Beograd zaslužuje metro, mi ćemo ga izgraditi

0
464

SNS u toku predizborne kampanje obećao metro do 2023. godine (Youtube / Српска напредна странка 20.02.2018. godine)

26. 1. 2021.
Teme / Ocene: Neispunjeno
Akter: Srpska napredna stranka (SNS)
Sve izjave aktera (6)

„Beograd 5 godina od danas (…) Beograd zaslužuje metro! Mi ćemo ga izgraditi!“

Beograd 5 godina od danas“ – početak je promotivnog predizbornog spota „Beograd zaslužuje metro! Mi ćemo ga izgraditi!“, koji je objavljen na Youtube kanalu Srpske napredne stranke dve nedelje pred poslednje beogradske izbore.

U tome da se u toku predizborne kampanje daju obećanja koja se kasnije ne ispunjavaju nema ničega novog, ali neobično je što je taj video istaknut među objavama na YT kanalu vladajuće stranke, čime svakog posetioca podseća na obećanje zvano metro.

Foto: Printscreen YouTube

Čim pristupite nalogu SNS-a, automatski kreće video iz februara 2018. godine i čuje se glas spikera koji govori:

Trasa metroa zaobilazi javne nabavke

Predugo smo sanjali o beogradskom metrou. Sada je došao trenutak da krenemo na taj put.”

Potom se u pola minuta dočarava vožnja metroom u budućnosti.

Dva dana nakon objavljivanja tog propagandnog uratka, ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će izgradnja metroa početi 2020. godine i da će do kraja 2022. biti završena prva linija.

Skoro dve godine posle te izjave, pre dva dana dakle, Mali je kao predstavnik Vlade Srbije potpisao sporazum s predstavnicima francuskih i kineskih kompanija koje će učestvovati u „komplikovanom mozaiku, koji se zove izgradnja beogradskog metroa“ i najavio da će radovi na prvoj liniji početi do kraja ove godine.

Početak izgradnje prve linije bio je tema više Istinomerovih ocena. Tako je Mali još 2014. godine obećao početak izgradnje 2016. godine, da bi dve godine kasnije rok pomerio na 2018. Tokom kampanje za lokalne izbore 2008. godine i Dragan Đilas je obećao vožnju metroom do 2012.

Krenućemo u izgradnju metroa 2020. godine

Da Vas podsetimo:  Teški i nesigurni uslovi rada dovode do sagorevanja

Izgradnja metroa u Beogradu počeće 2016. godine

Vozićete se metroom 2012!

I gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pojavljuje se u vizionarskom spotu, ali njegov zamenik Goran Vesić ima drugačiju računicu u vezi s rokovima za završetak premijerne linije metroa.

Ove godine ćemo ostvatiti san koji čekamo 50 godina, a 2028. godine Beograđani i Beograđanke voziće se beogradskim metroom“, rekao je Vesić u obraćanju nakon potpisivanja sporazuma.

Ostvarenje višedecenijskog sna“ često je prisutan motiv u govorima naših političara o metrou; nije izostao ni iz predizborne reklame SNS-a.

Metro nije samo san. Na ovom putu, to je naša sledeća stanica, jedna od mnogih.

Novinarima Istinomera iz Srpske napredne stranke nisu dali komentar o pomeranju roka za izgradnju beogradskog metroa, koja je, po predizbornom obećanju, trebalo da bude gotova 2023. godine.

Istinomer zaključuje da je obećanje te stranke iz 2018. godine – neispunjeno.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime