Beograd 2020. bez plastičnih kesa: „A šta kad padne kiša i kako papir u zamrzivač?“

0
1328

Beograd će, sudeći prema ozbiljnim najavama beogradske vlasti, od Nove godine početi primenu istorijske odluke – zabraniće upotrebu plastičnih kesa u trgovinskim lancima.

To znači da će za nešto manje od pet meseci, Beograđani u kupovinu ići opremljeni sopstvenim cegerima i torbama jer plastične kese neće moći ni da kupe.

Čelnici srpske prestonice podsetili su danas da će Grad Beograd zabraniti upotrebu plastičnih kesa od 1. januara 2020. godine, a da će odluka o daljoj razradi primene zabrane biti doneta na sednici Skupštine grada Beograda koja će biti održana do kraja avgusta.

„Pre više od godinu dana najavio sam, na sastanku sa predstavnicima trgovinskih lanaca, daod 2020. godine na teritoriji grada Beograda u maloprodajnim objektima neće biti dozvoljeno korišćenje plastičnih kesa. U međuvremenu trgovinski lanci su uveli naplatu korišćenja kesa i ova mera dovela je do smanjenja korišćenja plastičnih kesa u Beogradu za oko 60 odsto“, naveo je zamenik gradonačelnika beograda Goran Vesić na svojoj FB stranici.

Podsetimo, odbornici Skupštine Beograda doneli su krajem septembra prošle godine odluku o zabrani plastičnih kesa od 2020. godine.

Prema toj odluci, trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji grada, radi sprečavanja, odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada, zbog njihove štetnosti po životnu sredinu.

Istovremeno, trgovci su u obavezi da preduzimaju mere prevencije stvaranja komunalnog otpada, predviđanjem alternativnih rešenja za plastične kese.

Kese koje trgovci budu stavljali na raspolaganje potrošačima na mestu prodaje moći će da budu papirne, uz naknadu ili bez, a mogu kupcima da obezbede i torbe za kupovinu, takođe, sa ili bez naknade.

Da Vas podsetimo:  U Srpskoj sazrelo saznanje da za Srbe sa Zapadom nema dogovora

Kazne su ogromne

Odluka predviđa i novčane kazne za one koji je ne budu poštovali i to od 150.000 dinara za pravno lice, a 25.000 dinara za odgovorno lice u određenom objektu.

Kazne za preduzetnike koji se ogluše o novi propis biće 75.000 dinara, dok će fizička lica platiti prekršaj 25.000 dinara.

Vesić dodaje da će Beograd biti među prvim gradovima u Evropi koji će doneti ovu odluku i podseća da će u Njujorku od marta 2020. godine biti zabranjena upotreba plastičnih kesa, kao i da je nemačka ministarka ekologije Svenja Šulce najavila da će Savezna Republika Nemačka doneti odluku o zabrani plastičnih kesa.

Proizvođači skeptični iz više razloga

Kako će to u praksi izgledati ostaje da se vidi, ali u razgovoru za BIZLife portal više predstavnika proizvođača plastične ambalaže i kesa u Srbiji izrazilo je sumnju da se ta odluka može sprovesti u tako kratkom roku.

Njihova očekivanja su da će se zabrana upotrebe plastičnih kesa odložiti jer je reč o industriji koja zapošljava mnogo radnika, a proizvođači su, kako navode, zaduženi kreditima i imaju brojne finansijske obaveze prema dobavljačima.

U iskrenom, ali na njihov zahtev anonimnom razgovoru, navode da praktično čekaju da vide kako će se stvari odvijati i da nemaju mnogo informacija o sprovođenju najavljene odluke o ukidanju plastičnih kesa u trgovinskim lancima.

Na pitanje šta će se dogoditi ako svi zacrtani rokovi ostanu i ne bvude odlaganja primene, navode: “Ugasićemo firme, ići ćemo na biro”.

Sa druge strane, izražavaju sumnju da će odluka moći da bude sprovedena uvođenjem papirnih kesa, za koje smatraju da nisu adekvatna altrernativa plastičnim niti po ceni niti po funkciji.

“Najmanja papirna kesa košta 15 dinara. Šta će u prodavnici kupite jedan hleb i oni vam spakuju u papirnu kesu. Ko će to da plati?”, pitaju se proizvođači plastičnih kesa.

Da Vas podsetimo:  NA LEĐIMA NOSIO MRTVE I BOLESNE: Sada je dobio otkaz, živi sa ocem od 10.000 dinara!

“A kako ćete sa pairnom kesom po kiši, a kako da se spakuje u papir za zamrzivač?”,navode i ističu da papirne kese svakako nisu alternativa.

Prema poslednjim istraživanjima, građani Srbije u proseku su trošili sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno čak 2.555 godišnje. Tako je, prema računici, u toku godinu dana u našoj zemlji upotrebljavano dve milijarde kesa.

Prosečno vreme korišćenja jedne kese je 12 minuta, a za njenu razgradnju potrebno je između 400 i 1.000 godina.

Izvor: BIZLife

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime