„Beograd je zaigrao na pogrešnu kartu“

3
815
Bajden i Vučić / Foto: YouTube Screenshot

Oduševljenje u Sarajevu, olakšanje u Zagrebu i razočarenje u Banjaluci i Beogradu. Tako se otprilike na Zapadnom Balkanu reaguje na pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sa američkim i bosanskim zastavama Sarajlije su na ulicama proslavile pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima. Snimci kolone vozila okićenih bosanskim i zastavama Sjedinjenih Američkih Država i slike sarajevske Vijećnice u američkim nacionalnim bojama preneli su i američki mediji.

Bošnjački i hrvatski zvaničnici čestitali su Bajdenu izbornu pobedu i pre nego što se novoizabrani američki predsednik obratio pristalicama u svom rodnom Vilmingtonu. Lider bosanskohercegovačkih Hrvata Dragan Čović u Bajdenu je prepoznao „velikog prijatelja hrvatskog naroda i BiH“. „Nadam se daljem jačanju naših odnosa i zajedničkoj izgradnji snažne, demokratske i evropske BiH“, rekao je Čović.

„Uveren sam da će mnogo puta dokazano prijateljstvo SAD i BiH biti dodatno osnaženo i unapređeno Vašim izborom. Vi ste dokazani prijatelj BiH i to ste potvrdili u periodu kada ste kao senator snažno bili na strani BiH dok je na nju vršena agresija, kao i u periodu kada ste vršili funkciju potpredsednika SAD“, poručio je predsedavajući Predsedništvu BiH Šefik Džaferović.

Šefik Džaferović: Vi ste dokazani prijatelj BiH / Foto: Marina Maksimović / DW

Kako čestitati „srbomrscu“?

Čestitka člana Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika je izostala. On je podržavao Donalda Trampa i pozivao Srbe u SAD da glasaju za republikanskog kandidata, dok je za Bajdena rekao da je „običan srbomrzac“.

„Neće valjda Srbi da glasaju za Bajdena koji je običan srbomrzac i okuplja oko sebe one koji će, ako dođu na vlast, sigurno sve usmeriti protiv naše zajednice u BiH, pa čak i protiv Hrvata u političkom smislu“, govorio je Dodik, ali je nakon Bajdenove pobede prestao da komentariše američke izbore.

Što se tiče Banjaluke i još nekih delova Republike Srpske, „primetno je blago razočarenje zbog pobede Bidena, ali i pritajena nada da će se nešto promeniti i Tramp naknadno isplivati na površinu“, kaže banjalučki sociolog Ivan Šijaković.

Da Vas podsetimo:  TRESLA SE GORA, RODIO SE SPORAZUM O TABLICAMA

„To je vezano za zabludu koja je raširena u RS da je Tramp naklonjen Srbima, a da će Bajden zauzeti oštriji stav prema interesima i ponašanju Srba. Građani RS su bili naklonjeni Trampu tokom kampanje, a sada sam primetio da govore kako je reč o prevari, i ’podržavaju’ Trampa u potrazi za sudskom pravdom. Naravno, razočaranje u RS zbog pobede Bajdena povećava se zbog reakcije i oduševljenja građana i političara u Sarajevu“, kaže Šijaković.

Čestitka člana Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika je izostala / Foto: YouTube Screenshot

Bajdenov tim za uspešnu BiH

U planu za Bosnu i Hercegovinu objavljenom krajem oktobra, „Bajden je istakao da će se BiH i Balkanom baviti zajedno s Evropljanima i da će NATO i Evropska unija biti njegove poluge za delovanje u tom delu sveta“, kaže za DW osnivač i vlasnik internet-portala „politicki.ba“ Sead Numanović.

„Albanija, Kosovo i BiH su jedine države Zapadnog Balkana za koje je Bajdenov tim napravio nekakav plan. To je prilika za BiH, ali ne znam postoji li bosanskohercegovački tim i plan za Bajdena, za SAD? Mislim da takav bosanskohercegovački tim ne postoji, što je opasan nastavak sarajevske politike zadnjih 15 godina. To je politika čekanja da nam neko drugi rešava probleme, a da mi ne činimo ništa“, kaže Numanović.

„Džo Bajden jeste prijatelj BiH, ali ako se BiH nada njegovoj podršci, onda mora da zasuče rukave i da radi. Za početak bi trebalo da postupi u skladu sa 14 direktiva Evropske komisije koje je BiH prihvatila kao prioritete“, zaključuje vlasnik portala „politicki.ba“.

I visoki predstavnik za BiH Valentin Incko uveren je da je Bajden „istinski prijatelj BiH“ i da će, zajedno s evropskim partnerima, „okrenuti novi list“ u tom delu Evrope. U razgovoru za „Face TV“, Incko je rekao kako će Bajden formirati tim za BiH čiji će zadatak biti da, „nakon zaustavljanja rata Dejtonskim sporazumom, sada zajedno sa EU od BiH stvore uspešnu priču“.

Da Vas podsetimo:  Objavljenii tajni dokumenti o Černobilju

Za to će, prema Inckovim riječima, biti zaduženi visokorangirani članovi Bajdenove administracije. „Kao što je Tramp zadužio Ričarda Grenela za odnose Beograda i Prištine, tako će neko iz Bajdenove administracije dobiti zadatak da se brine o BiH“, rekao je Incko.

Valentin Incko: Bajden će formirati tim za BiH / Foto: UN Web TV

Bajden će više naginjati Kosovu nego Srbiji?

„Beograd je, kao i mnogo puta do sada, zaigrao na pogrešnu kartu i ne samo javno podržao Trampa, nego i pozvao Srbe u Americi da glasaju za njega“, kaže predsednik Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

„Sam Bajden u postizbornoj drami oko priznavanja rezultata izbora to sigurno nije registrovao, ali njegovi saradnici sigurno jesu. Bajden će još dugo imati drugih unutrašnjih i spoljnih problema, pre nego što stigne da se pozabavi i ovim prostorima. Za očekivati je da će on ipak više naginjati Kosovu nego Srbiji, jer tamo važi narativ o žrtvi koju treba podržati, čemu smo i sami mnogo doprineli“, smatra Popov.

On, međutim, misli da bi za Ameriku bio preči posao da se posveti BiH i Dejtonskom sporazumu koji je izrodio „frankeštajn državu“ i koja kao takva ne može normalno da funkcioniše.

„Bajden bi, zajedno sa evropskim partnerima, morao energično da pristupi konsolidaciji BiH, jer u ovim turbulentnim vremenima svetu ne treba još jedan tinjajući plamen koji bi mogao da zapali, ne samo region, nego i Evropu“, ocenjuje Popov.

Olakšanje u Hrvatskoj

Zagrebački politikolog Davor Đenero veruje da Hrvatska ima razloga za „olakšanje“, jer je tradicionalno imala bolje odnose s demokratskim, nego s republikanskim administracijama. Đenero podseća da bi Hrvatska i SAD trebalo da reše pitanja viza i dvostrukog oporezivanja, pri čemu ne bi trebalo zanemariti ni bezbednosne aspekte.

U Zagrebu se, kaže Đenero, procenjivalo i da bi novi Trampov mandat značio izlazak SAD iz NATO, čime bi se ozbiljno narušio model kolektivne bezbednosti. To Hrvatskoj nije odgovaralo.

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO ER SRBIJA, NADAM SE SAMO PONEKAD, MALTRETIRA PUTNIKE?

„Hrvatska je među onim državama koje su sledile evropsku i NATO politiku odnosa prema Rusiji, jer joj od širenja Evroazijskog savezništva i povezivanja ’ruskog’ sa ’srpskim svetom’ preti dugoročna opasnost. Politika Donalda Trampa nije bila ni brana suvereniteta BiH, a eventualni potresi u BiH vitalno bi ugrozili Hrvatsku“, smatra Đenero.

U Hrvatskoj se mnogi nadaju da će se Bajdenova Amerika vratiti na Balkan i ponovo uspostaviti ravnotežu o kojoj se Trampova administracija nije brinula, a koju je u međuvremenu „Vučićeva Srbija ozbiljno narušila“, ističe zagrebački politikolog.

„Hrvatski lideri, uključujući premijera i predsednika, nude se Bajdenu kao balkanski saveznici. Ako Amerika prihvati hrvatsku savezničku ponudu, ovoga puta to prema njoj neće izazvati nepoverenje ili podozrenje Brisela. Upravo suprotno“, zaključuje Đenero.

Samir Huseinović
Izvor: DW

3 KOMENTARA

  1. Нама је у принципу свеједно, и мислим да нема грешке. Трамп је подржан јер је мање зло, а Бајден тј. демократе ће остати исти. Обрни, окрени зло нам не гине, али издају никако не могу извршити они него само власт у Србији.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime