Beograd, grad u kom ništa više nije naše

0
1850

Beograd se ovih dana pretvorio u jednu veliku močvaru, jer je neko umesto Beograđana odlučio da se pare ulažu u jelke i fontane, umesto u sređivanje kanalizacije. Zdravo drveće u Košutnjaku „moralo“ je da strada, jer je neko procenio da su „pluća grada“ manje bitna od izgradnje sportskog centra. I mada je od strane Beograđana, ali i Upravnog suda, odjeknulo „ne“ za gondolu, na Kalemegdanu se već odvijaju radovi, jer se neko istripovao da bi baš lepo legla iznad Ušća. Gomila radova na ulicama potpuno je blokirala grad, iako nikom nije jasno ni zašto ni kako ni ko je dozvolio da se sve to radi odjednom. Ali, očigledno ne mora da nam bude jasno. Zar dosad niste skapirali da ništa nije vaše?

Beograđane je ovih dana uznemirila seča mladih stabala u Košutnjaku. Dejan Jovanović, nezavisni odbornik u opštini Rakovica i predstavnik udruženja Petlovo brdo, snimio je odnošenje drveća i postavio klip na Fejsbuk stranici pod naslovom „Noćna hajdučija u Košutnjaku„. Sledeći snimak prikazao je građane dok pokušavaju da blokiraju kamion koji prevozi posečene borove, a u subotu je održana i protestna šetnja pod nazivom „Dosta je masakra zelenila“, kada je gradonačelniku poručeno „Poljana, a ne beton“, „Priroda narodu“…

U međuvremenu se ispostavilo da se građani ni u ovom slučaju ništa ne pitaju, jer uopšte nije reč o nelegalnom masakru prirode Košutnjaka. Zapravo, sve je kao po zakonu.

Drveće na tom mestu seče se zbog izgradnje dvorane Zavoda za sport Srbije za džudo, tekvondo, karate, streljaštvo i sportsko penjanje, koju sa 12 miliona evra iz budžeta finansira Vlada, objavili su mediji.

Kako BBC na srpskom prenosi, u javnom preduzeću Srbijašume tvrde da je za seču borova obezbeđena tehnička dokumentacija, da je izračunat broj stabala koji je bilo neophodno ukloniti i da su ona obeležena. Navode da se površina na kojoj su posečena stabla nalazi izvan šumskog kompleksa kojim gazduje ovo preduzeće, te da je za taj prostor zadužen Republički zavod za sport i nalazi se izvan zaštićenog područja.

Da Vas podsetimo:  Kako žive rudari u Srbiji

Radio Slobodna Evropa podsetio je da se spomenik prirode „Šuma Košutnjak“ nalazi u Beogradu na teritoriji opština Čukarica i Rakovica u okviru prostorno kulturno-istorijske celine Topčider i da je proglašen 2014. godine zaštićeno područje Grada Beograda.

Dakle, nemamo šta da brinemo. To nije „naše“.

A izgleda da više nije „naš“ ni Kalemegdan.

Sličan slučaj bio je nedavno kada je na Ušću i Kalemegdanu posečeno više desetina stabala u sklopu pripreme terena za izgradnju gondole, koju je Ustavni sud stopirao.

Uprkos tome, kad su iz Inicijative „Ne davimo Beograd“ pre nekoliko dana obišli Kališ, videli su da se radovi odvijaju neometano.

Šef gradilišta tvrdi da ti radovi nemaju nikakve veze s gondolom, a sa čime imaju? Neće da kaže. Samo poručuje da ne brinemo.

Uostalom, zašto bi nam to jedno gradilište bilo bitnije od drugih? Po celom Beogradu raskopane su ulice, sve se renovira, sređuje i pitanje je trenutka kada će vaša ulica zablistati novim sjajem. Jer ste vi to tražili, i jer ste vi to platili. I možda sad pokušavate da se setite šta je uopšte falilo toj ulici i pitate se zar ne bi bilo pametnije uložiti u odvode, ali…

Otkud vam ideja da je to vaša ulica? Bolje da gledate u „svoje dvorište“, opet se sprema kiša, a i pitanje je koliko će dugo još biti vaše…

Beograd je odavno postao dvorište ljudi na vlasti, ili bolje igralište, gde se državni novac troši kao da je privatan, gde se gradi i razgrađuje i seče i kopa bez konsultacija sa stručnjacima i gde se Beograđani baš ništa više ne pitaju niti mogu da utiču. Vesić i ekipa će vam verovatno objasniti da ništa ne treba da brinete, kao da nije vaše. Ako im i na trenutak poverujete, lako je vama, samo nastavite da „plivate“… Ili tonete, zavisno od toga u kom ste delu grada.

Da Vas podsetimo:  Srbiji fali 1.000 socijalnih radnika, uslovi za dobijanje socijalne pomoći (pre)strogi
Ana Kalaba

Izvor: Noizz.rs