Podsetnik – sedam dana

Ispiranje srpskog mozga i dalje traje

0
2717

I dalje traje zamajavanje srpske javnosti u pokušaju da se stvari prikažu onakvima kakve nisu, iako bi svima moralo biti jasno gde se nalazi istina. Srbi su izgleda narod koji uživa u tome da bude konstantno varan; i od svojih i od tuđina. Zašto je to tako, teško je ukratko objasniti, a možda se uopšte i ne može objasniti. To je, možda, neka unutrašnja crta u srpskom karakteru i kolektivnom duhu, koja nam je „genetski“ prirođena.

12. 09. 2012.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić upriličio je danas malo oproštajno slavlje u čast ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Konuzina. Ministar Mrkić se zahvalio Konuzinu na saradnji i trudu koji je on uložio na unapređenju bilateralnih odnosa Srbije i Rusije. Uz to, Mrkić je izrazio i nadu da će u narednom periodu doći do jačanja ekonomskih i političkih veza između naše dve zemlje. Mrkić se sastao s ambasadorom Konuzinom dan nakon što se vratio iz Sočija, gde je bio član delegacije predsednika Tomislava Nikolića u razgovorima sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

13. 09. 2012.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić danas je razgovarao sa delegacijom poslanika Hrišćansko demokratske unije-Hrišćansko socijalne unije (CDU-CSU). Vučić je u razgovoru naglasio da Srbija želi da intenzivira saradnju sa Nemačkom, rekavši da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom i ispuni obaveze koje je preuzela prethodna vlada.

Delegacija nemačkih parlamentaraca posetila je i predsednika Skupštine Srbije. Delegaciju je predvodio izvesni Andreas Šokenhof, potpredsednik parlamentarne grupe Hrišćansko-demokratske unije. Pomalo nas ovo ime asocira na nešto što bi možda moglo u budućnosti da nas šokira. Mada, čini se, Srbija se već navikla na svaku vrsta iznenađenja i šokova.

14. 09. 2012.

Ispiranje srpskog mozga nastavlja se nesmanjenom žestinom. Te Martin Šulc (predsednik Evropskog parlamenta) rekao je ovo, a nije rekao ono. Ispada da svi znaju bolje od samog Šulca šta je on uistinu kazao. A da se podsetimo, rekao je da Srbija i Kosovo neće ući u Evropsku uniju dok se međusobno ne priznaju.

Da Vas podsetimo:  Srbi su u Donbasu branili pravoslavlje još pre 300 godina – Danas o tome svedoči 16 preostalih crkva

Sada je tu i delegacija vladajuće stranke Angele Merkel CDU koja nas ubeđuje da se od Srbije nešto traži, još nije sigurno šta (!), ali, eto, nema nikakvih promena u uslovima za to da Srbija počne pregovore o članstvu s Evropskom unijom. Lud zbunjenog, zar ne?

Blic, na primer, javlja:

Uslovi za datum početka pregovora o članstvu sa Srbijom su isti koje je Evropski savet postavio i glavno je da Beograd ‘ostvari vidljivo i postojano poboljšanje odnosima s Prištinom’, predočili su zvaničnici EU, koji su želeli da ostanu anonimni.“

Ama, zašto su anonimni? Čega se plaše? Zar Srbija treba da počne da veruje i anonimnima da bi svoje građane ubedila u nešto što se nikada neće ostvariti?

15. 09. 2012.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić nas je jako „obradovao“ izjavom da „Vlada ne može bolji život građanima doneti hapšenjima i da je važnija da ojača privredna aktivnost kako bi se ljudima obezbedio posao:

Ne možemo mi hapšenjima doneti mnogo bolji život građanima. Zalažem se za to da rezultati rada u pogledu privredne aktivnosti budu jači, a da hapšenja i borba protiv korupcije budu u pratnji toga, da budu iza aktivnosti koje se odnose na realizaciju projekata.“

Ovo nam liči na umekšavanje onih stavova koje smo do danas slušali iz usta Ivice Dačića i Aleksandra Vučića. Da li je ovo najava novog zaokreta ka malo blažem pristupu ka kriminalcima u srpskoj ekonomiji, odnosno ka onima koji su nam zemlju doveli do prosjačkog štapa. Izgleda, takvi imaju novca za „izvoz“, a novcem sve se sredi, pa i odlučnost i beskompromisnost srpske vlade.

16. 09. 2012.

Demokratska stranka je danas saopštila da su izjave premijera Srbije Ivice Dačića protiv te stranke, u stvari, nastavak kampanje koju nova vlast vodi protiv DS-a. Takvu „kampanju“ demokrate su nazvale „vrhuncem beščašća“.

Da Vas podsetimo:  KADA JE SLON U STAKLARSKOJ RADNJI – NE BACA SE KIKIRIKI OKOLO

U saopštenju DS-a navodi se da su neistinite izjave Dačića koje govore o tome da su „funckioneri DS lopovi na kojima se jasno vidi da su nelegalno stekli imovinu“, kao i da je DS-u „u interesu da vodi prljavu kampanju i lovi u mutnom“. U saopštenju DS-a još stoji:

Zalažemo se za apsolutno poštovanje zakona i otkrivanje svih nepravilnosti u radu svakog državnog funkcionera i podsećamo Dačića da je sud jedino mesto na kojem se istina utvrđuje i donosi pravnosnažna presuda.“

17. 09. 2012.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sinoć je rekao da iza kupovine pedeset procenata vlasništva u „Politici“ stoji vlasnik „Farmakoma“ Miroslav Bogićević. To je, navodno, učinio kao uslugu DS-u.

Vučić je još dodao da gazda „Farmakoma“, pomenuti Bogićević, stoji i iza kupovine „Novosti“, a da je posao obavljen preko drugih (ćerka) firmi Farmakoma, koje su osnovane u inostranstvu, jednim delom iz kredita Agrobanke.

Vučić je još izjavio:

Farmakom je primoran, prinuđen da učestvuje u toj kupoprodaji. Njega taj biznis nije interesovao, to je bila usluga najvećoj stranci u prošloj Vladi. Pronaći ćemo način da zaštitimo državu i da joj bude vraćeno ono što je njeno, a da pri tome ne vodimo hajku protiv te firme (Farmakoma), jer zapošljava 3.500 ljudi i ima 5.000 kooperanata. Nemamo dokaze na koji je način država odustala od preče kupovine, osim činjenice da je prodavac to tumačio tako da je država svojim nečinjenjem i neprotivljenjem odustala od prava preče kupovine, i mi ćemo to kao država umeti da iskoristimo i da pronađemo rešenje.

Ono što pomalo mora da zabrine građane Srbije jeste ono što je Vučić delovao nekako nedorečeno, gotovo zbunjeno, rekavši:

Da Vas podsetimo:  ŠTA SE TO DEŠAVA U SRBIJI KAD JE REČ O GENOCIDU NAD SRBIMA U NDH?

Kakav će kraj ove borbe biti, ne mogu da kažem. Mnogo je moćan protivnik, ali tu borbu niko više neće moći da zaustavi. Nisam došao da kukam, naše je da pokažemo snagu, a na kraju će pobediti država. Oktobar i novembar će biti zanimljivi, svašta će se čuti, a mi hoćemo da vratimo ono što državi pripada.“

Naime, Srbija nema budućnost ako vlada danas kaže da ne zna kakav će bit kraj borbe protiv korupcije i kriminala. To pomalo zvuči defetistički i to nikako nije dobro. Ali, ipak, dajmo novoj vlasti šansu da se dokaže, zar ne?

18. 09. 2012.

Novo šokiranje Srbije! Nemački konzervativac Andreas Šokenhof rekao je novinskoj agenciji Beta da njegova partija ne traži od Srbije da prizna Kosovo pre nego što se okončaju pristupni pregovora sa EU, već da sa Kosovom postigne sporazum kojim bi se saradnja među susedima ugovorno uredila. Nije šija nego vrat. Sve je to našim sagovornicima u Beogradu dobro poznato, kaže Šokenhof i dodaje:

Istu poruku smo preneli i prošloj vladi, kao i tadašnjem parlamentu. Ono što je bitno i što mora da bude jasno, jeste da odluku o otpočinjanju pregovora o ulasku u EU donosi Evropski savet i to jednoglasno, a Nemačka je vezana za odluku Bundestaga. Zato nije odlučujuće šta predlaže EU, već da i Bundestag da svoju saglasnost.“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime