Beogradska delegacija zbunjena

0
785

Razgovori Beograda i Prištine o telekomunikacijama trajali su 20 časova, ali bez rezultata. Ipak, smanjen je „broj tačaka neslaganja“, postignut je napredak na „zatvaranju pitanja tehničke prirode“ i razgovori će se nastaviti u doglednoj budućnosti – rezultati su jučerašnjih i jutrošnjih razgovora, potvrdili su direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri. Međutim, u saopštenju kosovske ministarke, izneto je i niz kritika na račun beogradske delegacije.

Marko-Djuric-Tahiri
Marko Đurić i Edita Tahiri

Tahiri tvrdi da je „srpska strana“ tokom razgovora delovala „zbunjeno i nekoordinisano“. Optužila je srpsku stranu za „beskonačnu hipokriziju“, jer pokušava da izađe iz „međudržavnog sporazuma“ potpisanog pre gotovo tačno godinu dana. Istovremeno, optužila je direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića da je navodno „slagao“ javnost kada je rekao da će se voditi razgovori i o Zajednici srpskih opština. U odgovoru za KoSSev, iz Kancelarije za KiM, navode da ne žele da odgovaraju na „nepristojnosti, nervozu i neistine“ Edite Tahiri. Dodaju da je „politički nekorektan i nediplomatski manir“ Tahirijeve postao „stalno obeležje dijaloga“, te da javnost i pregovarački proces ne mogu imati nikakve koristi od njenih „monodrama“. Predstavnici Beograda, kao ozbiljni i odgovorni ljudi, neće se spuštati na taj nivo, poručuju.

Tahiri: Dogovora nema, Beograd nije bio spreman da „zatvori“ pitanje telekomunikacija

Posle izjave Marka Đurića koju je preneo Tanjug, danas popodne oglasila se prištinska strana.

Oni su istakli da se razgovaralo isključivo o telefonskom pozivnom broju za Kosovo, optuživši Beograd da nije bio spreman da „zatvori ovo pitanje“, uprkos naporima „delegacije Republike Kosovo i EU“.

„Na ovom sastanku postignut je napredak na zatvaranju otvorenih pitanja tehničke prirode, ali je srpska strana imala tendenciju ponovnog otvaranja Sporazuma o telekomunikacijama, što je kosovska delegacija kategorički odbacila,“ dodala je Vlada Kosova u saopštenju.

Da Vas podsetimo:  Kosovo: koliko u stvari znamo? Onlajn biblioteka o Kosovu i Metohiji!

Beogradska delegacija „zbunjena i nekoordinisana“, ili nije bila „voljna“, ili nije poznavala oblast o kojoj razgovara

Tahiri je kritikovala beogradsku pregovaračku delegaciju.

„Za razliku od preliminarne runde razgovora, kada je dogovoreno da se uklone barikade i gde je srpska strana imala konstruktivniji stav, ovog puta srpska strana nije bila ozbiljna i s vremena na vreme je bila zbunjena i nekoordinisana, što se moglo razumeti da ona, ili nije bila voljna, ili nije poznavala oblast zbog koje su došli.“

Ministarka Tahiri je „podsetila“ delegaciju iz Beograda da su razgovori „međudržavni“:

Kancelarija za KiM: Ne odgovaramo na neistine Edite Tahiri

KoSSev je, takođe, od Kancelarije za KiM zatražio komentar na navode iz saopštenja kosovske ministarke, Edite Tahiri, ali i informacije o tome ko je u Briselu činio beogradsku delegaciju, uz funkciju i ime.

Iz ove kancelarije Vlade Srbije naveli su da ne žele da odgovaraju na „nepristojnosti, nervozu i neistine Edite Tahiri“ i da se „predstavnici Beograda, kao ozbiljni i odgovorni ljudi, neće se spuštati na taj nivo“.

„Ne želimo da odgovaramo na nepristojnosti, nervozu i neistine Edite Tahiri. Njen politički nekorektan i nediplomatski manir postao je stalno obeležje dijaloga i u toj priredbi ako želi može da nastavi da učestvuje sama. Javnost i pregovarački proces ne mogu imati nikakve koristi od njenih monodrama. Predstavnici Beograda, kao ozbiljni i odgovorni ljudi, neće se spuštati na taj nivo,“ navodi se u kratkom pisanom odgovoru Kancelarije za KiM.

Nisu, međutim, odgovorili na pitanje ko je činio delegaciju iz Beograda na ovim razgovorima.

„Politička hipokrizija na srpskoj strani beskonačna je, jer je potpisan sporazum sa državom Kosovo, sa međunarodnim garancijama, a, na drugoj strani, tokom sprovođenja sporazuma, ona pokušava da se povuče iz sporazuma,“ optužila je Tahiri Beograd.

Marko Đurić „slagao“

„Takođe, obaveštavamo javnost da se ovaj sastanak ticao samo pitanja telefonskog broja i predstavnik Srbije, Marko Đurić, slagao je, rekavši da će se u Briselu razgovarati o Asocijaciji,“ dodaje se u saopštenju.

Na razgovorima, uz Editu Tahiri, našli su se i glavni politički savetnik ministarke Tahiri, Dren Zeka, politički savetnik i koordinator za telekomunikacije, Gazmir Raci, predsedavajući ekspertske grupe i predsednik borda ARKEP-a, Krešnik Gaši, članovi ovog Borda, Nijazi Ademaj, Hazir Hajdari, Bahri Anadoli, Shćiprim Pulja, šef za  elektronske  komunikacije, Iljir Imeri, šef Odseka za upravljanje frekvencijama Visar Halimi, šef odeljenja za radio- monitoring i inspekciju  u ARKEP, Astrit Ajvazi, šefica pravne službe u IPKO-u, Zana Bejta i Valjeza Orući iz ambasade Kosova u Briselu.

Srpska strana ostala dosledna u zaštiti interesa

Da su i ovi razgovori trajali 20 časova, a da dogovor nije postignut prvobitno je potvrdio Direktor Kancelarije za KiM. On je, ubrzo nakon sinoćne i jutrošnje runde razgovora u Briselu, u izjavi za beogradsku agenciju Tanjug naveo da „sa prištinskom stranom nisu dogovorena sva pitanja neophodna za sprovođenje dogovora o telekomunikacijama“.

„Smanjen je broj tačaka neslaganja, ali naša strana nije dozvolila ugrožavanje imovine Republike Srbije i principa koji bi kao važni mogli da predstavljaju presedan za buduće razgovore o ovom važnom pitanju,“ izjavio je Đurić za Tanjug.

On je istakao i da je „srpska strana insistirala i do kraja ostala dosledna u zaštiti interesa i onoga što je dogovoreno na nivou premijera, a što našim građanima na KiM-u, jednom kada sporazum bude sproveden, treba da omogući razgovore sa drugim delovima zemlje, bez upotrebe pozivnog broja, po dosadašnjim tarifama i uz zadržavanje dosadašnjih korisničkih brojeva.“

Beogradska delegacija izdržala „uvrede i pritiske“

Dodao je i da očekuje da će se u „doglednoj budućnosti razgovori o ovoj temi nastaviti“, ali i da je srpska delegacija „izdržala i uvrede i pritiske i ostala posvećena pronalaženju kompromisa i održivih rešenja“.

Marko Đurić se, takođe, zahvalio predstavnicima EU koji su „doprineli tome da jedan broj otvorenih pitanja bude rešen“, ali i članovima beogradske delegacije, a posebno rukovodstvu Telekoma Srbija, koje je, kako je naveo, zajedno sa ostalim članovima delegacije „probdelo duge sate koji su bili napeti, neprijatni i teški“.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime