BANjALUKA ĆE BITI GLAVNI GRAD REPUBLIKE SRPSKE, A VRAĆA SE I VOJSKA!

1
78

Narodna skupština zadužuje Vladu Republike Srpske da u koordinaciji sa predsednikom, pripremi tekst Ustava RS, kojim će se potvrditi sve nadležnosti RS, izuzev onih koje po najvišem državnom aktu pripadaju Bosni i Hercegovini. Novim Ustavom, između ostalog, Banjaluka će biti glavni grad, a Pale prestonica RS.

To se navodi u Deklaraciji o ustavnim principima, koja je dostavljena Narodnoj skupštini zajedno sa materijalima za posebnu sednicu posvećenu vraćanju nadležnosti Srpske, koja će najverovatnije, biti održana krajem ovog meseca.

U dokumentu, na deset strana i kroz 20 članova, ističe se i da su svi zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik – neustavni.

Ustav BiH je jasan: „Parlamentarna skupština je odgovorna za donošenje zakona, za sprovođenje odluka Predsedništva ili izvršenje nadležnosti Parlamentarne skupštine prema ovom Ustavu“, pa stoga nije ni imala nadležnost da usvaja zakone koje je nametao visoki predstavnik – navedeno je u Deklaraciji.

Predlagači deklaracije su predsednik RS, srpski član Predsedništva BiH, predsednik Vlade RS, te klubovi poslanika koji čine vladajuću većinu.

Kada je reč o oblastima odbrane, poreza i pravosuđu BiH i prenesenim nadležnostima sa RS na nivo BiH, u deklaraciji se navodi da „sporazumima entiteta o odbrani, o porezu na dodatu vrednost i Visokom sudskom i tužilačkom veću BiH, te nadležnosti nisu trajno prenesene na nivo BiH, jer im nisu prethodile izmene i dopune Ustava BiH da bi se stvorio ustavni osnov“.

Nije bilo ni naknadnih ustavnih promena, pa su i te nadležnosti neustavne i samim tim privremene – ističe se u dokumentu.

U jednoj od tačaka deklaracije piše i da „BiH nema ustavom definisano državnopravno uređenje i ima vrlo ograničene i striktno određene nadležnosti, što je određuje kao državu sa međunarodno priznatim granicama sa nadležnostima u spoljnim odnosima, dok skoro sav unutrašnji suverenitet pripada entitetima.“

Da Vas podsetimo:  Povratak otpisanih

Među materijalima za posebnu sednicu su i četiri informacije o prenosu nadležnosti u oblasti odbrane i bezbednosti, indirektnog oporezivanja i pravosuđa, dok je peta tačka Deklaracija o ustavnim principima.

Nakon što je u petak na Kolegijumu Narodne skupštine RS usvojen predlog dnevnog reda, ali ne i tačan datum posebne sednice, iz opozicije su poručili da vladajući blok „razvodnjava“ priču o vraćanju nadležnosti.

Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović izjavio da neće biti odlaganja sednica o vraćanju nadležnosti i da oni koji tvrde suprotno žele da politizuju situaciju.

POTEZI SAMO PO USTAVU

U Deklaraciji se navodi i da Narodna skupština smatra da sadašnju neusklađenost nadležnosti prenesenih na nivo BiH bez promene i dopune Ustava BiH kao Aneksa 4. Dejtonskog sporazuma, treba prevazići doslednom primenom Ustava BiH koji nedvosmisleno propisuje da će se entiteti „u potpunosti pridržavati ovog Ustava BiH“.

To podrazumeva pravo Narodne skupštine i Vlade RS da obustave primenu bilo kog akta, mere ili aktivnosti organa i institucija na nivou BiH, a koji nemaju osnov u Ustavu BiH i nisu izričito Ustavom BiH utvrđeni kao nadležnost organa na nivou BiH.

autor:S. Mišljenović

https://nacionalist.rs/

1 KOMENTAR

  1. Ovo je normalan slijed dogadjaja .koji vodi prema raspadu BiH. Rezultat politike “ sve ili ništa“ , koja sigurno neće završiti sa rezultatom “ sve „, a nazalost niti sa rezultatom “ ništa „. što bi bilo korektno! Naime, u BiH zive tri Naroda, od kojih su dva konstitutivna ( što im po medjunarodnom pravu daje mogućnost, da odlučuju o svojoj sudbini i drzavi). Naravno, to je samo teorija, i najjači igrač na svijetu moze da to pogazi, kao i cijelokupno medjunarodno pravo. Osim Srba i Hrvata, kao konstitutivnih Naroda, vjerska zajednica “ Muslimani“ , ustavom iz 1974 , proglašeni su za Narod, iako nisu imali nikakve prerogative za taj status.Nije im se moglo pokloniti status konstitutivnog Naroda, jer nikada do tada nisu spominjani kao Narod u USTAVU niti Kraljevine Jugoslavije niti SFRJ.
    Apsurdnost da postoje MUSLIMANI kao nacija, ispravili su devedesetih godina, nazvavši sami sebe
    BOŠNJACIMA. Raspad SFRJ iskoristili su u pokušaju, koji još uvjek traje, da oni, budu gospodari cijele BiH. Bilo je to prvo referendumom o odvajanji iz Jugoslavije, koji je bio pravno formalno nelegitiman, jer je prekršio i medjunarodno i domaće pravo, koje jasno govore da o takvim odlukama moraju učestvovati sva tri Naroda. Obzirom na tadašnje stanje u medjunarodnoj zajednici, referendum bez učešća SRBA, je prihvaćen i neminovno je slijedio RAT . Borba za MIR , je bio pokušaj Srpske strane, koja je uspjela natjerati Bošnjake i dio medjunarodne zajednice na potpisivanje dva sporazuma kojim bi bio spriječen RAT. Radilo se o podjeli BiH u kojoj je Srpska strana procijenila da je bolje izgubiti dio teritorije koja joj je oduvjek pripadala, nego ratovati !! Sve ovo je prvo prihvatila, a onda poslije posjete Americi, odbacila Bošnjačka strana. I otpočeo je i rat u kojem su na samom početku i Hrvati, partneri Bošnjacima pri referendumu, shvatili prevaru Bošnjaka i zaratili sa njima. Potpuni vojni poraz Bošnjaka, spriječili su Amerikanci, direktnim učešćem u ratu na strani Bošnjaka.Hrvati iz BiH natjerani su u savez sa dojučerašnjim neprijateljima i potpisan je “ famozni. DEJTONSKI SPORAZUM !! Ambicije Bošnjaka i njihovih pokrovitelja , tko treba da komanduje u BiH, nastavljeni si drugim sretstvima, kršenjem DEJTONA i „Visokim pretstavnicima“ !! I to je išlo sve dotle, dok se nije shvatilo da su odnosi snaga unutar medjunarodne zajednice, neuporedivi sa onim iz devedesetih, i kada je potpisan Dejton. Amerikanci su vojno pobjedjeni i u Siriji i u Avganistanu, Kina je postala prva ekonomija na svijetu, a bez Rusije se ne moze riješavati ništa od globalnog značaja. Mrznja izmedju Srba i Bošnjaka, svih ovih godina poslije rata, rasla je geometriskom progresijom zbog nastojanja Bošnjaka da potčine REPUBLIKU SRPSKU. Vrhunac cinizma funkcioniranja „Federacije“, ispoljio se time što su Bošnjaci za sebe, na izborima izabrali Zeljka Komšića koji je tu u ime bespomoćnih Hrvata. Kuda i kako dalje. Da imaju trunak časti i dostojanstva, Bošnjaci bi pristali da svaki narod odlučuje o vlastitoj sudbini, iako su oni jedini koji na to nemaju pravo, i Srbi i Hrvati ih neće u tome sprečavati. Ukoliko im je teško da to shvate, neka takvu zajednicu shvate kao BRAK. Ukoliko te ona druga strana ne voli, ukoliko joj se gadiš, ukoliko obadvoje zive loše, izadji onda iz takvoga braka, zivi i dopusti drugome da zivi……….. neće te vječno netko podrzavati u tvojoj nezrelosti i lakomosti, i sjeti se Afganistana……….ali i toga da od one početne konstatacije na izbor „sve ili ništa“ , gubitnik nije kaznjen sa „ništa“, već dobiva isto što i ostale dvije strane…………………

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime