Beograd daje još 250.000 evra za svetleće ukrase

0
2034

Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Grada Beograda raspisao je 25. septembra tender za kupovinu nove ulične dekorativne rasvete u vrednosti od oko 250.000 evra, otkriva Pištaljka.

Ovaj tender zbog detaljnih opisa naručenih figura, neopravdano rigoroznih uslova, ali i vrlo kratkih rokova isporuke deluje kao da je pisan za određenog prodavca.

Isti sekretarijat se na kupovinu nove rasvete odlučio uprkos tome što se prošle godine našao u žiži skandala zbog poslova sa beogradskom firmom „Kip lajt“. Naime, posle otkrića Pištaljke da je u centru Beograda firma „Kip lajt“ postavila jelku od 83.000 evra a da tender za njenu kupovinu nije bio završen, „Kip lajt“ je odlučio da skupocenu jelku pokloni gradu. Istog dana, međutim, Sekretarijat za poslove odbrane i vanrednih situacija kupio je od iste firme gumena svetleća creva za 200.000 evra.

Sada ovaj sekretarijat na tenderu ne traži novogodišnje lančanice ili jelku već ukrase za gradske manifestacije.

ПРОЦЕЊЕНИ ИЗНОС НАБАВКЕ НОВИХ УКРАСА (p. 2)

Selected portion of a source document hosted by DocumentCloud

View the entire document with DocumentCloud

Pištaljka je pitala gradski sekretarijat tokom kojih manifestacija će gradske ulice i trgove ukrašavati svetlećim drvećem, svetlećim buketima cveća, svetlećim zastavama i svetlećom kišom, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Nismo uspeli da saznamo ni na osnovu čega je komisija za javne nabavke pri sastavljanju konkursne dokumentacije odlučila da je sekretarijatu potrebno baš roze-belo svetleće drveće visine dva metra i širine tri metra ili, na primer, 55 figura od aluminijuma u obliku „svetlećeg buketa od tri cveta sa po pet latica“, koje moraju biti dekorisane svetlećim LED crevom prečnika 13 milimetara sa minimum 36 LED dioda po metru toplo bele boje.

Da Vas podsetimo:  BEZ STIDA I POŠTOVANJA: Auto-moto skup na Veliki petak!

Komisiju smo pitali i zbog čega su dali samo 15 dana roka za isporuku više od 300 svetlećih elemenata od dana potpisivanja ugovora, kao i da li imaju informacije o tome koje sve firme na tržištu mogu u tako kratkom roku da proizvedu i isporuče traženu robu.

Predsednik komisije za ovu javnu nabavku Igor Ćeranić umesto da odgovori naša pitanja odlučio je da novinarku Pištaljke tretira kao zainteresovano lice za učešće na tenderu. „Odgovore ćemo objaviti na Portalu javnih nabavki, jer tako nalaže zakon, a vi ćete ih dobiti i na mejl“, rekao je Ćeranić.

On je objasnio da je to u skladu sa članom zakona koji nalaže da se pitanja zainteresovanih lica objavljuju na portalu. Uprkos tome što u zakonu decidno piše da je „zainteresovano lice svako lice koje ima interes da zaključi konkretan ugovor o javnoj nabavci ili okvirni ugovor“ i tome što je novinarka Pištaljke više puta objasnila da nema nameru da učestvuje u nabavci, već da samo u interesu javnosti o tenderu piše, Ćeranić u telefonskom razgovoru nije odustao od svog stava. Odgovore je odbio da nam dostavi po Zakonu o javnom informisanju, tvrdeći da po sistematizaciji nema ovlašćenja da odgovara na novinarska pitanja.

Iako je i sam priznao da nijedna sistematizacija ne može biti iznad zakona, Ćeranić je odbio da nam dostavi svoje tumačenje zakona u pisanoj formi. Takođe je novinaru Pištaljke zapretio je tužbom u slučaju da objavi ovaj razgovor.

S obzirom  na to da javne podatke nismo mogli da dobijemo direktno od Igora Ćeranića koji je učestvovao u sastavljanju konkursne dokumentacije, Pištaljka je ista pitanja prosledila i gradskom sekretaru Darku Glavašu, ali odgovor do sada nismo dobili.

Da Vas podsetimo:  Policajci u EU mentalno zdravlje proveravaju na tri do pet godina: Kakva je situacija na Balkanu?

Ko će biti pobednik na tenderu za kupovinu ukrasnih elemenata za manifestacije može se naslutiti i po kriterijumu koji dozvoljava učešće na javnoj nabavci samo onim firmama koje su u periodu do pet godina pre tendera isporučili svetleće figure u vrednosti od 60 miliona dinara. Po skupocenim isporukama svetlećih i novogodišnjih ukrasa u ovom periodu čuvena je samo firma „Kip lajt“.

Pištaljka je ranije pisala da je firma „Kip lajt“, zahvaljujući diskriminatornim i nezakonitim tenderima, godinama unazad dobijala unosne poslove prodaje i isporuke svetlećih elemenata od Grada Beograda i njegovog preduzeća „Javno osvetljenje“, ali i od drugih gradova i državnih firmi. Samo ove godine „Kip lajt“ je iz budžeta Grada Beograda dobio 2,5 miliona evra sa PDV-om za novu rasvetu i oko 250.000 evra sa PDV-om za popravku stare jer je kao jedini učesnik sa potpunom i ispravnom dokumentacijom dobio ove poslove od JKP „Javno osvetljenje“.

Page 4 of 20180925132118 (2)

Page 4 of 20180925132118 (2)
Contributed to DocumentCloud by Vladimir Radomirovic of Pištaljka • View document or read text

Page 5 of 20180925132118 (2)

Page 5 of 20180925132118 (2)
Contributed to DocumentCloud by Vladimir Radomirovic of Pištaljka • View document or read text

Page 6 of 20180925132118 (2)

Page 6 of 20180925132118 (2)

Snežana Đurišić
pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime