Beta verzija antidržavnog NDNV

0
1028

medija centarNa sajtu „Autonomija“,  internet glasilu vojvođanskih separatista, danas je osvanuo poziv sledeće sadržine:

Dođite na tribinu: Građanski otpor kampanji straha
Poštovani prijatelji,
Nezavisno društvo novinara Vojvodine vas poziva na tribinu
‘Građanski otpor kampanji straha’
Četvrtak, 24. oktobar 2013. u 19 časova u prostorijama Medija centra Vojvodine (Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad).“

Nadalje, u takvom proglasu za sutrašnju tribinu naglašava se da će kao govornici nastupiti Teofil Pančić (novinski pisac!), Ana Lalić (novinarka) i Vladimir Ješič (aktivista nekadašnjeg Otpora). Tribinu će voditi, kao što je to u sličnim antisrpskim kampanjama uobičajeno, mozak novopečene „vojvođanske nacije“ Dinko Gruhonjić, inače jedan od najpoznatijih „bošnjačkih emigranata“ u Srbiji, to jeste, jedan od najpoznatijih Srba „bošnjačkog“ porekla.

U pomenutom pozivu/proglasu sugeriše se, maltene, da je na severu Srbije na sceni jedan novi aparthejd, gori od onog negdašnjeg johanesburškog, koji građanima AP Vojvodine zabranjuje upotrebu latinice, zabranjuje manjinske jezike, zabranjuje Kampus, zabranjuje izložbe studenata Akademije umetnosti u KCNS…

Svako ko živi u Srbiji dobro zna da nije tačno da je igde iko (ikada) zabranio upotrebu latinice na severu zemlje ili u bilo kom drugom delu srpske države. Istina je potpuno suprotna takvoj zlonamernoj tvrdnji, jer je sever Srbije, valjda, jedini prostor na svetu gde se nazivi državnih institucija ispisuju na četiri jezika: na srpskom, rumunskom, mađarskom i slovačkom. Odnos ćirilice i latinice u ovom konkretnom slučaju je tri prema jedan u korist latinice. Ali, očigledno je, separatistima istina ništa ne znači, pošto oni imaju svoj secesionističko-iredentistički cilj koja opravdava svako sredstvo, koje bi moglo da vodi ka ostvarenju takvog cilja, uključujući tu čak i plasiranje očitih, potpuno ogoljenih laži.

Da Vas podsetimo:  NE PRIČEŠĆUJTE NAS OTROVOM: JASENOVAČKE ŽRTVE I BORBA ZA ISTINU

Dalje, u pomenutom pamflet-pozivu, fantomsko Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) krajnje neodgovorno i zapaljivo tvrdi da Kulturni centar u Novom Sadu „zabranjuje izložbe studenata Akademije umetnosti“. Istina je samo to da je KCNS odlučio da sa izložbe studenata povuče jedan rad, koji bi se u hrišćanskim krugovima i među hrišćanskim vernicima mogao protumačiti kao uvreda na račun Isusa Hristosa. Naime, reč je o radu izvesne Danijele Tasić, gde je prikazan čovek bez lica, naslikan u prepoznatljivom položaju golgotskog raspeća, sa svežnjevima novčanica u šakama. Svakako da svaka zabrana umetničke slobode mora da bude dobro izvagana, da ne bi bila kontraproduktivna. I mada se sama slika Tasićeve može različito tumačiti, ipak je činjenica, da bi se izlaganjem takvog dela povredila osećanja hrišćanskih vernika. Zapravo, nemoguće je bilo izbeći sličnost dela Danijela Tasić sa novozavetnim stradanjem bogočoveka; a vernicima bi bilo jako teško sve to objasniti nekakvom umetničkom slobodom ili naknadnim tumačenjima da slika nije ono što u vizuelnoj percepciji svakog nepristrasnog čoveka jeste.

Pored gorenavedenih optužbi na račun aktuelne vlasti, pominje se i „provincijalizacija Sterijinog pozorja“, „formiranje ‘crnih listi’ nepoćudnih novinara“ i „gušenje Radio-televizije Vojvodina“. Izgleda da, po NDNV guruu,  ni Sterijino pozorje ne bi smelo da ima svoju programsku politiku, nego bi u takvom programu, po mišljenju Gruhonjića i njegovih „vojvođanskih“ istomišljenika, glavnu reč trebalo da vodi „kulturni“ establišment (iz) Sarajeva, Zagreba i (ili) Ljubljane.

O „crnoj listi nepoćudnih novinara“ možda bi se moglo govoriti, ali to sigurno nisu oni novinari koji propagiraju mržnju protiv Srba i države Srbije (slični Dinku Gruhonjiću i njegovim NDNV kverulantima. Takođe, moglo bi se govoriti o „gušenju“ RTV Vojvodina, ali samo u istom stepenu i u istom kontekstu u kome bi se moglo govoriti o „gušenju“ celog javnog RTS servisa. Zapravo, srpski državni mediji, mesecima, svesno i sračunato dezinformišu srpsku javnost o pravom političkom diskursu koji se vodi na relaciji Brisel – Priština – Beograd.

Da Vas podsetimo:  RIO TINTO NE SME PROĆI!

U nastavku istog poziva na tribinu u organizaciji Gruhonjićeve NDNV organizacije – ili pre, društva za propagandni rat protiv Srbije (DPR) – dodaje se da je kucnuo čas da ljudi prestanu da se plaše „karikatura“ („samozvanih gospodara naših sudbina“), te da ne dozvole da im se istorija ponavlja. Konačno, izgubivši živce, Dinko Gruhonjić otvoreno pita „da li Vojvodina ima snage da se pobuni i sve završava svojom čuvenom mudrolijom: Ko umre od straha, prde mu na daći!

Da bi se do kraja shvatilo kakvu opasnost za Srbiju predstavljaju Dinko i njegova „beta“ verzija NDNV, citiraćemo samo deo njegovih razmišljanja o srpskoj „genocidnoj prirodi“, iz njegovog članka (koji je objavljen 2009. godine u E-novinama Petra Lukovića), a u čijem naslovu se nalazi pomenuta Gruhonjićeva „velika misao“: Ko umre od straha, prde mu na daći! Tamo Dinko, između brojnih uvreda na račun Srba i Srbije, „bez straha“ i bez stida  poručuje srpskoj javnosti:

Ostavimo li po strani efemernu činjenicu da Srbija nije država, jer da jeste onda bi barem znala gde su joj granice, valja podsetiti da je ‘država’, ova ista, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu osuđena da je kriva za to što ništa nije učinila da spreči genocid u Srebrenici. Ova ista ‘država’ je ista ona država koja je ratovala sa Slovenijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, a zamalo i sa Makedonijom i sa Crnom Gorom. Ta ista ‘država’ i svi njeni ‘aparati’ bili su duboko umešani u najgroznije ratne zločine u Evropi posle Drugog svetskog rata. Ta ista ‘država’ ama baš ništa nije uradila da se suoči sa zločinima iz prošlosti a kamoli da ih ozbiljno osudi. Ulicama gradova te iste ‘države’ tumaraju zlikovci i čekaju svoj čas. I svako malo ga dočekaju.“

Da Vas podsetimo:  Najveća izdaja u istoriji Srbije

NDNV se izgleda nikoga ne boji, jer smatraju da na njihovoj daći neće biti nikoga ko će imati snage da prdne. Da li će tako zaista biti?

Za www.koreni.rs
Lazar Janićijević

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime