Bezakonje koje se prećutkuje

0
925

Bezakonje koje prećutkuju i vlada i Janković

Jankovic

Usijana rasprava Saše Jankovića, zaštitnika građana, sa predstavnicima izvršne vlasti, tačnije ministarstvima policije i odbrane, dostigla je tačku na kojoj se razmenjuju neprijatna pitanja. Najneprijatnija se, međutim, upadljivo preskaču, i to sa obe strane. Evo nekih od njih, koja se ne tiču samo događaja u korenu rasprave (fizički sukob Andreja Vučića i njegovih pratilaca sa Žandarmerijom, od 28. septembra prošle godine), već više neposrednih učesnika u svađi, tj. ombudsmana i izvršne vlasti.

Prethodno, samo kratko podsećanje da su Janković i vlada sve do nedavno besprekorno sarađivali, bez ijedne međusobne primedbe, uprkos tome što su morali da znaju za teške prekršaje i propuste one druge strane.

Pitanja za zaštitnika građana Sašu Jankovića:

1) Na osnovu kog zakona ste decembra 2010. godine preoteli vođenje spoljne politike države i pokušali da nanesete štetu odnosima Srbije sa strateškim saveznikom Kinom? Da podsetimo, tada je Nobelova nagrada za mir dodeljivana kineskom protivdržavnom aktivisti Liju Šjaobou, a Ministarstvo spoljnih poslova je bilo donelo odluku (jednu od retkih valjanih, inače), da se Srbija pridruži ostalim Kini naklonjenim državama i bojkotuje provokativnu svečanost u norveškoj prestonici, ali ste vi ipak otputovali u Oslo i to avionom Vlade Srbije. Kasnije ste nemušto „pojašnjavali“ da taj vaš postupak nije bio politički čin (pozdravlja vas Vlade Divac, inače, a i Ustavni sud), čak i to da vi u Oslu niste  predstavljali Vladu Srbije – kako li ste onda uopšte ušli u dvoranu?! – ali je i tada bilo i do danas ostalo jasno da su to samo prazni izgovori. Dakle, u svetlu vaše sada razgoropađene posvećenosti zakonima i nadležnostima, da li biste bili ljubazni da najzad odgovorite javnosti koja su vam to ovlašćenja onomad, pre četiri godine, dala za pravo da ugrožavate spoljnu politiku Srbije i vređate strateškog saveznika prvog reda poput Kine?

2) Na osnovu kog zakona je septembra 2009. godina policija iz kafića oko Obilićevog venca zaplenila – a od tada nikad i nikome pokazala – sve video snimke čuvene navijačke tuče od 17. septembra, koja je ishodovala teškim telesnim povredama Brisa Tatona? Da li iko, pa i policija, ima pravo da uklanja dokaze, makar oni i ne bili u skladu sa sveprisutnim političkim narativom o krivici srpskih „huligana“ koji je nametala tadašnja vlast? Zar posao policije ne bi trebalo da bude da istražuje okolnosti, umesto što ih prilagođava potrebama trenutnog državnog rukovodstva? Na kraju krajeva, imaju li pohapšeni mladići, kasnije bez ijednog dokaza osuđeni na tešku robiju, ljudska i građanska prava? Da li ste možda, nekim čudom, ma kako, ipak, dužni i njih da štitite od nezakonitog progona?

Da Vas podsetimo:  Svaka druga kafana na Ibarskoj magistrali je zatvorena, muzika potpuno utihnula!

3) Na osnovu kog zakona je 15. novembra 2013. godine Vesni Ćosić iz Kosovske Mitrovice vaša kancelarija, a možda baš i vi lično, odgovorila da njene životno ozbiljne pritužbe, o nezabeleženom kršenju ljudskih prava na tzv. lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, umesto vama iznese – Republičkoj izbornoj komisiji? Da podsetimo, Vesna Ćosić je tada bila u devetom mesecu trudnoće, pri tom i nezaposlena, zbog čega je bila primalac socijalne pomoći. NJu su, dva dana pre drugog kruga „lokalnih izbora“, iz mitrovačke socijalne službe pozvali telefonom i rekli joj da mora da izađe na izbore i zaokruži Krstimira Pantića, inače će u protivnom ostati bez dalje pomoći. Umesto da se, poput mnogih drugih, povinuje ovoj uceni, Vesna je socijalnoj službi odgovorila da nema nameru da glasa i odmah je o celom slučaju preko društvenih mreža obavestila javnost. Potom je pozvala i vašu kancelariju, računajući da, pošto je ona građanka Srbije a vi zaštitnik građana, upravo vi predstavljate ustanovu koja bi prva morala da joj pripomogne u odbrani od neljudski osione vlasti (iste vlasti, uzgred budi rečeno, koja i danas upravlja Srbijom). Neko iz vaše kancelarije, a možda ste to stvarno bili baš vi, saslušao je Vesnino svedočenje a onda ju je, mirno i spokojno, uputio na RIK – dakle, na telo koje je vrlo verovatno bilo saučesnik u pritiscima na kosmetske Srbe da izađu na glasanje! Da li su to ovlašćenja ombudsmana: da najugroženije građane, a od samohrane trudnice na socijalnoj pomoći teško da ima ranjivijih, upućuje nazad na one koji ih ugrožavaju? Uzgred, sve se ponovilo sedam meseci kasnije, kada su u Kosovskoj Mitrovici ponovljeni „lokalni izbori“, a socijalna služba opet zvala da ucenjuje Vesnu Ćosić, na šta je ona još jednom uzvratila odrečno i još jednom obnarodovala kakvim je pritiscia izložena. Ni tada se niste oglasili, iako su, kao i i prethodni put, pojedina glasila izvestila o tom čudovišnom događanju.

Da Vas podsetimo:  U Molovinu cela kuća košta koliko kvadrat stana u Beogradu

4) Na osnovu kog zakona je 28. septembra prošle godine i na više sati središte Beograda bilo potpuno zatvoreno? Šta to ovlašćuje državno rukovodstvo da zarad održavanja nekakve gej-parade uskrati Beograđanima pravo na slobodno kretanje, inače jedno od osnovnih ljudskih prava koja bi vi trebalo kao da štitite? Zar zakon ne nalaže upravo suprotno: da javni prostori, poput ulica i trgova, mogu da budu iskorišćeni samo za javne skupove, dakle za one na kojima je prisustvo obezbeđeno svima, a nikako za skupove zatvorenog tipa? Inače, jedva dostupni izveštaji kazuju da su tog dana policija i Žandarmerija privele 16 osoba (tu se ne računa Andrej Vučić, pošto i nije privođen), ali vi ni glasa niste pustili o tim pojedincima, koji su, možda, samo pokušavali da iskoriste svoju Ustavom i zakonom zajemčenu slobodu kretanja.

5) Na osnovu kog zakona je i 10. oktobra 2010. godine središte Beograda bilo potpuno zabranjeno za kretanje, takođe zbog zloglasne gej-parade? Sagledano u kontekstu, izgleda da se vlasti smenjuju, ali iživljavanje nad javnim prostorom prestonice i građanima Beograda ostaje isto – kao i vaša tišina po tim pitanjima.

Pitanja za Vladu Republike Srbije:

1) Poslanici vaše, vladajuće koalicije, glasali su 4. avgusta 2012. godine za ponovni izbor Saše Jankovića na mesto zaštitnika građana. U tom trenutku Janković je, od pet gore navedenih teških prestupa, već bio počinio tri, ali ste svejedno vi, zajedno sa bukvalno svim ostalim poslaničkim grupama (u tada novom sazivu Narodne skupštine bili su SNS, DS, SPS, DSS, LDP i URS), glasali za to da on zadrži položaj o koji se toliko ozbiljno i toliko puta ogrešio. Zbog čega ste još tada, kada ste tek bili osvojili vlast koju do danas držite, pokazivali sklonost da pogubnu politiku vaših prethodnika nastavljate čak i po pitanju vrlo određenih kadrova? Kako to da ste se primedbi na njegov rad, i to vrlo neubedljivih primedbi, setili tek kada je uzeo na zub na premijerovog brata?

Da Vas podsetimo:  Ova srpska planina je bila VULKAN, a zatim RUDNIK oko koga su se otimale najveće sile

2) Da li biste bili ljubazni da se, u vezi sa ispadom na dan održavanja gej-parade, dogovorite sami sa sobom da li je za spornu tuču Aleksandar Vučić odgovoran kao premijer ili kao brat? Ili kao oba? Naime, na obe strane tog sukoba nalaze se osobe koje je tamo, na beogradske ulice, poslao predsednik Vlade. On je naredio Žandarmeriji da zatvori jezgro Beograda i on je postavio pripadnike „Kobri“ da budu pratnja njegovom i bratu Siniše Malog. Što je još luđe, ni za jednu ni za drugu odluku izgleda nije imao nikakvo zakonsko pokriće. Dakle, kada branite Andreja Vučića i tvrdite da je on bio nevina žrtva, da li ste svesni da time napadate Aleksandra Vučića, koji je oklope i pendreke upravo i poslao na ulice glavnog grada?

3) Na osnovu kog zakona je Andrej Vučić unapređen u građanina višeg reda u odnosu na obične smrtnike, te mu je kao takvom dodeljeno posebno, pa još vojno a ne građansko, obezbeđenje? Da li je to čuvena borba protiv korupcije: da neko ko ne obavlja nikakvu javnu ili političku funkciju uživa naročite pogodnosti samo zbog toga što je u srodstvu sa predsednikom vlade?

4) Isto ono pitanje Jankoviću, o ostalih 16 građana privedenih tokom poslednje gej-parade, sledi i vama. Dakle, zbog čega se Žandarmerija na odgovornost poziva samo u slučaju Andreja Vučića, a ne i u vezi sa ostalim privođenjima istog dana i pod istim okolnostima?

5) Sve do nedavno, niko vas nije napadao. Ni Zapadu naklonjena glasila, ni Zapadni ambasadori. Ni Saša Janković. Hajde da, razgovora radi, čovek poveruje u te bajke o tome da su se svi oni sada ustremili na vas samo zato što ste vi čestiti i pošteni rodoljubi. Ali, onda nam pojasnite: zbog čega su vas puštali na miru pune dve godine?

Miodraga Zarković

FSK

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime