Berkovo kod Kline: Poslednji Srbi

1
1134

U Berkovu nadomak Kline trenutno živi 13 srpskih porodica. Naviknuti da se godinama bore sa nedaćama, ne smeta im što u selu nema ni prodavnice ni lekara, ali im nedostaje više ljudi.

Berkovo čine gornja i donja mahala. Smešteno je na pola puta između Kline i Đurakovca, opasano je brdima i kroz njega protiče Istočka reka. Od četrdesetak kuća, koje je nakon što su ih porušili šiptarski ekstremisti izgradio UNDP, Srba ima u svega 13. Budimku Živković zatičemo u poslu. Ova starica živi sama, muž joj je preminuo, a ni dece nema.

„Sama, Boga mi, braća daleko, po Kragujevcu, Kraljevu, po Srbiji rastureni ko jarebice, niko s nikim. Bila sam tamo 11 godina i onda sam došla ovde, ne mogah više da budem na teretu, i oni imaju familiju, bilo je 10 članova i ja jedanaesta. Imala sam, držala sam jednog deveričića, oženila sam ga i posle se podeli… S mužem sam živela 30 godina, nismo imali decu, imala sam kuću, imala sam uslove za deset članova, da živim ko mali Bog, ali taksirat ovaj rat, sve su mi izgoreli, porušili, onda mi ovo malo skrpiše”, kaže Budimka Živković.

U njenoj mahali živi svega četvoro Srba, komšije ponekad navrate, ali je zato Jetimka, keruša koju je izbavila od vukova, uvek uz Budimku.

“To je moja ćerka, to mi je duša, zanimam se. Imam dve mačke, samo beže od nje”, kaže Budimka Živković.

Većina Berkovčana nije želela pred kameru. Iako za sada nemaju problema, na oprezu su pa se i preko dana zaključavaju. Draginja Živković se pre 11 godina sa suprugom vratila u rodni kraj. Posla po kući uvek ima, ali joj deca nedostaju.

Da Vas podsetimo:  Kosovo je Srbija, to odzvanja u srcu svakog Rumuna

„Ja ovako zatvoreno, na ovaj prozor, na onaj u spavaćoj sobi… to jedino. Možda izađem na 10-15 minuta, eto kolko vazduha da uzmem, nije da strahujem da će neko da me napadne, ali sigurnije se osećam kad sam zatvorena, kad zatvorim metalna vrata spolja. Sa ovim komšijama ovde, ja sad mogu da grešim dušu i da pričam sve i svašta, ali čovek mora da priča onako kako jeste, niko nas ne dira, stvarno”, kaže Draginja Živković.

Pre godinu dana je u Berkovo prebačena narodna kuhinja iz Vidanja. Nismo uspeli da je snimimo, jer su radnici bili na terenu. Predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković poručuje da je povratak moguć, uz određene uslove.

“Kao i svake godine imamo dva programa koja redovno sprovodimo, program prolećne i jesenje setve, koji obuhvata sve porodice. Imamo i novčanu pomoć za najugroženuje porodice, kao i program jednokratne pomoći, od 5 do 15.000 dinara po porodici. Narodna kuhinja pomaže svakoj socijalno ugroženoj porodici. Mi smo se nekako navikli što se tiče snabdevanja i snabdevamo se u Klini i Osojanu. Ono što Privremeni organ planira u ovoj godini to je pomoć Vlade Srbije, kroz jedan malo veći projekat, a to je pogon za preradu povrća i voća. Nadam se iskreno da ćemo taj program ove godine da sprovedemo. Najveći problem je samozapošljavanje, ljudi ne mogu da se uposle, nema posla, sve ostalo ćemo nekako da prevaziđemo”, rekao je Božidar Šarković.

A da li se meštani Berkova nadaju masovnijem povratku?

„Ovde povratka nema, drugo je Osojane, Vidanje, Goraždevac je drugo, a ovde kod nas ne, moja deca prva neće, jer im treba posao. Sin ima troje dece, ajde da kažemo da sin dođe kod nas, ćerke udate, to je već druga kuća, njemu treba posao, kako da hrani ono troje dece, sebe i ženu’’, pita se Draginja Živković.

Da Vas podsetimo:  NP “Otadžbina“ poziva Srbe sa KiM da se ne sele koliko god bilo teško jer “naše vreme tek dolazi“!

U Berkovu je do ‘99. živelo oko 50 srpskih porodica.

Izvor: kmnovine.com

1 KOMENTAR

  1. 1945 pevaše komunisti MI IMAMO TRI NAJ VEĆA SINA,ENVER HODŽU,TITA I STALJINA.1974 tito i komunisti odvojiše KIM i pokloniše šiptarima.Uz pomoć raznih kriminalaca danas iseljavaju poslednje ostatke Srba,pa da završe i sa time.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime