Beograd: Eko fest – „Voda kao javno dobro“

0
798

ekofest BEOGRAD – Zelena omladina Srbije od 4. do 6. novembra, organizuje osmi Eko fest.

Eko fest je festival filma, diskusija, izložbi i radionica koji jednom godišnje organizuje Zelena omladina Srbije.
Prethodnih godina, Eko fest se bavio temam poput nuklearne energije, organske poljoprivrede, genetski modifikovane hrane, reciklaže, održivog transporta u gradovima, prirodnih nepogoda i klimatskih politika.

Tema koja će biti u fokusu ovogodišnjeg Eko festa je „Voda kao javno dobro“, najavila je Zelena omladina Srbije.

Voda je izvor postojanja svih živih bića na planeti Zemlji, i apsolutno je neophodno zaštititi je i sačuvati za naredne generacije. Svedoci smo svakodnevnog narušavanja kvaliteta uz smanjenje dostupnosti, koju prati dodatno povećanje cena javnih dobara a među njima i vode kao jednim od najbitnijih. Kao izvor života i svakodnevna neophodnost potrebno je da se izvorišta, vodotoci i mreže vodosnabdevanja stave pod demokratsku kontrolu celokupnog društva.

Tokom festivala analiziraće se trenuto stanje i upravljanje vodama kako u Srbiji tako i na internacionalnom planu. Kritički će se pristupiti vodnim politikama i samoj privatiaciji vodoizvorišta, vodoprivrede i vodozaštite.

Festival će se održati od 4 – 6. novembra 2016, u Magacinu u Kraljevića Marka 4.

Program festivala

Petak , 4. novembar / 18-22
Prvi dan festivala počinje svečanim otvaranjem, zatim sledi predavanje „Zašto su nam potrebna javna dobra?“ koje će vas upoznati sa osnovnim pojmovima i vrednostima u vezi sa javnim dobrima. U nastavku večeri, kroz filmove, i diskusije krenuće istraživanje značaja vode kao javnog dobra.

Subota , 5. novembar / 18-22
Drugog dana tokom predavanja „Kvalitativno-kvantitativno stanje voda u Srbiji- sadašnje stanje i projekcije“ i diskusije učesnici će se baviti analizom stanja voda u Srbiji, projekcijama budućnosti uz pokušaj definisanja alternativa trenutnom stanju. U nastavku programa, nakon predavanja, očekuje nas još jedan dokumentarni film koji će pratiti diskusija.

Da Vas podsetimo:  Epigrami: Vladajući hir

Nedelja / 6. novembar / 18-22
Poslednjeg dana festivala planira se panel diskusija „Privatizacija vode i trenutne vodne politike“. Tokom tribine biće predstavljeni slučajevi privatizacije vode na nacionalnom i internacionalnom nivou uz kritiku tržišnih modela privatizacija. Panel diskusija bi trebala da pokrene i diskusiju o alternativnim politikama i borbi za društvenu kontrolu nad prirodnim dobrima.Ulaz je slobodan.

Izvor: Kuća dobrih vesti

www.dobrevesti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime