Beograd u doba korone troši 60 miliona dinara za turističke pontone

0
764
Foto: printscreen (Pištaljka)

U vreme kada je turizam kao grana faktički zamro i kada u Beograd ne pristaju inostrani rečni kruzeri, beogradske vlasti su rešile da u veoma kratkom postupku javne nabavke potroše gotovo 60 miliona dinara na dva turistička pontona za prihvat brodova i prilazne mostove.

U nabavci koja je počela javnim pozivom od 11. maja traženo je da ponuđači dostave ponudu za plutajuće objekte koji će biti „postavljeni na mestima od značaja za razvoj nautičkog turizma“ i koji će se koristiti za „pristajanje putničkih-turističkih brodova“.

Rok za podnošenje ponuda bio je veoma kratak – mesec dana – i posledično, u javnoj nabavci učestvovao je samo jedan učesnik koji je i dobio ugovor. Pobedničku ponudu u iznosu od 58.060.800 dinara dalo je preduzeće „Shipyard Kladovo” (Brodogradilište Kladovo), u stopostotnom vlasništvu holandske firme „Gebr. De Jonge“. Ugovor je dodeljen 15. juna a potpisan četiri dana kasnije.

U konkursnoj dokumentaciji koja se može naći na Portalu javnih nabavki navodi se da je Beograd odlučio da napravi nekoliko tipskih plutajućih objekata zato što „sve veći broj kako stranih tako i domaćih gostiju posećuje prestonicu iz turističkih razloga“. Budući da Beograd leži na dve reke primećeno je da se razvija i nautički turizam koji podrazumeva „ne samo velike putničke brodove, već i rečne jahte“.

Oba pontona su predviđena za reku Savu, jedan kod Beton hale, a drugi kod Sajma, a pored njih u istu javnu nabavku je uračunata i izgradnja pristupnih mostovskih konstrukcija u dužini od 45 metara za već postavljene pontone na levoj obali Save, na Novom Beogradu.

Rok za završetak radova je 60 dana od uvođenja u posao.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku broj dolazaka turista u Srbiju je aprilu ove godine bio manji za 97,9% u osnosu na isti period prošle godine. Broj noćenja stranih turista opao je za 95,8%.

Milan Pavlica
Izvor: Pistaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime