Baza javnih beležnika u Srbiji

0
1008

Ova platforma (pogledaj ispod) po prvi put omogućava građanima Srbije da se u potpunosti upoznaju sa biografijama javnih beležnika koji su izabrani u leto 2014. godine.

2014-12-28_100457

Baza nudi osnovne podatke o lokacijama javnih beležnika i potpunu novost – njihove biografije, onako kako su ih sami sastavili kada su se prijavili za poziciju javnog beležnika.O PROJEKTU

BIRN Srbija dobio je podatke o izabranim notarima iz Ministarstva pravde Republike Srbije koje je postupilo po našem zahtevu na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Prikupljanje podataka trajalo je od septembra do decembra 2014. godine.

Zasnivanje institucije notara u pravnom sistemu Republike Srbije izazvalo je dosta kontroverzi i na kraju je bilo jedan od uzroka višemesečnog štrajka advokata koji je paralisao pravosudni sistem.

U javnosti se pojavilo više nedoumica o tome na koji način su izabrani prvi notari u Srbiji i glavne primedbe su se odnosile na nekoliko aspekata tog izbora:

  1. Da su izabrani oni koji imaju političku vezu
  2. Da nisu izabrani oni koji su prvobitno polagali javnobeležnički ispit
  3. Da nisu izabrani najbolji kandidati

Iako je više puta objašnjeno da je za izbor ove prve grupe javnih beležnika od velike važnosti bilo mišljenje izborne komisije, BIRN Srbija veruje da će objavljivanje biografija izabranih javnih beležnika dati potpuniji uvid u njihove kvalifikacije i potencijalnu povezanost sa nekim drugim delovima političkog sistema u Srbiji i da će omogućiti građanima da imaju punu informaciju o ljudima koji treba da im pruže važne usluge.

Da Vas podsetimo:  ŠTRAJK! „PUPS je kriv za stanje u Pošti, ništa se ne menja“- kažu radnici

BIRN Srbija veruje da će ova mapa pomoći drugim istraživačima da potvrde ili odagnaju svoje pretpostavke vezane za kontroverze oko izbora ove grupe javnih beležnika.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Otvoreni podaci za otvorenu upravu“ koji finansira fondacija National Endowment for Democracy (NED). Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove donatora.

Javno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime