Beograd obeležava 78 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu

0
149

Beograd danas slavi Dan oslobodenja u Drugom svetskom ratu – dan kada je, pre 78 godina, završena Beogradska operacija, kojom je okončana okupacija glavnog grada duga 1.287 dana.

Foto: www.antifasisticki-vjesnik.org/

Državnu ceremoniju polaganja venaca u okviru spomen-kompleksa groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, uz državne i vojne počasti, predvodiće ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, prenosi Tanjug.

Beogradska operacija je jedna od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. Operacija je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, kada je Beograd oslobođen nakon okupacije tokom koje je stradao veliki broj građana, a sam grad pretrpeo ogromno razaranje.

Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pod komandom generala Peke Dapčevića i sovjetske Crvene armije na čelu sa generalom Vladimirom Ždanovom oslobodile su Beograd 20. oktobra 1944. godine. Beograd je bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila, ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije.

Po oslobođenju Beograd je postao vojni, politički i administrativni centar nove Jugoslavije. Spomen groblje oslobodiocima Beograda svečano je otvoreno 20. oktobra 1954. na desetogodišnjicu oslobođenja.

Predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, Opštine Voždovac danas će položiti vence i kod Spomenika stradalim sovjetskim pilotima koji se nalazi na Avali. Danas u glavnom gradu počinje i manifestacija „Dani slobode 2022“, niz kulturno – umetničkih događaja, koji će trajati od 20. oktobra do 1. novembra, čime se obeležavaju dani oslobođenja Beograda i u Prvom i Drugom svetskom ratu – 1. novembar 1918. godine i 20. oktobar 1944.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime