Bez Krstića i sindikata

0
737

ljubisav-orbovic-branislav-canak-foto-fonet-arhivska-1405081585-532715Posle jučerašnjeg saopštenja najodgovornijih u Vladi, u reformu se ulazi definitivno, bez kompromisa. Neki su skloni da kažu – bez Krstića, ministra finansija. Mladi ministar je tražio mere koje su, ma koliko merene “Jelskim parametrima”, možda jedine, ali neodržive za opstanak većine naroda u ovom trenutku.

S druge strane, Sindikati prete štrajkom, iako najširoj javnosti nisu jasni šta zapravo traže. Zakon o radu, koji smo imali, umanjio je zaposlenost za 340.000 radnika, ekonomski se nismo oporavili, a mladi nisu dobili šansu.

Otuda je, pravo pitanje za nerazumevanje između Sindikata i Vlade, očigledno – a zar Srbija ima Sindikat. I koga to Sindikat zastupa. Odnosno, koji su to sindikati odista reprezentativni. Nije sve u štrajkovima, već u merama koje će spasti narod katastrofe. Nijedan društveni faktor nema mandat samo da nešto neće, već i da jasno definiše svoje realne zahteve. Hiperprodukcija onih “koji zastupaju bilo čije interese” nikada nije dala rezultat.

I Vladi i sindikatima je jasno da jedino što ne može da se zamrzne, to je granica opstanka naroda. I u vreme ratova i okupacija, čak i okupator je svestan da i ubijanje, i otimanje svega što je vredno, mora da ima granice. Davno za nama je ostalo vreme kada su zatirani celi narodi!

Zbog toga, ma koliko je, sada već bivši ministar finansija u pravu, kada kaže : “Ljudi u ovoj sobi nisu krivi za tešku situaciju, ali zapao nam je težak zadatak da se sa tim suočimo… Uspeli smo da narodu Srbije konačno i prvi put predstavimo stvari kakve jesu”, ostaje i dalje ono fatalno za svaku vlast i pojedinca u njoj da – narod ne očekuje samo saznanje o tome, već održivo rešenja koje većinu nacije neće odvesti da preživljava na deponijama!

Da Vas podsetimo:  Skupštinsko balegarenje

lazar-krstic-1378582519-362949Premijer Vučić je jasno obećao da Srbija neće bankrotirati. I rekao:.“To što će neko da protestvuje ili preti, neću da ulazim u to, vlada ni za jotu neće da popusti, neću da popustim, ni slučajno.”

I u ovom trenutku, ma koliko bežali od tog saznanja, ne samo Vlada i sindikati, već svi drugi faktori koji imaju uticaja na kretanja u društvu, suočeni su sa istinom – ni od pozicije, ni od opozicije, ni od sindikalne, ni od političkih lidera – narod ne traži ništa drugo osim uslove u kojima može da se živi. Ne ko u Americi, ali ne ni na nivou nedostojnom i najnerazvijene zemlje Balkana.

Reformskim zakonima Vlada ulaže sve svoje adute. A šta ostali ulažu, osim želje da sačuvaju svoju poziciju.

Varaju se svi koji misle, ako i ova reforma ne uspe, da će se sve, posle decenije i po “demokratskih i tranzicionih promena” i izbornih obećanja, završiti samo na izbornom smenjivanju stranaka na vlasti.

U najtežim trenucima, istorija nas uči, narod ima snage da svoju sudbinu uzme u svoje ruke!

Mirko Stamenković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime