Bečej najtransparentnija opština, Jagodina najlošije ocenjena

0
725
Foto: Pixabay

Transparentnost gradova i opština u Srbiji povećana je 2020. godine u odnosu na prethodnu, premda je prosek i dalje nizak, a najtransparentnije lokalne samouprave su Bečej, Novi Pazar i Sombor, pokazali su rezultati istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti (LTI 2020), koje je objavila Transparentnost Srbija, prenosi dnevni list Danas.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je zadovoljan što se prosečni skor prvi put popravio, sa prošlogodišnjih 40 na 46 poena u ovoj godini.

Bolji rezultati, prema njegovim rečima, govore o tome kako lokalne samouprave mogu da budu otvorenije prema građanima, čak i onda kada ne postoje sveobuhvatni napori u tom pravcu, u vidu novih zakonskih načela.

„Ovi rezultati nam pokazuju da individualni trud lokalnih službenika i prepoznavanje značaja transparentnosti od strane donosioca odluka, može da donese pozitivne promene u praksi“, istakao je Nenadić, podsećajući da je transparentnost jedno od bitnih oruđa za borbu protiv korupcije.

Dodao je da pored toga moraju da postoje i drugi mehanizmi.

Koordinator istraživačkog tima Transparentnosti Srbija Zlatko Minić saopštio je da prvoplasirana opština Bečej ima skor 83, od mogućih 100, čime je udvostručila rezultat iz prošle godine, kada je imala 38. Novi Pazar ima skor 82, a Sombor 80. Kanjiža je četvrta sa 77, a slede je Leskovac sa 75 poena a Vranje na šestom mestu, sa 73.

Najniže rangirane opštine su Bela Crkva, Svilajnac i Koceljeva (po 22 svaka), a Jagodina je, sa 21 poenom, zadržala neslavnu poziciju među nalošije ocenjenim gradovima.

Minić je ukazao da dobri rezultati u istraživanju ne znače i da ima manje korupcije, niti obrnuto, već samo da su donosioci odluka i zaposleni prepoznali značaj veće otvorenosti prema građanima.

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović izrazio je zadovoljstvo što je porastao ukupan prosečni indeks transparentnosti, ali i veliko nezadovoljstvo zbog nazadovanja u kategoriji „informatori o radu“.

Da Vas podsetimo:  Pandemija porodicama na selu donela nove izazove

On je pozvao lokalne samouprave da ispunjavaju zakonske obaveze i da redovno objavljuju i ažuriraju inforatore o radu, kao i da u najskorijem roku imenuju lica zadužena za zaštitu podataka o ličnosti.

Direktorka Kancelarije USAID za demokratski i ekonomski razvoj Šenli Pinčoti istakla je da ohrabruje pomak napred u istraživanju, ali da se sada ne sme stati jer ima još dosta posla i konstantnog truda da se postignuti nivo transparentnosti održi i poveća.

„Nadam se da će LTI 2020 pomoći opštinama i gradovima da uvide kako mogu da unaprede svoj rad, kao i da prepoznaju važnost transparentnosti i da sve više uključuju građane u proces odlučivanja“, kazala je Pinčoti.

Indeks transparentnosti lokalne samouprave LTI 2020 predstavlja istraživanje, ocenjivanje i rangiranje 145 jedinica lokalane samouprave (JLS) i 25 gradskih opština u Srbiji, koje sprovodi Transparentnost Srbija.

Opštine i gradovi su rangirani na osnovu kriterijuma transparentnosti, određenih putem 95 indikatorskih pitanja. Među gradskim opštinama, koje ne ulaze u rangiranje zbog specifičnih nadležnosti, najboljii rezultat ima Surčin (53) koji beleži trend poboljšanja rezultata u tri uzastopna istraživanja.

Izvor: Nova Ekonomija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime