Bela kuga

2
1388

Srbija samo na osnovu prirodnog priraštaja  godišnje gubi više od 30.000 stanonika . Ove godine imaćemo manje od 7 miliona stanovnika!

Prema podacima Zavod za statistiku Srbije, samo na osnovu prirodnog priraštaja. Najveća negativna stopa zabeležena je u 2017 godini, izgubili smo vise od 38.000 stanovnika. Prosecan broj stanovnik je malo vise od 7 miliona i u 2018 -toj godini bio je sa tendecijom pada .

Srbija ima 169. Opština. Samo je u pet zabeležena pozitivna vrednost prirodnog priraštaja .

To su Opštine: Novi Sad, Sjenica, Tutin ,Novi Pazar i Preševo. Sve ostale Opštine zabeležile su negativan prirodan priraštaj. Najlošija situacija je u region Južne i Istočne Srbije.

Negativna stopa rasta mortaliteta zabelezena je i u 2018 godini i prelazila je 14. promila.

Na nivou Evropske Unije stopa mortaliteta se kreće od 9 do 9,5 promila, što je za skoro 5 promila manje nego u Srbiji.

Samo na osnovu prirodnog priraštaja od 1992 godine, Srbija godišnje gubi od tridest do četrdeset hiljada stanovnika. Od 1992 do danas izgubili smo blizu 800.000 stanovnika .

Podaci ne podrazumjevaju podatke o  spoljnim  migracijama  za koje u Zavodu za statistku znaju da na godišnjem nivou  iznose oko 15.ooo stanovnika minimum.

Sve vise mladih ljudi koji se nalaze u feрtаlnom i  random period napušta Srbiju, što direktno utiče na smanjenje broja stanovnika i samim tim i broja rođene dece, kaze sef odseka za demografiju Zavoda za statistiku Republike Srbije Gordana Bjelobrk .

Demografska slika Srbije pokazuje da smo sve starija Nacija. Prosečan broj godina starosti iznosi četrdeset tri. Sve je manje rođenih a sve više umrlih u Srbiji. Sve više sela je napušteno i pojedini delovi Srbije se potpuno prazne..

Posebno zabrinjavaju i podaci da je Srbija u samom vrhu po broju namernih prekida maloletničkih trudnoća. Prema podacima Instituta za Javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut,, u 2017. godini  u Srbiji je urađeno vise od 10.000 namernih prekida trudnoća.

Da Vas podsetimo:  Mir Božiji, Hristos se rodi! Redakcija portala KORENI želi vam srećan Božić!

Nameće se zaključak da  kao nacija polako nestajemo.

S.K.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime