Bez morala u srećnu novu

9
2178
Danica Popović / Foto: ozonpress.net

Dok govori o reformama, Vučić nas uverava da Vulin nije ništa ukrao dok je na vlasti. I dok su te stvari pomešane – reforme i Vulinova tetka, reforme i jelka za koju niko ne odgovara – ništa od reformi

Kad imate gradonačelnika koji je pokrao trećinu svog doktorata, kako govoriti o moralu? Plagirala je doktorat i guvernerka, a bogami i ministar policije, inače „glavni fantom Savamale“. Zaključujem, svi su oni za nas – doktori, a mi – njihovi pacijenti.
Ne znam kome u glavi ne odzvanja rečenica „Vulin nije ništa ukrao od kad je na vlasti“, kojom je predsednik Srbije potvrdio poverenje u našeg ministra odbrane. Ili, kada premijerka na to kaže: „Sve mi je jedno, najiskrenije, sve mi je jedno. Neka (Vulin) nanosi štetu Vladi, na kraju krajeva, građani Srbije će odlučiti“. A dok građani odluče, kao što su slobodno odlučivali na izborima u Pećincima, šta nam je činiti?

Niko u gradu nije smenjen zbog novogodišnje jelke od 83.000 evra, tri puta skuplje od Rokfelerove jelke u Njujorku! Seća li se neko pojma komandne odgovornosti, koji kaže da su nadređeni odgovorni za (ne)dela svojih podređenih? I, šta sad, je li odgovoran gradonačelnik? Predsednik Srbije kaže da je mislio da jeste, pa se na njega izvikao, ali posle je video da nije kriv, i javno mu obećao novi mandat na mestu gradonačelnika.
Nije kriva ni kompanija Keep light, koja nam je prodala tu jelku. Javnosti su poručili, pazite ovo: „Ugovor koji je potpisan, još jednom napominjemo, sklopljen je nakon javne i transparentne javne nabavke“. Pa pošto je sve bilo tako čisto, pokloniše jelku Beogradu, a sve to, kažu, „u nameri da damo svoj doprinos u ulepšavanju našeg glavnog grada“. Ko bi, za svoje pare, sutra poslovao sa ovom firmom?

Da Vas podsetimo:  Svemu veštačkom što je stvoreno na svetoj srpskoj zemlji preti bolno raspadanje

Jelka će, naravno, ostati, jer nemoral treba da sija duže i jače od skandala koji je pokrenula Pištaljka. Čitav svet nam se smejao jedan dan, a mi ćemo njima da uzvratimo – lepšim Beogradom. Skoro hrišćanska poruka, razmišljam, koliko je lepše da jelka sija – nego da ne sija!

Još je lepše to što će biti – još gore. Ministarka pravde kaže „verujem da je ovo do sada najobjektivnije sproveden javni konkurs“ za zamenike javnih tužilaca, pa vi sad vidite – kako će tek biti? Hoće li sudije i tužioci još više da pognu sede i mudre glave, ne bi li uz ovu ministarku zaradili još koru hleba, ili dve?
Tu smo, dakle: cena morala je – dve kore hleba! Što je duplo više od jedne kore, ako ćemo pravo. Uz to, ako je za utehu, neće ni ovi doveka da vladaju…

Neće niko doveka da vlada, i uvek će u vlasti biti lopova, secikesa, polusveta i moralnih nakaza. Da se danas svi dezintegrišu – sutra bi se pojavili novi. Možda pismeniji, možda za trunku sposobniji, i – šta? Šta nam garantuje da nas i oni neće za blagdane častiti jelkom od milion dolara, kupljenoj u transparentnoj proceduri?

To nam jedino institucije garantuju. To su te reforme o kojima Vučić govori – dok nas uverava da Vulin nije ništa ukrao dok je na vlasti. I dok su te stvari pomešane – reforme i Vulinova tetka, ili – reforme i jelka za koju niko ne odgovara – ništa od reformi.
Sve obećava da će tako zauvek da ostane. Niko od opozicije ne izgovara – potpisujem ostavku ako ne reformišem pravosuđe i odvojim partiju od države! Ne – ako započnem, nego ako to ne uradim. I slobodno mi to pokažite kad sednem u fotelju. Potpisaću, otići ću, nikad se više neću vratiti.

Da Vas podsetimo:  U spomen strastoterpcima generalu Mihailoviću i svetom caru Nikolaju

Ono što nam opozicija nudi – a to nije sitnica – jeste izvesnost da sa njihovom pobedom sadašnji SNS-ov polusvet ode sa vlasti. Samo, već smo se opekli, nismo više naivni. Sve smo ih videli kako trguju sa đavolom i kako niko ni okom nije trepnuo.
Priznajem, velika je stvar, i vredi razmisliti o tome da glasamo za stranku koja zagarantuje da se nijedan njihov premijer neće usuditi da kaže „svejedno mi je“ za bilo koji dokazani lopovluk ili nemoral. Samo da uz to dodaju i ono – „ako ne ukinem burazerski sistem, otići ću sa vlasti“, i još važnije, ono na kraju: „i nikad se neću vratiti“.

Hajde, opozicijo, usudi se. Malo nudite, u ovoj bedi. Nama ste svi isti – vaši ili njihovi burazeri, ko vas može razlikovati? Računajte na tihu većinu. Njima je teško bez morala.

Danica Popović

ozonpress.net / NIN

9 KOMENTARA

 1. U osnovi prazan članak iz pera jedne nesumnjivo pametne osobe koja pripada tipu tzv „jalovih intelektualaca“. Posle nabrajanja onoga što ne valja sledi kraj koji potvrđuje što rekoh: „vredi razmisliti o tome da glasamo za stranku koja zagarantuje da … Hajde, opozicijo, usudi se.“ Dakle, isto, i autorka je toga svesna, da stvari budu još gore. Čemu onda ovaj tekst, čemu bilo šta?

 2. Gospođo,Danice,tekst odličan,nego na kraju pomenuste jednu dilemu,možda će doći neki novi,a isti.tačno.kako reće nekadašnji kontrolor firmi u jugoslaviji Pušara,tito je lično potpisao naredbu da se osnuju preduzeća po zapadnim zemljama i za to su izneli za registraciju tih firmi deset milijardi dolara.napravili su sedamdeset hiljada takvih firmi koje vode deca titovih komunista.te firme su i osmislile svu prevaru i one su i pokupovale sve u srbiji preko svojih.oni su i kreirali svu vlast do danas.oni su opljačkali srbiju i sve pare izneli preko i deo vratili da pokupuju ono što su njihovi direktori uništili da bi to kupili za džabe.oni su sve ove sinove i unuke njinih partizana dovodili i dovode na vlast,u prethodno napravljene stranke koje su oni i napravili i tu postavljaju svoje,ali tako da se jedno isto kolo okreće a igrači su isti,samo kad koji treba biti ubačen inače svi su iz iste kuhinje.nisam još čuo ni jedno ime da je neko van njih,osim onih koje su našli za skupštinski rijaliti.to je ono i posle tita tito,sve je isto samo njega nema,misleći na tita.

 3. MAŠA
  Po stilu bih rekla da je gospođa Popović profesor na Ekonomskom fakultetu, njene tekstove sam čitala…čitala…!

  Ima, gospođo Popović, jedna rečenica koju sam davno pročitala, ne znam ko je napisao, a ona glasi: „Čamac se prevrnuo jer su svi bili na istoj strani…“ I znate li šta se dogodilo? Čamac se zaista prevrnuo…
  E, sada se bojim ko će isplivati…opet oni, ili isti…A prevrnuti se jednom mora…

 4. ima jedan problem,oni koji su kao opozicija ovim klimoglavcima su samo paravan za prevaru.tako da se ustanovi da opozicije nema,jer je takav dogovor,svi su na istoj strani,za iste rade,samo da se vlasi ne dosete.

 5. Danice,

  Ne ulazim u sadrzinu Vaseg teksta, a kao i da nemam pravo:
  ovaj kloseraj ni u kom dijelu vec godinama ne pratim, ne gledam, ne slusam. Ali kazete da je „premijerka“ rekla:“ SVE MI JE JEDNO… SVE MI JE JE JEDNO“! Vjerujem Vam, jer Vi kasnije kazete:“SVEJEDNO MI JE“. NE zamjerite, ali Vas tekst bi bio PRAVI, snazan da ste ga „zasnovali“ na ovom „sve mi je jedno“- „premijerka“ i sav kloseraj
  f a r m a, p a r o v i…, cecice, karleusice…- „uce“ jezik, majka ih nije naucila. Logikom posla u kontaktu sam dnevno sa bezbroj gradjana, isto i jos mnogo „jezicnoga“; skinite taj sanduk sa ramena, vratite svoju glavu, kazem im…
  Sve su to, Danice, j o r g o v a n k e d o k t o r a n k e, cemer nad cemerima: spasio sam se od kada ih ne gledam, ne pratim neslusam…

 6. Danica kao i uvek odlicna!!! Takva je bila i kada je dosla nova koalicija 2012.g. na vlast (SNS, SPS i Ujedinjeni regioni), svesrdno je podrzala velikog ekonomskog maga Milicu Bisic da uradi reformu poreske politike. I taj MAG, Milica Bisic, nastavila je da radi ono sto najbolje zna, da unistava srpske privrednike, kao i standard gradjana: povecala je stopu PDV-a sa 18 na 20%, stopu poreza na dobit sa 10 na 15%, visestruko povecala stope poreza na imovinu i jos mnogo stosta. I takvo zlo je na sva zvona podrzavala Danica Popovic, veliki kriticar Vucicevih dela!!!

  • Тачно, одличан чланак, са становишта напредњака. Не треба два пута погледати да се види да је сврха овог текста да се гласачи одврате од гласања за опозицију, тј. да се помогне АВ да задржи власт. Шта је то у оном што нуде Двери или Стаматовић за г-ђу Поповић „недовољно“ у односу на напредњачку банду?

   • nije ona branila ove klimoglavce,već je rekla golu istinu.Gospođa je pametna,zdravo razmišlja.ako su prethodni radili to isto i indirektno ili direktno kao posledica došli ovi,a sad su prethodni opozicija koja pretenduje opet na vlast,pa šta se tu menja,ništa,samo se menjaju isti igrači iz istog kartela,što je potpuno istinito.što se tiče dveri i stamatovića,oni su na sceni,sad mi svi njih trebamo glasati jer su oni jedina opozicija.znači dveri su rekle,da će one koji su opljačkali narod i državu sve pohapsiti i da će im sve oduzeti u korist države,a normalni će ih u tome podržati i svi masovno njih glasati,za šta je potrebno da na izborima budu sami,jer će mo im tako i verovati.koliko će glasova dobiti,to će oni i mi će mo videti.onda će mo celom svetu pokazati,da li su nas bombardovali za to što je većina glasala za komunistu miloševića,a jeste,ili će mo pokazati svetu da smo mi jedan normalan narod da su ovi silom na vlasti i da mi nismo zaslužili da nas bombarduju,kao što i nismo,već da smo pod okupacijom komunističke kaste koja je ovu zemlju opljačkala,dovela naj gore u na vlast,da je sa opljačkanim parama ta ista banda pokupovala sve po srbiji,a da su njini komunistički direktori sve firme prethodno ciljano unštili i na kraju nas izvrgla svetskom ruglu.eto tako stoje stvari,eto zašto beže mladi,jer neće da dozvole da im klimoglavi kreteni na vlasti navlače ludačku košulju.

 7. Vrlo dobar tekst, bravo Danice !
  Beogradski izbori su pred nama. Vrlo je vazno da opozicija osvoji dovoljno mandata i ne dozvoli partiji na vlasti da osiono radi bilo sta, kad hoce i kako hoce.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime