Gnječenje Srbije

Bezalternativno do vešala

0
1184

2014-07-25_131148Srbija je dobila još jedan ultimatum i to od američkog ambasadora Majkla Kirbija, koji je gle, sasvim slučajno, isporučio ultimatum Srbiju u dan kad je i Austrougarska isporučila Srbiji ultimatum pre sto godina. Slučajno? Ne verujem u slučajnosti kad dolaze iz takve zemlje kao što su SAD a ne verujem ni u nekakav lapsus koji je kao napravio Majkl Kirbi. Da li je kod ovog ambasadora, sklonog lapsusima, bila onomad gospođa Kori Udovički, potpredsednica vlade Srbije i šta je ona tamo radila i o čemu je ona razgovarala sa mister lapsusom, to bi Srbija volela da zna. A takođe bi Srbija volela da zna da li je gospodin lapsus guverner Srbije, te mu je dotična gospođa otišla na poklonjenje i referisanje?

Ultimativno, iz EU i SAD Srbija treba da odluči između samoubistva i preživljavanja. Prete nam iz EU da će nam ukinuti „investicije”. Kakve to investicije stižu iz EU, od njih su Srbiji stizale samo štete, od njih su nam stizale sankcije i bombe. Sad se od nas traži da uvedemo sankcije Rusiji i to licemerno traže od nas jer znaju da Srbija ima odlične trgovinske ugovore sa Rusijom, znaju da Srbija samo od izgradnje „Južnog toka” može da zaradi 350 miliona evra godišnje i da ne bi mogla da preživi ukoliko bi joj se povećala cena gasa zbog narušenih odnosa sa Rusijom. [1] Naravno, sve to razumeju, ali sankcije Rusiji pre svega!

Iz EU i MMF nam stižu zahtevi da se smanje plate i penzije, da se povećaju porezi, da se poveća cena struje; to nam gospođa Kori Udovički veoma ozbiljno najavljuje, jer će nam se, ukoliko se ne dese reforme, desiti grčki scenario. Uzgred, niko ne pominje kakve se reforme spremaju Srbiji. Pod reformama se valjda podrazumeva povećanje proizvodnje, rast zaposlenosti, povećanje plata i penzija, a ovi sad udaraju u sva zvona čak i pomenuta gospođa, kako će reforme da bole. Oni su navodno dobili od naroda ovlašćenje na izborima da rade sve ovo što rade, pa čak i da reforme budu veoma bolne. Da li naši vrli ekonomski stručnjaci žele i Srbiju da unazade slušajući MMF, kao što je unazađena Grčka?

Da Vas podsetimo:  Mi nismo taj svet

U najnovijim vestima stoji da je Međunarodni monetarni fond (MMF) priznao još jednu grešku iz serije neadekvatnih mera nametnutih Grčkoj u procesu izvlačenja iz krize. U poslednjem izveštaju MMF priznaje da su drastične mere štednje i smanjenje primanja bili kontraproduktivni i rezultirali „tragičnim socijalnim implikacijama”[2]. Da li nam to savetuje gospođa potpredsednica Kori Udovički, koju smanjenje plata neće dotaći, ali će zato Srbija da posrće pod njihovim bolnim reformama. U zemlji Srbiji neće biti napretka sve dok ne postanu deficitarna zanimanja inženjera različitih struka. Ti kadrovi, školovani na našim državnim fakultetima su stručni i sposobni da pokrenu proizvodnju i povećaju zaposlenost. Na tim reformama bi srpska vlada trebala da radi.

Od nas SAD i EU traže da „uvedemo sankcije Rusiji”! Kakve sankcije može mala i nejaka Srbija da uvede Rusiji! Možda da prestane da izvozi svoje voće i poljoprivredne proizvode u Rusiju ili da zabrani prelet njihovih aviona preko naše zemlje? Naravno, EU sve ovo zna ali cinično i sadistički tera Srbiju na ovaj korak a Srbija na svom „bezalternativnom putu za EU” samo gubi. Srbija nikad neće ući u EU zbog jednog zakona koji je donela, takođe na pritisak iz EU. To je Zakon o readmisiji koji je stupio na snagu 1. januara 2008. Prema tom Zakonu koji je diktiran iz EU, Srbija je dužna da primi sve etničke grupe (azilante) koje su nepoželjne u Evropi, pa čak i one koje nisu sa naših prostora. Srbija se obavezala da, na zahtev bilo koje članice EU, prihvati i preuzme svakog svog državljanina koji ne ispunjava zakonske i druge uslove za ulazak ili boravak na teritoriji te evropske zemlje. Ovo je predviđeno zakonom o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Evropske unije o readmisiji. Prema ovom propisu Srbija ima obavezu da prihvati supružnike i maloletnu decu ovakvih građana, takođe i vanbračnu decu, bez obzira na njihovo mesto rođenja i državljanstvo – osim kada imaju nezavisno pravo boravka u državi koja to zahteva. Pre vraćanja spornih građana iz zapadne Evrope, nadležna tela Srbije i države članice unapred će se pisanim putem dogovoriti o datumu transfera, mestu ulaska i o eventualnoj pratnji. Koliki je broj takvih građana stigao u Srbiju, država krije, ili, s obzirom na poslovičnu aljkavost državnih službenika – nema evidenciju. Takođe, Sporazum [3] obavezuje da će Srbija prihvatiti, na zahtev članice EU, bilo kog državljanina treće zemlje ili građanina bez državljanstva koji ne ispunjava uslove za ulazak, boravak i nastanjenje na teritoriji države koja upućuje molbu, a ukoliko je dokazano da poseduje važeću vizu ili dozvolu boravka u Srbiji. [4]

Da Vas podsetimo:  Bogata država siromašnih građana

Dakle, svi oni građani koji su nepoželjni u civilizovanim državama EU, i ako se potvrdi na neki način da su došli iz Srbije (ili ne, slobodna je procena), moraće Srbija da ih primi, da im da dokumenta ukoliko ih nemaju, maloletnoj deci koja nemaju dokaz o mestu i godini rođenja vrši se procena godina starosti, a datum rođenja se usvaja da je prvi januar procenjene godine. Nepotrebno je da kažem da su etničke grupe koje su nepoželjne u Evropi, uglavnom Romi. I zamislite sad situaciju da se Srbija (koja je proglašena za sigurnu zemlju boravka takvih lica i azilanata) primi u EU, pa se svi azilanti i nepodobni građani koji su proterani iz „demokratskih“ zemalja EU, upute ponovo ka „evropskom raju“, ali ovog puta slobodno, bez bojazni od deportacije. Zbog ovog Zakona Srbija nikad neće biti primljena u EU, ali će je EU eksploatisati i primoravati da izglasa sve njihove, za Srbiju često pogubne zakone. Pa tako i ovih dana stižu pritisci sa svih strana iz EU i SAD da se i Srbija priključi sankcijama Rusiji i da decidirano kaže kako podržava celovitost Ukrajine čak i Krima u njoj. ( Kad je bila u pitanju celovitost Srbije, poznato je kako su reagovala EU i SAD 2008!) . Takva odluka o sankcijama bi bila ravna pucanju u vlastitu nogu. Nadam se da u Srbiji još uvek ima pameti i da će uspeti da se odupru ovim neljudskim zahtevima iz bogate Evrope zbog koje je Srbija i došla u ovo stanje. Setimo se njihovih sankcija nama, setimo se njihovog bombardovanja nas, setimo se preko 3 hiljade naših mrtvih zbog toga, setimo se nasilnog oduzimanja 15% srpske teritorije i nepoštovanja srpskih granica, setimo se njihovog eklatantnog uzurpiranja teritorijalne celovitosti naše zemlje, setimo se ucena sa belim šengenom, koji i sada pominju kao mogućnost. Srbija od EU nije ustvari ništa dobro videla, stalno joj mašu nekim štapovima i šargarepama kao da u Srbiji žive necivilizovani urođenici pa ih treba stalno mlatnuti po glavi da se pokrenu. I kako su pred Prvi svetski rat, kome je evo sto godina od početka, govorili srpski generali, „Srbi, ne bojte se, dobro biti neće“ i Pašić „Spasa nam nema ali propaasti nećemo“, pa tako nek se naša vlada i odredi. Srbija je mala zemlja da bi mogla Rusiji da uvede sankcije, jer od Rusije ustvari živi srpska posustala poljoprivreda, ali baš zato što je to štetno za Srbiju i što to boli srpski narod, EU na tome insistira. Njihovom cinizmu i neprijateljstvu prema Srbiji zaista nema granica.

Da Vas podsetimo:  Ko su zaverenici – ima li nekoga da nije?

Za www.koreni.rs

dr Mirjana Anđelković Lukić

_______________________

1. http://fakti.org/serbian-point/eu-trazi-od-vucica-da-do-prvog-septembra-okrene-ledja-rusiji-i-uvede-joj-sankcije
2. http://www.politika.rs/rubrike/Svet/MMF-pogresio-u-Grckoj.lt.html

3. http://www.fpn.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2010/05/34-Prof.-dr-Drenka-Vukovi%C4%87-Readmisija-i-upravljanje-migracijama.pdf

4. http://www.politika.rs/rubrike/Politika/t44375.sr.html

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime