Basara – zadnja stanica Kurir ili „Famozni“ je došao kući

4
1114

Marinko M. Vučinić

Otkud ja u Kuriru, pita se velika uzdanica i perjanica građanske i liberalno-demokratske Srbije, Svetislav Basara, pokušavajući da na svoj poznati prizeman način nađe opravdanje za svoj novi angažman u ovom listu, koga teško možemo da svrstamo u iole ozbiljniju novinu. Naprotiv, radi se o štampanoj stvari, izrazito prorežimski orjentisanoj, tabloidu spremnom da bude u službi blaćenja i brutalnog napada na svakog ko je markiran kao kritičar naprednjačke vladavine. Ovaj transfer „famoznog“ Basare mogao je da iznenadi i šokira samo one koji su svesno zatvarali oči pred njegovim besomučnim napadima na svaki pokušaj da se formira alternativa naprednjačkom režimu. Ovaj samoproglašeni demistifikator srpske istorije i našeg političkog života ovoga puta je veoma uspešno demistifikovao samoga sebe (nije mu ovo prvi, a verovatno ni poslednji put) postavši tako jedan od junaka svojih „famoznih“ kolumni, koji su očiti primer najprizemnije pamfletistike. Nastojeći da nađe neko suvislo objašnjenje za svoj tabloidni transfer, on navodi „famozni“ argument da je prelomna tačka bila to da „ kad je u poslednje dve godine uticaj Đilasa & so na Danas postao preveliki za moj ukus, pomislio sam da je obostrano najbolje da „Famozno“ bez ikakvih hard filinga premestim na drugo mesto“. A to drugo mesto je objektivni Kurir koji se ne priklanja nijednoj političkoj opciji, osim što je istrajni glasogovornik Aleksandra Vučića, njegovog propagandističkog pogona i nezabeleženog medijskog monopola. Čudno je da je tako pronicljivom S. Basari trebalo, čak dve godine, da shvati da Danas postaje medijska i politička ispostava Dragana Đilasa. Ovo je samo jedan u nizu krajnje neuverljivih i otužnih izgovora kojima se služi novi kolumnista Kurira, ne bi li opravdao samo jedan od njegovih konvertitskih lupinga, što je, inače, obeležilo njegov dosadašnji politički i novinarski angažman. NJega posebno pogađa što „perjanice „bolje“, „pristojne“, „građanjske“ Srbije, koje nipodaštavaju Kurir (i moju malenkost) rečnikom Informera ide u prilog mojoj davnašnjoj tezi da su Informer, Farma i Zadruga zapravo prava slika ove zemlje, a da je sve ostalo, šminka i foliranje“. Sledeći ovu njegovu davnašnju tezu S. Basara je odlučio da bude jedan od tumača prave slike ove zelje, postajući kolumnista Kurira – štampane stvari, čije stranice su prepune najbizarnijih informacija o događanjima u Farmi i Zadruzi. Famozno pojačanje Kurira, oličeno u S. Basari veoma će se skladno uklopiti u njegovu verziju prave rijaliti slike Srbije, jer sadržina i stil njegovih kolumni odgovaraju rečniku kojim se služe „junaci“ ovih programa. Zato se S. Basara, konačno, našao na pravom mestu.  Svaka ptica leti svome jatu, jer tu on odavno i pripada.

Da Vas podsetimo:  Vučić sa Putinom tokom posete Kini u oktobru?

Problem je u tome što je „Famozni“ i  u Danasu više nego često podržavao „dobre“ poteze vlasti, a opoziciju je neprestano zasipao najgorim i najprimitivnijim napadima i uvredama

Ali, ambicije sada famoznog Kurirčeka su veoma velike, jer on ističe svoju ozbiljnu nameru, da u ovoj štampanoj stvari stvori pretpostavke za formiranje slobodne i konstruktivne javnosti, u pravom smislu te reči. To je javnost, po njegovim rečima „podjednako kritična prema vlasti i prema opoziciji, ali javnost takođe spremna da „podrži i vlast i opoziciju kada im se omakne da urade nešto dobro“. Problem je u tome što je „Famozni“ i  u Danasu više nego često podržavao „dobre“ poteze vlasti, a opoziciju je neprestano zasipao najgorim i najprimitivnijim napadima i uvredama. Sada je izabrao tabloid Kurir da nam demonstrira kako izgleda formiranje javnosti u pravom smislu te reči. Ovo nastojanje bi bilo smešno da nije otužno i tragikomično. Ali, ovo je izgleda jedini način da on svoje ogoljeno konvertitstvo, neprincipijelnost i odsustvo elementarnih moralnih principa zaogrne u „uzvišene ciljeve“ oblikovanja nove konstruktivne javnosti i konstruktivne opozicije, a za njima upravo vapi naprednjački režim. S. Basara, u svojoj razobručenoj amoralnosti poziva se na nužnost postojanja „slobodne javnosti – javnosti od koje zaziru i vlast i opozicija“. I do sada je naprednjačka vlast bila u strahu i zazirala od Kurira, a tek sad  kad zagrmi ovaj korifej individualnosti i demistifikacija, uzdrmaće se i naprdnjački režim, inače uvek spreman da poštuje konstruktivnu i slobodnu javnost. S. Basara se sa svoje famozne osmatračnice pita „samo zato što s visine gledaš i ne čitaš Kurir (a pri tom ga u potaji kupuješ i čitaš), pa pride to nipodaštavanje i nečitanje izraziš Informerovim jezikom, e onda si najpre u grdnoj zabludi i na kraju u deep shitu“. Sada, kada je ovaj najzad pristigao na stranice Kurira nećemo morati da se skrivamo u medijskim katakombama i krišom proučavamo ovu štampanu stvar, već ćemo najzad moći da uživamo u novoj slobodnoj javnosti. Nelagoda je u tome što se S. Basara i na stranicama Danasa nemilice koristio vokabularom režimskih tabloida Informera, Alo-a i Srpskog telegrafa.

Da Vas podsetimo:  Srbija pomoć šalje samo Turskoj, a Siriji uvodi sankcije: O tome niko ne govori

Novi kolumnista Kurira sada je član Političkog saveta Građanskog demokratskog foruma u kome su okupljeni, po njihovom tumačenju istaknuti intelektualci građanske i liberalno-demokratsle orjentacije, sa neokrnjenim profesionalnim i moralnim integritetom. Bilo bi veoma interesantno da nam predstavnici GDF-a, inače spremni da reaguju na svaki događaj ili pojavu koja po njima predstavlja izraz srpskog nacionalizma i narušavanja evropskih vrednosti iznesu svoje viđenje transfera ovog člana njihovog Političkog saveta i slobodnog i nezavisnog Danasa u prorežimski Kurir. Da li se on ovim činom i dalje uklapa u vrhunske građanske vrednosti koje tako gorljivo zastupa GDF?

Pozivati se na moralne principe i vrednosti civilizovanog dijaloga uzaludan je poduhvat kada je u pitanju S. Basara, jer on je u našem političkom životu i u svojim kolumnama pokazao svu svoju isključivost, ideološko sektaštvo i moralnu neosetljivost

Živimo u vremenu velikih iskušenja i izazova u kome se odvija jasno razotkrivanje različitih političkih i vrednosnih pozicija. Vreme iskušenja za sve one koji nastoje da sačuvaju moralne principe i lični integritet, što je glavna pretpostavka za revitalizaciju našeg društva. Ona neće biti moguća ako famozni demistifikator u Kuriru stvara slobodnu i konstruktivnu opoziciju. Svi njegovi pokušaji da racionalizuje ovu svoju novu ulogu samo pokazuju da je veoma tanka linija između slobode mišljenja, koju je nemilice zloupotrebljavao u Danasu i težnje da se sloboda mišljenja brani argumentima koji su lišeni ličnih diskvalifikacija, nepriličnih vređanja i nipodaštavanja onih koji se ne uklapaju u njegov nategnuti i često simplifikovani način demistifikovanja srpske istorije i društva. Pozivati se na moralne principe i vrednosti civilizovanog dijaloga uzaludan je poduhvat kada je u pitanju S. Basara, jer on je u našem političkom životu i u svojim kolumnama pokazao svu svoju isključivost, ideološko sektaštvo i moralnu neosetljivost.

Njegov novi angažman u Kuriru i način na koji sada nastoji da omalovaži Danas, list u kojem je pisao svoje kolumni dugi niz godina, konačno je pokazao da najamništvo i amoralno služenje svakoj vlasti ostaje glavna odlika ovog kolumniste

Jednog od naših najvećih novinara, književnika i radikalskog prvaka Peru Todorovića, protivnici su njegovo ime i prezime pisali malim slovima, želeći da ga ponize i ponište njegov rad jer su ga optuživali da se služio nečasnim i nedozvoljenim sredstvima u svom novinarskom delovanju. Neumesno je i neprilično S. Basaru porediti sa Perom Todorovićem, ali njegov novi angažman u Kuriru i način na koji sada nastoji da omalovaži Danas, list u kojem je pisao svoje kolumni dugi niz godina, konačno je pokazao da najamništvo i amoralno služenje svakoj vlasti ostaje glavna odlika ovog kolumniste. I to bez obzira što on i dalje pokušava da igra ulogu beskompromisnog demistifikatora objavljujući svoje umotvorine na stranicama opskurnog režimskog tabloida Kurira.

Da Vas podsetimo:  Pravoslavni Srbi uvek su i jedino znali za srpski i pisali ćirilicom

Postoje ljudi koji nemaju elementarno osećanje stida, zato je i moguće da S. Basara i dalje tvrdi da je „počev od Vučića, zaključno sa poslednjim amalinom u Srbiji, svi (koji hoće da znaju) dobro znaju da je radikalska filozofija „narodne države“ koncept (legitiman, ali dijametralno suprotan konceptu libealno-demokratske građanske države od koga nisam odstupio ni za „i“). I zato je ovaj „famozni“ kolumnista odabrao upravo režimski tabloid Kurir da i dalje širi koncept liberalno-demokratske građanske države.

Izvor: nspm

4 KOMENTARA

  1. Basara je genijalan ! On stalno provocira, cacka tamo gde boli, daje nove ideje, nove poglede . . . To je bas ono sto treba drustvu koje ima ukorenjene stavove, drustvu koje misli da je na „pravoj strani istorije“, drustvu koje smatra da POSEDUJE ISTINU.

  2. BASARA je osoba koja mi se GADI, zbog svega izrecenog i napisanog. Zao covek sa VELIKIM problemom u sebi. Sa druge strane Basara nije usamljen, mislim jos na Teofila Pancica, Zarka Koraca, Biserko, Milicka (cuvena NATO-vka), Brnabicka….Nasa politicka scena ima problematicne aktere, koji imaju probleme sa medicinskog stanovista…. To je realnost koja nas ,,zapljuskuje,, a desava se u celom sveta. Osnovni generator je zalazak katolicke civilizacije.

  3. Počeću da kupujem Kurir u danima kad budu izlazile Basarine kolumne. Isto sam to svojevremeno radio sa Informerom radi kolumni Dosta zločina Dragana J. Vučićevića, a potom i Blic radi kolumni Nebojše Krstića, sve dok nisam prestao – iz higijenskih razloga.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime