Bebe primaju bugarsku BCG vakcinu, Torlak ih ne pravi – nema stručnjaka

0
118

Novorođene bebe u Srbiji u poslednja tri meseca primaju bugarske BSŽ vakcine, dok potpuno ispravan pogon na Institutu za virusologiju, vakcine i serume ‘Torlak’ za proizvodnju ovog cepiva stoji neupotrebljiv, jer su odeljenje za tuberkulozu svi stručnjaci napustili, a mladi koji su nedavno zaposleni ne znaju da rade, priča za Nova.rs Miroslav Stajić, diplomirani biolog i specijalista medicinske mikrobiologije, koji je u “Torlaku” bio šef Odeljenja za proizvodnju toksoida difterije, šef Odeljenja za kombinovanje bakterijskih vakcina i autor proizvodnje seruma protiv zmijskog otrova.

Image by Angelo Esslinger from Pixabay

Prema podacima Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, 20. jula 2022. godine, odobren je uvoz 500 doza bugarske BCG vakcine protiv tuberkuloze, a na zahtev Instituta za virusologiju, vakcine i serume ‘Torlak’, dok se kao korisnik navodi Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

„Kada su shvatili da nemaju stručnjake koji će proizvesti BCG vakcinu, uprava Torlaka hitno je podnela zahtev za uvoz vakcina protiv tuberkuloze iz Bugarske. Naime, čitav region, Crna Gora, Republika Srpska, snabdeva se vakcinama sa Torlaka. Međutim početkom godine, i na proleće, u porodilištima u regionu bila je nestašica ove vakcine, jer je na Torlaku zaustavljena proizvodnja. Zašto o tome niko ne govori? Ako postoji problem sa pogonima, onda to javnost mora da zna, pa nije Torlak privatna firma. Zašto bismo uvozili vakcinu iz bilo koje druge zemlje, kad imamo svoje pogone“, pita Stajić.

U Crnoj Gori je nestašica BCG krenula u martu ove godine, piše Nova.rs.

„Uprkos problemima u proizvodnji BCG vakcine na Torlaku koja traje duže od dva meseca, vakcinacija u Kliničkom centru Crne Gore se do kraja februara sprovodila nesmetano, jer smo koristili rezerve“, rekli su tada iz Kliničkog centra u Podgorici.

Da Vas podsetimo:  Strane banke vole srpske pare, ali im smeta – srpska ćirilica

Njima je u to vreme iz „Torlaka” rečeno da očekuju da dobiju sertifikat za tehničku ispravnost vakcine, koja se obnavlja jednom godišnje, a do koje, očigledno, nije došlo.

Biološka proizvodnja ovih vakcina je, ističe Stajić, rizična i traži stučne ljude koji će je nadzirati.

„Očigledno je da Torlak iz nekog razloga nije uspeo da napravi dovoljne količine vakcina, pa su u julu mesecu iz Bugarske poručili BCG. To je direktno Torlak platio. Nažalost, tokom proteklih 20 godina, taj pogon napustilo je mnogo lekara, biologičara i gotovo svi iskusni tehničari. Nadam se da će Torlak uspeti da proizvede ponovo vakcinu protiv tuberkuloze, ali podmlađenu ekipu koju su doveli, neko mora da nauči da radi. Tamo više nema stručnjaka i oni nemaju od koga da uče“, navodi nekadašnji šef proizvodnje u ovom Institutu.

On ističe da su bugarske vakcine dobrog kvaliteta i da se izvoze u 140 zemalja sveta.

„Pre mnogo godina bili smo u poseti Bugarskoj i obišli smo tada njihove pogone. Oni su od Svetske zdravstvene organizacije dobili sertifikat za proizvodnju BCG vakcina koju sada izvoze u veliki broj zemalja. Ipak, žalosno je da ‚Torlak‘ koji je nekada bio najveći gigant za proizvodnju vakcina u regionu, sada zavisi od Bugarske, a zavise i naše bebe, koje čekaju njihove vakcine“, kaže Stajić.

Čak 600 beba koje su rođene u GAK „Narodni front“ u periodu između 16. septembra i 19. oktobra, umesto BCG vakcine, primile su samo fiziološki rastvor. Grešku je, prema rečima ministarke zdravlja Danice Grujičić, napravila tehničarka u apoteci, koja je pogrešno napisala uputstvo za upotrebu.

„To je objašnjenje za neuke ljude i malu decu. BCG vakcina se daje interdermalno, a koža tek rođene bebe je tanka i osetljiva, pa osoba koja daje vakcinu mora da bude krajnje uvežbana i iskusna, da prepozna šta je vakicna, a šta rastvor, bez obzira na uputstvo. Mora da uvidi grešku, ako ona postoji. Svaka iskusna medicinska sestra zna razliku između ampule suve supstance i fiziološkog rastvora. Suva supstanca pakuje se u braon bočice, u tamnom staklu, jer su umrtvljene oslabljene bakterije koje izazivaju tuberkulozu osetljive na sunce i na svetlost, a rastvor je u providnoj bočici. Nije ovde kriva jedna osoba, već je čitava ekipa pogrešila, nisu gledali koju bočicu uzimaju, vadili su je iz kutije koja je pogrešno obeležena. Ovo je skandal koji je trajao ne jedan dan, već mesec dana, a da niko ništa nije primetio“, ljutito priča naš sagovornik.

Da Vas podsetimo:  IDILIČNO MESTO PUNO VODENICA: Ovo je srpski kandidat za najlepše selo na svetu!

Ceo intervju sa Miroslavom Stajićem pročitajte na Nova.rs.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime