Banatski paori upozoravaju

0
1686

banatski-paori

Godine koje je Rumunija provela ispunjavajući naredbe Brisela potpuno su uništile njenu poljoprivredu, jer odredbe EU štite poljoprivredu zemalja osnivača unije.

U periodu pre Drugog svetskog rata, Rumunija je bila drugi po veličini proizvođač hrane u Evropi.(1) Danas Rumunija uvozi oko 70 procenata hrane za svoje potrebe.(2)

Od ukupno 14,7 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u Rumuniji, samo oko 10 miliona hektara je obradivo zemljište. Procena izvršena tokom 2008. godine utvrdila je da 6,8 miliona hektara plodnog zemljista nije obrađeno.(3)

Učešće poljoprivrede u rumunskom bruto domaćem proizvodu (BDP) je opalo sa 12,6% u 2004. godini na samo 6% tokom 2007. U odnosu na ukupnu veličinu zemljišta, prinosi žitarica u Rumuniji su znatno opali pa je zemlja u 2006. godini, na primer, proizvela svega 5,3 miliona tona pšenice i 8,6 miliona tona kukuruza. Podaci ukazuju da je doskoro oko tri miliona Rumuna, ili skoro 30% radno sposobnog stanovništva, bilo zaposleno u poljoprivredi.

Među glavnim problemima rumunske poljoprivrede zvanično se pominju nedostatak fondova, fragmentacija poseda i erozija zemljišta, zastarela poljoprivredna tehnologija i neregulisan pravni status zemljišta.

Uvid na terenu donosi nešto precizniju sliku stanja:

-Oko dva miliona rumunskih seljaka ima posede od prosečno 2,7 hektara zemljišta;(2)

-U pojedinim regionima Rumunije skoro 35% zemljišta je po veoma niskim cenama prodato strancima – koji tu zemlju ne obrađuju;(4)

neraskrceno-rastinje-trava-kazna-kazneno-popravni-zavod

Otkriće britanske štampe

Nedavno objavljen članak u britanskom Gardijanu dodatno razotkriva neke od ključnih razloga izuzetno teškog stanja u rumunskoj poljoprivredi:(5)

-Od ukupno 6 milijardi evra poljoprivrednih subvencija koje dolaze u Rumuniju, skoro 51% sume dobija samo 0,9% farmi, dok ukupno 70% rumunskih farmi – ne dobija nikakve poljoprivredne subvencije!!!

-Hrana uvezena po bescarinskom režimu iz nekih EU zemalja – koje svojim farmerima daju višestruko veće poljoprivredne subvencije od onih koje dobijaju rumunski farmeri – je znatno jeftinija od one proizvedene u zemlji, što dovodi do propadanja rumunskih seljaka; treba reći da je ovde u pitanju klasičan damping, odnosno prodaja strane hrane na domaćem tržištu po cenama koje su niže od stvarnih troškova proizvodnje (zbog visokih subvencija).

Da Vas podsetimo:  U Topoli počela Oplenačka berba

-Tržište semena za poljoprivrednu proizvodnju u Rumuniji su, uglavnom, monopolizovale velike međunarodne kompanije (Monsanto, DuPont, Pionir) koje stalno podižu njegovu cenu; seljaci ne mogu da koriste useve od ovog semena kao seme za sledeću setvu već svake godine moraju ponovo da ga kupuju od istih kompanija; iz ovakvog opisa u članku izgleda da se radi o genetski modifikovanom semenu (GM semenu) čijim korišćenjem su rumunski seljaci dovedeni u potpunu zavisnost od stranih kompanija.

Srpski seljaci i lažna tržišna utakmica

Ovo iskustvo rumunskih seljaka može da posluži kao pouka za srpsku poljoprivredu. Potpisivanjem SSP – Sporazuma o saradnji i partnerstvu sa EU, koji je potpisala bivša vlada Srbije, dozvoljena je prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima od 2017. godine. Carine na uvoz strane, visoko-subvencionisane hrane u Srbiji već sada su skinute, što teško pogađa domaće poljoprivrednike.

Srpski seljaci, jednostavno, nisu pripremljeni za ovu lažnu tržišnu utakmicu:

-domaće poljoprivredne subvencije su višestruko niže od subvencija farmerima u većim evropskim zemljama koje izvoze hranu – što dovodi do nefer utakmice na štetu srpskih seljaka;

-domaće poljoprivredne subvencije u Srbiji ne prima skoro 90% poljoprivrednih gazdinstava: od 770.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji samo 60-80.000 gazdinstava prima subvencije.(6)

paori-banatski18.7.

Zablude o poljoprivredi

Trebalo bi konačno ukloniti u srpskoj javnosti postojeće zablude o poljoprivredi, koje svesno ili iz neznanja šire neki domaći stručnjaci i agro-novinari – odnosno reći ono što je danas dobro poznato svetskim stručnjacima:

-mali posedi su jednako ili čak bolje produktivni od velikih poseda; u nekim zemljama sa razvijenom poljoprivredom prosečna površina poljoprivrednih gazdinstava je mala pa tako Italija, naprimer, ima oko 69% gazdinstava koja su manja od 5 hektara;(7)

– niske cene hrane iz razvijenih zemalja nisu rezultat većeg znanja i veštine njihovih farmera već dolaze od znatno viših poljoprivrednih subvencija njihovim farmerima – čime se veštački snižavaju cene poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu (posledice damping cena);

Da Vas podsetimo:  SKRIVENI BISER ZLATIBORA: Jedinstvena svetinja čuva tragove drevnog srpskog rituala!

-insistiranje na što većim prinosima i intenzivnom korišćenju veštačkih đubriva i agrohemikalija dovodi do degradacije i erozije poljoprivrednog zemljišta; u svetu je degradacijom zemljišta obuhvaćeno oko 40% poljoprivrednog zemljišta, a na 25% površina je taj proces posebno izražen; degradacija zemljišta je najviše izražena u industrijski razvijenim zemljama pa zato EU zahteva da njeni farmeri ostave 7% poljoprivrednog zemljišta neobrađeno, da bi se zemljište oporavilo; zbog toga je EU zemljama potrebno dodatnih 7 miliona hektara u susedstvu, samo da održe postojeću proizvodnju;(7)

-Evropska zajednica uvozi više hrane nego što izvozi: ona izvozi hranu za čiju proizvodnju koristi oko 14 miliona hektara a uvozi hranu za čiju proizvodnju se koristi 49 miliona hektara – što znači da EU za svoje potrebe koristi 35 miliona hektara van granica EU;(7)

-uspostavljanjem niskih cena hrane na širem tržištu Evropska unija profitira dvostruko: po izuzetno niskim cenama uvozi znatno više hrane nego što izvozi; damping cenama hrane na tržištima siromašnih zemalja ona dovodi do propadanja njihovih malih farmera koji onda prodaju svoje zemljište strancima po izuzetno niskim cenama;

-poljoprivredno zemljište je praktično neobnovljiv prirodni resurs (jer se izuzetno sporo obnavlja) pa je zato neophodno uspostavljanje dugoročne strategije njegovog očuvanja; svetsko stanovništvo se ubrzano uvećava što zahteva sve veće količine hrane i stavlja poljoprivredu u red najznacajnih strateških sektora; klimatske promene, stalni porast cena energenata i komponenata za proizvodnju kao i degradacija poljoprivrednog zemljišta ozbiljno ugrožavaju svetsku proizvodnju hrane što zahteva uključivanje mnogo većeg broja i profila stručnjaka za uspostavljanje strategije održive poljoprivrede – na globalnom i na lokalnom nivou; neophodno je znatno veće ulaganje u poljoprivredu da bi se ona pripremila za sve teže uslove koji je čekaju u skoroj budućnosti.

Da Vas podsetimo:  Objavljene nove cene goriva

Srpska vlada i domaći stručnjaci bi trebalo što pre da preispitaju odluke bivše vlade u vezi domaće poljoprivrede i da uspostave novu strategiju za njen razvoj. U protivnom, teške posledice dosadašnje poljoprivredne politike dovešće do katastrofalnih posledice po domaću proizvodnju hrane. Zaista je čudno da sve veći broj ljudi u Srbiji uviđa danas koje su ekonomske posledice otcepljenja Kosova a da nije svesno da uskoro može da izgubi još značajniji domaći resurs – srpske oranice.

Reference:
1. – http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Rumania
2. – Dragocena rumunska iskustva
http://poljoprivreda.info/?oid=17&id=849
3. – http://en.wikipedia.org/wiki/Agriculture_in_Rumania
4. – Stari rumunsko selo
http://poljoprivreda.info/?oid=17&id=847
5. – Romania must not sell out traditional farmers to the biotech giants –
www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jul/10/romania-smallholder-farmers
6. – Bez zurbe u integracije –
http://poljoprivreda.info/?oid=17&id=856
7. – Ratko Karolic: Politika hrane ili zamracenje nad srpskim oranicama
www.standard.rs/ratko-karolic-politika-hrane-ili-zamracenje-nad-srpskim-oranicama.html

BANATSKA ASOCIJACIJA POLJOPRIVREDNIKA -BANATSKI PAORI

Asocijacija pokriva oko pedeset naseljenih mesta iz Banatu, a njeni članovi obrađuju preko 200.000 hektara oranica.  Elektronska pošta   bap.banpaori.manic@gmail.com /faks-013 671 290

(Srbin.info)

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime