Bez izbora do 2020. godine

0
1250

“Smatram da ne postoje bilo kakvi razlozi za održavanje parlamentarnih izbora u ovom trenutku. Srbija je stabilna demokratija, stabilna zemlja, vrlo stabilna ekonomija… Imamo stabilnu većinu koja funkcioniše u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Izbori su 2020. godine za parlament, sledeći predsednički 2022. godine, baš onako kako se to odigrava u svim stabilnim, evropskim demokratijama.”
Tanjug, 27. 2. 2017.

Građani Beograda svakako će na birališta u narednih nekoliko meseci, a da li će i svi građani Srbije, odnosno da li nam ponovo slede vanredni parlamentarni izbori, trebalo bi da znamo za koji dan, kada o tome bude odlučila Srpska napredna stranka. Tako je, barem, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ilustracija: Istinomer/Jelena Šušnjar

No, da se podsetimo kako je Vučić u poslednje dve godine razmišljao na tu temu. Početkom 2016. kada je obznanio da ćemo ponovo na vanredne parlamentarne izbore, nakon meseci spekulacija i brojnih izjava da nam nisu potrebni još jedni izbori, Vučić je rekao da to radi zarad četiri godine stabilnosti.

RTS, 17. 1. 2016.
“Smatram da je Srbiji potreban pun četvorogodišnji mandat vlade da bismo uradili sve kako bi evropski, demokratski, integrativni procesi bili nepovratni. Srbiji je potrebno još četiri godine stabilnosti, jer posle te četiri godine nema ni povratka ni pogleda unazad“, rekao je Vučić u januaru 2016.

Godinu dana kasnije, u februaru 2017, na pitanje da li su mogući novi izbori, Vučić je odgovorio odrično, ističući da nema nikakvih razloga za vanredne izbore, te da su sledeći parlamentarni izbori 2020. godine.

Tanjug, 27. 2. 2017.
“Smatram da ne postoji bilo kakvi razlozi za održavanje paralmentarnih izbora u ovom trenutku. Srbija je stabilna demokratija, stabilna zemlja, vrlo stabilna ekonomija… Imamo stabilnu većinu koja funkcioniše u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Izbori su 2020. godine za parlament, sledeći predsednički 2022. godine, baš onako kako se to odigrava u svim stabilnim, evropskim demokratijama. Tako će da bude i u Srbiji, jer smo onaj najteži period prešli i prošli sa više vanrednih izbora, jer je to bilo neophodno. Neophodna je bila podrška reformama u teškim trenucima kada sprovodite mere fiskalne konsolidacije… Zato su ti izbori bili važni, danas nema potrebe za tim, imamo predsedničke izbore u kratkom vremenskom periodu… U aprilu mesecu ćemo imati predsedničke izbore, to je prilika za političke rivale, političke takmace da se dokažu na političkoj sceni, a onda sledeći izbori su 2020. parlamentarni, 2022. predsednički i u tom periodu biće ono zlatno doba o kojom sam govorio, gde ćemo svake godine imati rast, i što MMF kaže, svakako preko tri posto, ali zato mi ogroman trud i napor ulažemo da on ide i preko četiri, pet posto, jer onda će Srbija da doživi pravi procvat.“

Da Vas podsetimo:  Fijat i vladavina prava

I sada, kada se bliže beogradski izbori i uskoro navršavaju dve godine od prethodnih parlamentarnih (moguće da će vanredni parlamentarni izbori na dve godine postati redovna pojava), ponovo kreću spekulacije. Predsednik države i lider naprednjaka nedavno je priznao da u stranci razmišljaju o tome, a sada i da postoje snažni argumenti za nove izbore – četiri godine potpunog mira.

Rekao je da “ne može da zna kakvu će odluku stranka da donese“, iako to ne zvuči naročito ubedljivo znajući ko vodi glavnu reč u stranici i čije se odluke gotovo uvek jednoglasno usvajaju. Setimo se samo kako su funkcioneri SNS pred izbor novog predsednika vlade 2017. govorili kako nikakve konsultacije u stranci nisu potrebne, već je dovoljno da Vučić donese odluku ko će biti premijer. Inače, ne bira predsednik premijera, odnosno po našem zakonu to ne bi trebalo da bude tako – predsednik samo predlaže Skupštini kandidata za premijera koji je okupio većinu. Vučić, dakle, i na tom nivou, državnom, sam donosi odluke, bez obzira na zakon, a kamoli u stranci.

No, kako je Vučić odgovorio na pitanje da li će zajedno sa beogradskim biti održani vanredni parlamentarni izbori? Objasnio je kako postoje i argumenti za i protiv, tvrdeći da je on lično protiv. Rekao je da bi “bilo fer da se na lokalnim, gradskim izborima ne pokrivamo republičkim rezultatima“, kao i da treba pokazati ozbiljnost, jer u narednim godinama imamo najveće probleme koje treba da rešavamo, ne navodeći pritom o čemu je reč.

Vučić je zatim naveo i, kako je rekao, tuđe argumente, argumente onih koji zagovaraju izbore:

Tanjug, 9. 11. 2017.
“Jedan od tih razloga je da ako bismo imali izbore sve zajedno u, recimo, februaru mesecu, da bismo onda imali četiri godine potpunog mira i onda biste imali zajedno i predsedničke i parlamentarne i važne lokalne izbore 2022. godine, imali biste slobodno vreme da završite sav posao oko pristupa Srbije Evropskoj uniji. Dakle snažan argument, ja sam ostao pri ovim svojim argumentima, oni pri svojim, razgovaraćemo i verujem da ćemo sledeće nedelje doneti rešenje“, rekao je Vučić.
Dakle, da sumiramo, sada nam Vučić predstavlja tuđe (ili svoje?!) argumente da su vanredni izbori u stvari dobra stvar, jer donose četvorogodišnji mir, isto kao što nam je pre nekoliko meseci objašnjavao da je vreme vanrednih izbora prošlo, i da su sledeći izbori redovni – 2020. godine, kao u svim stabilnim demokratijama, zbog čega tu njegovu izjavu ocenjujemo kao “nedoslednu”.

Da Vas podsetimo:  Kasni se sa merama, građani da štede, ako imaju od čega

Podsećamo, Vučić je i dobar deo prošle godine tvrdio da mu “ne pada na pamet da bude kandidat za predsednika”.

Beta, 13. 10. 2016.
“Kažu glupi Vučić želi da pobedi na predsedničkim izborima, a ja se neću ni kandidovati.”

Tako, čini se da se kod Vučića ustalio jasan patern – prvo kaže nema šanse, nema razloga za izbore, ja se neću kandidovati, onda se tobože premišlja, femka, trpi pritiske u stranci koja želi izbore i na kraju sam odluči da je to dobro za narod, za mir i državnu stabilnost. Možda zbog toga Vučić i nije nedosledan, možda je to samo deo šireg i dugoročnog plana o konstantnoj predizbornoj kampanji, gde niko nije kriv za neispunjena obećanja, jer se vlast promenila. I gde se stalno pomeraju rokovi za bolji život, platu od 500 evra, završetak autoputeva i šta sve ne. Ali pošto mi ne možemo da ocenimo šta se krije iza Vučićevih izjava i dramatičnih promena mišljenja, možemo samo da ih beležimo i ukazujemo na nelogičnosti i nedoslednosti. Od izbora do izbora.

istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime