Beda „prešla prag“ u Nišu

0
899

buvcaU Nišu trenutno ima 9.576 porodica koje po raznim osnovama primaju socijalnu pomoć. Da je to tačno potvrdio nam je Zoran Jović, direktor Centra za socijalni radu, ali i rekao da istu pomoć u Novom Sadu prima više domaćinstava nego u Nišu. Nad ovim podatkom bi trebali mnogi u gradu, ali i u Vladi republike dobro da se zamisle jer se ta brojka tu „ne zaustavlja“. Ima mnogo onih čija dokumenta nisu primljena za dobijanje pomoći jer po zakonu ne ostvaruju to pravo.

-To su korisnici koji po raznim osnovama primaju nadoknade i ako se ta brojka triplicira, onda dolazimo do jedne ozbiljne cifre, ali koja je na žalost, u istom rangu kao mnogi gradovi i opštine u Srbiji. To je taj postotak od oko 11 odsto socijalnih korisnika, a koji je na primer u Novom Sadu viši. Tu se sad može govoriti o jednočlanim, ali i o osmočlanim domaćinstvima pa se zato množi brojka sa tri jer je to neki prosek. Što se tiče naknada, mi sve činimo da one budu redovne, ali to je jedan veći broj korisnika tako da svako dobije ono što mu sleduje, ali ne mogu svi u istom trenutku da primi naknadu – rekao je Jović.

Prema nekim razmišljanjima sociologa, u Nišu ima mnogo onih (mahom starijih građana Niša) koje je sramota da se prijave na listu centra jer smatraju da posle punog radnog veka ne zaslužuju da budu korisnici socijalnih usluga, ali su ih računi, takse i druge naknade toliko „pritisli“ da od plata i penzija ne mogu sve da izmiruju.

Jovanović: Kako Vlada Srbije statistikom „puni“ frižidere?

Jovan-Jovanović1-300x199Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača “Forum” kaže da prema Evropskoj mreži protiv siromaštva – Srbija (EMPSS), „u Srbiji 628.000 ljudi živi u apsolutnom siromaštvu“.

Da Vas podsetimo:  Ovo niste znali:U Srbiji možete da lovite kitove, i da letite u vasionu

-To navodi mreža, ali međutim prema sprovedenoj anketi o prihodima i životnom standardu, u Srbiji je u riziku od siromaštva 24,6% stanovnika ili blizu 1,8 miliona ljudi. Da bi smanjila statistički broj siromašnih Vlada je objavila smešne procene u kojima stoji da je za jednočlano domaćinstvo potrebno 11.340 dinara mesečno, za dvočlano domaćinstvo 17.010 dinara, a za četvoročlano domaćinstvo 30.618 dinara. Bilo bi dobro kada bi članovi Vlade pokušali da barem jedan mesec žive sa ovakvim zaradama za koje kažu da su dovoljne za građane – objašnjava Jovanović.

M.S.

gradjanin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime