Beograd i Priština NISU ODBILI tzv. nemačko-francuski predlog

1
82

Strukturni plan EU za normalizaciju odnosa i uklanjanje stalnih kriza između Beograda i Prištine, koji su snažno podržale Nemačka i Francuska, dve strane nisu odbile mada ga još nisu prihvatile, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borel.

Printscreen

On je na završetku neformalne rasprave šefova diplomatija EU o Zapadnom Balkanu rekao da „strukturni plan EU“ vodi tome da se prevaziđe dosadašnje stanje stalnih novih kriza i da se „ide na traženje dubokih rešenja i na sprečavanje kriza“.

„Sad smo suočeni s novom krizom iduće nedelje“, kad treba da stupi odluka Prištine da se uvedu nove automobilske tablice za kosovske Srbe, rekao je visoki predstavnik Unije, naglasivši da „ta veoma opasna kriza“ mora da se prebrodi i da rade na tome da se izbegne veliki sukob, u času kad na severu Kosova nema policije, nema sudova i postoji vakuum institucija.

Borel je objasnio da se mora ići na „strukturna rešenja“ i dodao da misli da je to moguće, ako to zahteva put ka Evropi.

„Ne mogu ići u pojedinosti, ali to su samo dve stranice (Strukturnog plana EU) i smernice za rešenja koja ne zavise od svakodnevnih kriza“, zaključio je on.

Zamoljen da objasni da li njegova ranija poruka da Priština mora usaglasiti svoje poteze oko automobilskih tablica s prethodnim sporazumima znači da kosovske vlasti krše sporazum i da li treba da to odlože, Borel je uzvratio da „svi moraju da se usaglase sa ranije postignutim sporazumima“.

„I besmisleno je raditi na novim sporazumima ako pređašnji nisu privaćeni i sprovedeni“, istakao je Borel i ukazao na to da je Srbija napravila napredak oko ličnih karata i automobilskih tablica.

Borel je takođe ukazao i na važnost sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Da Vas podsetimo:  Muke sa adresom ili "kad čeljad nisu besna, nisu ni prebivališta tesna"

Šef evropske diplomatije najavio da će sutra na nivou glavnih pregovarača biti nastavljeni tehnički pregovori Beograda i Prištine i to u dve faze.

Kako N1 nezvanično saznaje, predstavnici Kosova doći će u Brisel kako bi u prvoj fazi Borel razgovarao sa njima i pokušao da dođe do približavanja stavova dve strane.

1 KOMENTAR

  1. Можете колико хоћете издајничких уговора да склапате са Муслијуом али српски народ не признаје ниједан бандо!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime