje vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. I ta jedina presuda je okrivljenog – oslobodila!

Komentator portal „Buka.ba“, kaže da je BiH „zvanično oteta i to demokratskim izborom većine!“

Tranzicija ka društvu demokratije je, prirodno, duga, ali na zapadnom Balkanu nema kraja. „Stabilokratija“ se nastavlja porastom autokratije i netolerancije. Ekonomija je oteta od strane lokalnih oligarha sa jakim vezama sa vladajućim strankama. Logična posledica je rast autoritarizma i netolerancije.

Rat je završio pre 20, odnosno 25 godina. Ako politički lideri ne žele da tranzicija traje još toliko, prvo moraju da odustanu od retorike sukoba, da strogo poštuju vladavinu prava i prestanu da čekaju pritisak EU da nešto sprovedu. Rešenje njihovih problema nije u Briselu nego kod kuće.

Nenad Pejić
Izvor: DW

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime