Batina kao vaspitna mera

Ministarstvo stranih poslova

0
1929

dacic-sa-sinom-i-suprugom-VDanas bi, čini se, svakome trebalo da bude jasno da Srbija uopšte nema svoju zacrtanu politiku, niti bilo kakav osmišljen plan delovanja u bilo kojoj oblasti društvenopolitičkog života zemlje.

Ipak, to bi moglo biti tačno samo na prvi pogled; odnosno, možda je to privid, dok u stvarnosti srpski političari dobro znaju šta rade. Naravno, to što rade, rade za dobrobit svoje zemlje i svih građana Srbije.

Da krenemo od spoljne politike, za koju nije jasno ko je uistinu za nju zadužen. Formalno, ministar inostranih poslova je bivši premijer Ivica Dačić, ali, kako vidimo, on se retko pojavljuje tamo gde bi trebalo da se pojavljuje po prirodi svoga posla. Izgleda, glavni zadatak mu je sada da zabavlja strane ambasadore svojim „fazonama i forama“ i vodi ih okolo, po vašarima i seoskim dernecima.

Uz to, povremeno je Dači angažovan i kao dadilja (ili telohranitelj) najnovijoj (aktuelnoj) ženi najaktuelnog predsednika srpske vlade. Logika je tu valjda jasna: čuvaj ti meni ženu, a ja ću zauzvrat da radim i moj i tvoj posao. Ionako nema se vremena za spavanje. Efikasna podela rada, nema šta.

Ne zna se da li se ministar onostranih glasova (pardon, inostranih poslova) negde ispod raspojasane šatre dohvatio mikrofona i, uz zapaljen tompus, otpevao svoju omiljenu M(i)ljacku. Čovek, kažu, veruje da lepo peva. To bi, naravno, moralo da bude istinito, ako , eto, niko oko njega ne dovodi u pitanje njegove pevačke kvalitete i glasovne mogućnosti.

272998_04dacic_fUostalom, da je to tako i da drugačije ne može biti, potvrdio je i izvesni (kažu popularni) profesionalac za pevačke dernek-nastupe pod šatrama, po imenu – Halid Bešlić. On je naime konstatovao, da Ivica Dačić „najsimp(tom)atičnije peva“; to jeste, Dačić je bolji e(s)trad(al)ni „umetnik“ od svih artista koji se (ili koji su se) pojavili (pojavljivali) na političkoj glasovnoj utakmici.

Da Vas podsetimo:  Nije Srbija kurva, niti je kad bila, niti će biti

Ipak, ne bi se moglo reći da ministar spoljnih poslova, i pored svojih „šatro“ (pardon, šator) performansa i zabavljačkih sklonosti, ne obavlja svoj posao savesno i odgovorno. U svakom slučaju, da Dačić ume da odvoji šaljivi deo svoje prirode od one koju zahteva njegova državna funkcija, jasno govori činjenica da se on ovih dana sastao sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem (poznatijim kao Megatrend instant-doktor, iznedren u visokoškolskoj kuhinji nesuđenog super-duplo-slavnog-doktora LŠE ili LSE, erudite ljubljansko-londonskog – Miće Jovanovića).

Njih dvojica (Ivica i Nebojša) su se usaglasili kako da zaštite strane ambasade u Beogradu i sebe same od srpskih terorista koji bi hteli da sve dignu u vazduh uz pomoć mobilne telefonije i pijanih poruka. Tako je dogovoreno da  Srbija pod hitno, u odbrambene svrhe, iz Kine uzme kredit od desetak hiljada milijardi džakova s peskom (za pravljenje barikada i prvu pomoć u odbrani od srpskog terorizma), a sve će to da sredi vanredno umni (i pride sposobni) srpski ambasador u Pekingu – gospodin drugarski i dunavsko-moravsko-vardarski – Milan Bačević.

Kako javljaju pouzdane srpske inostrane agencije, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u četvrtak se sastao i sa koordinatorkom UN Irenom Vojačkovom-Soljorano. S njom je razgovarao o nastavku saradnje posle izuzetno uspešne Donatorske konferencije u Briselu – nakon koje imamo pravo da zemlju zadužimo za još jednu „poklonjenu“ milijardu evra.

Dačić je gospođi Soljorano predao srpski projekat buduće odbrane MMF-a i Svetske banke od poplava, kao vid zahvalnosti za sve dosadašnje, Srbiji velikodušno darovane, zapadne novčane zajmove. Ne zna se još kolika iznosu kamata na darovane kredite, ali, kao što narod kaže – poklonu se u zube ne gleda.

Dacic u GuciTime ministar pokazuje da Srbija ima dostojanstvo, a on državničko držanje, te da ni on ni Srbija nikome ne žele i neće da ostanu dužni. Srbija je danas cenjena u svetu, a ministar Dačić je dosta (značajno) doprineo tome da nas konačno zavole i oni koji su nas do juče (ovako skrušene i smerne) iz dna duše mrzeli.

Da Vas podsetimo:  Treba li Srbija išta da očekuje od češkog predsedavanja EU?

Predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić je nekoliko puta podvlačio da Srbija nema „većeg prijatelja u svetu od Nemačke“ i da bi i sami Srbi trebalo da se zbog takve (silne) nemačke ljubavi ponemče. On sam je odlučio, da iz velike zahvalnosti prema prijateljima, propriča nemački.

A Ivica Dačić je mudro svemu tome dodao, da očekuje da Nemačka još čvršće stane uz Srbiju. Nemačka, jasno je, voli Srbiju gotovo kao samu sebe. Uostalom, zar tu neizmernu ljubav prema Srbima nisu pokazali (i dokazali) u dva svetska, kada su pomogli da Srbija preživi. Posebno, onom čuvenom i humanom odlukom iz Drugog svetskog rata, da za jednog stradalog Nemca ubiju samo sto Srba. A moglo je da bude hiljadu, pa i nekoliko hiljada, zar ne?

Ali, ljubav je ljubav. Kad nekoga mnogo voliš, tada ga biješ samo u vaspitne svrhe.

E pa, upravo iz tih razloga, ministar Dačić je ovih dana obavio još jedan važan razgovor sa nemačkim poslanikom hrvatskog porekla, izvesnim Juratovićem. Koristeći se tom „hrvatskom vezom“ u Bundestagu (za koju u Nemačkoj niko ništa ne zna), Dačić vešto manevriše kroz brojne EU redove (hvatajući ih na „neobaveštenost“) i tako čini da Srbiju cene i poštuju i oni koji za Srbiju nikada nisu čuli.

Za www.koreni.rs

T. Rajić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime