Beograd će dobiti spomenik herojima sa Košara

0
1055

Beograd će ovog ljeta, na dvadesetu godišnjicu Bitke na Košarama na Kosovu u vrijeme NATO agresije, podići spomenik u čast herojima sa Košara, pišu Večernje novosti.

Mjesto spomenika, navodi list, još nije definitivno odabrano, a najvjerovatnije će branioci Srbije iz 1999. godine dostojan monument dobiti nedaleko od bulevara koji nosi njihovo ime. Iza inicijative da se u Beogradu podigne spomenik poginulim pripadnicima Vojske Jugoslavije stoji njihov ratni komandant, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković.

On je izrazio nadu da će ovo obilježje biti postavljeno do 23. juna kada se obilježava 20 godina od odbrane karaule Košare.

– Spomenik je završen još krajem prošle godine, a trenutno se nalazi u Beogradu, na Terazijskom platou. Bio sam komandant ovim junacima, a 108 poginulih heroja obavezuje mene, kao i čitav naš narod, da im se odužimo. Raduje me što je iza ove inicijative stao veliki broj građana, medija i udruženja – rekao je Đurković.

Autor spomenika je vajar Miša Rogan, a njegova umjetnička vizija herojstva oficira i vojnika Vojske Jugoslavije naći će se na postamentu koji će po izboru lokacije upotpuniti spomenik.

Bitka na Košarama ili „Pakao Košara“ bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika takozvane oslobodilačke vojske Kosova, podržavane regularnom vojskom Albanije i NATO avijacijom.

Poslije teških borbi Vojska Jugoslavije je uspjela da porazi napadača i spriječi njihov ulazak na Kosmet.

Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Jugoslavije i Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999. godine tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presijecanje komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu, kao i zauzimanje šireg područja Metohije tokom tog napada.

Da Vas podsetimo:  Narodni poslanici: izvršite svoje obaveze

Izvor: RTRS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime