Basnoslovni skener vena kupili za jednog zaposlenog

1
2578

Gradska uprava Beograda oglušila se o Zakon o zaštiti podataka o ličnosti kada je kupila bezbednosni sistem od 460.000 evra jer se nije prethodno konsultovala sa Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti. Taj sistem uključuje i identifikaciju osoba skeniranjem njihovih vena, a obrada biometrijskih podataka nosi rizike po zaštitu podataka o ličnosti, zaključak je nadzora koji je sproveo Poverenik posle Pištaljkinog teksta o nabavci sistema.

Ipak, nezakonite obrade podataka o ličnosti nije bilo jer čitač vena ni godinu dana od kupovine ne radi. Kad proradi, kako tvrde iz gradske uprave, vene će očitavati samo jednoj osobi, jer su aparati postavljeni na ulazu u dve prostorije kojima će pristup imati samo jedna osoba, a u kojoj se se čuvaju server i informatička oprema tog istog novog sigurnosnog sistema.

Pištaljka je ranije pisala o tenderu gradske uprave za kupovinu bezbednosnog sistema na kom je učestvovala samo jedna firma – kompanija „Makina“ (Macchina) iz Beograda. Tender je zahtevao opremu – na desetine kamera, električnih brava, video interfona, kartice za identifikaciju, ali i skener vena sa dlana kapaciteta od minimum 20.000 otisaka. Tekst je izazvao reakciju Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti koji je u februaru pokrenuo nadzor.

U toku nadzora ovlašćena lica Poverenika Aleksandra Lakićević i Marijana Sofilj Aćimović sastale su se sa načelnikom gradske uprave Sandrom Pantelić i sekretarom za opšte poslove Markom Kulićem. U zapisniku sa sastanka piše da su se Pantelić i Kulić izjasnili da gradska uprava nije kupila novi bezbednosni sistem, već samo htela da nadogradi već postojeći te da nema neprijavljene obrade podataka o ličnosti. Kako tvrde, nadogradnja još uvek ne funkcioniše a po planu treba da počne sa radom u oktobru ove godine.

Da Vas podsetimo:  Minić o padu Srbije na 104. mesto: Državnom vrhu odgovara koruptivno okruženje

Zahvaljujući Povereniku, Pištaljka je posredno dobila odgovore na pitanja koje je gradska vlast uporno ignorisala, a koja se tiču razloga za nabavku ovako skupog sigurnosnog sistema, jer su službenici Poverenika upravo to pitali gradske čelnike.

Sandra Pantelić i Marko Kulić u izjašnjenju Povereniku naveli su da su video-interfoni i kontrole pristupa kupljeni zbog brojnih incidenata: „višegodišnji je problem sa posetiocima taj što se lice/posetilac prijavi obezbeđenju da ide, na primer, u sekretarijat za obrazovanje, a zapravo ode u sekretarijat za poslove legalizacije, u vreme koje nije predviđeno za prijem stranaka i onda dolazi do incidentne situacije“, navodi se u izveštaju o nadzoru. Takođe navodi se i da se građani koriste izgovorom da su došli u privatnu posetu, a onda odu do nekih od sekretarijata u svojstvu stranke, te da tako nastaju incidenti „koje ni zaposleni, kao ni angažovana lica na poslovima obezbeđenja ne mogu da reše“.

Načelnik gradske uprave Sandra Pantelić i sekretar za opšte poslove Marko Kulić u izjašnjenju Povereniku naveli su i da se dešavalo da iz zajedničkih prostorija nestane kancelarijski materijal veće vrednosti, a da se desila i „krađa tonera vrednosti oko 800.000 dinara“.

Do objave ovog teksta, Pištaljka nije dobila odgovore na pitanja da li je ova krađa prijavljena i da li su pronađeni krivci, kao i informaciju kako je zgrada bila obezbeđena kad se desila krađa. Takođe, iz gradske uprave nam nisu dostavili ni zapisnike o svim drugim incidentima za koje tvrde da su se desili, a koje smo im tražili.

Ono što je jasno iz njihovih odgovora Povereniku jeste da je potrošeno 460.000 evra, „da svi zaposleni imaju kartice“ i da je ovakav sistem u upotrebi već „unazad nekoliko godina“, te da će „prethodno dodeljene kartice ostati u upotrebi“. Jedina izmena biće prilagođavanje ovih kartica novom sistemu – „u smislu magnetisanja kartica“.

Da Vas podsetimo:  SKANDALOZNO: PROTERUJU SRBIJU IZ ŠKOLE!

Povodom evidencije podataka o ličnosti, odnosno prisustva zaposlenih na poslu, nadležni funkcioneri izjavili su da se evidencija vodi još od 2005. godine. Takođe navode da sofisticirani bezbednosni sistem neće evidentirati posetioce, nego će to kao i do sada raditi firma za fizičko obezbeđenje „Dobergard“.

Firma „Makina“ osim što je pobedila kao jedini učesnik na tenderu gradske uprave za opremu obezbeđenja, takođe je kao jedini učesnik pobedila i na tenderu beogradskog javnog preduzeća „Gradske pijace“ za iznajmljivanje obezbeđenja u junu prošle godine. Zahvaljujući ovom tenderu, beogradske pijace dobile su osim fizičkog obezbeđenja i obezbeđenje putem video nadzora i kontrole pristupa vredno oko 510.000 evra (60 miliona dinara bez PDV-a). I u ovoj opremi postoji mogućnost biometrijske kontrole, ovog puta putem otiska prsta.

Snežana Đurić
Izvor: pistaljka.rs

1 KOMENTAR

  1. Gde god se okrenes, lopov do lopova. Narod umire od gladi a oni uvode toboze potrebnu bezbednosnu tehniku. Ukidaju se javne kuhinje, prave zakon da decu bez roditelja mogu prodavati jalovim zapadnim drzavama. Isteruju svojim lesinarima iz svojih stanova ljude radi 100 dolara, a onda isti kupuju za dzabe. Sacuvaj nas Boze !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime