BEŽANJE OD NOVINARA, LAŽI I MARKETING

0
56
(foto: Đorđe Đoković)

Novinare treba ukinuti, čak i naše jer se mogu oteti kontroli, sami ćemo pisati hvalospeve i tekstove o nama; što više i što češće obećavati, čak i proizvodnju „letećih automobila“, jer narod ima kratko pamćenje; što više i što češće se slikati, čak i u „novom“ vozu koji je kupljen pre deset godina, u bolnici koja je kao završena, a nije…, fotografisati se pored kamiona i mašina doveženih na gradilišta, koja to još nisu, samo za slikanje kao evo počeli radovi…

Tog obrazca, koji je osmišljen u jednom centru – u Srpskoj naprednoj stranci, pridržavaju se ne samo predsednik, premijerka, ministri, nego i lokalni funkcioneri jer „dobar marketing i još bolja laž su ključ uspeha!“.

Priča prva: Zašto ministarka beži od novinara?

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je u subotu došla u Valjevo „da se uveri da radovi na zameni kotla u gradskoj toplani idu svojim tokom i svojom dinamikom“. O toj poseti, na zahtev Ministarstva zaštite životne sredine, valjevski mediji nisu obavešteni jer „nema potrebe imamo mi naše PR službe“.

Ministarka i gradonačelnik u Toplani (Foto: www.valjevo.rs)

Na događaj nisu pozvane čak ni dve valjevske televizije, koje su neizostavne u svim prilikama, jer „nema potrebe tu je TANJUG (brzo, tačno, provereno, istinito), oni će sve snimati i simak će proslediti televizijma“. Kažu naši izvori da je ministarka „objasnila da nije raspoložena za novinarska pitanja, a i nema mnogo vremena“, i da će uostalom građani i bez novinara biti kvalitetno informisani.

I tako je ministarku, sa saradnicima, gradonačelnika sa saradnicima, i domaćine iz Toplane, nasmejane i zadovoljne, snimala TANJUG televizija i PR službe, pride i fotografisali. Sve to su „lepo upakovali da narodu bude jasno“ i prosledili medijima da to objave. Podrazumeva se da objave besplatno u svojim medijima koji su registrovani po zakonu i za koje plaćaju poreze, takođe po zakonu, i sve ostalo što od njih traži država.

Da Vas podsetimo:  NUNS: Otkriti ko obara sajt KoSSeva uvek kada dođe do krize u odnosima Beograd – Priština

Ministarka je hvalila „agilnog“ gradonačelnika, govorila o novcu koje je izdvojilo njeno ministarstvo za Toplanu, o tome da su se „Valjevčani“ izborili da i kasarna „Živojin Mišić“ bude na toplani, o „intenzivnim“ sastancima u Krušiku-velikom zagađivaču… Obećala je da će rešiti problem aerozagađenja u Valjevu.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je svoju posetu objavila na sajtu svog ministarstva, a gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je njenu posetu, a svoj govor, objavio na sajtu svog grada. Isto to je objavila većina medija, ne samo valjevskih, nego i srpskih. Milina jedna od posete i govora. Bez nepodobnih novinara, i njihovih nezgodnih pitanja, koji bi pokvarili ovakvu pozitivnu i lepu priču, a narodu to treba, a ne „kukanje i izmišljene afere koje plasiraju plaćeni mediji!“.

Priča druga: Zašto lažete čak i onda kada nema potrebe?

Ovo pitanje postavljam gradskoj vlasti, pre svega gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću, po čijim nalozima se sve radi, koji je, očigledo, vrlo brzo savladao obrazac: beži od novinara i „dobar marketing i još bolja laž su ključ uspeha!“.

Zaista nije bilo potrebe da lažete da su počeli radovi u Ulici Vuka Karadžića. Potpuno je nebitno da li će početi 6, 7, 8. ili 13. septembra. Važno je da će ta ulica konačno biti rekonstruisana i to jeste uspeh ove vlasti, jer su prethodne to samo obećavale.

Jedino zbog čega je važan datum početka radova jeste zbog toga da bi građani bili obavešteni o tome kada će ulica biti zatvorena za saobraćaj. S obzirom na to da radovi nisu počeli 6. septembra kako piše na gradilišnoj tabli i kako je PR služba Grada ranije najavila, raspitala sam se u nadležnom Odeljenju Gradske uprave kada počinju radovi. Uz pregršt objašnjenja, rečeno mi je da će „početi“. Kada? Pa…

Da Vas podsetimo:  Hod po ivici

Kažu naši izvori da je ubrzo nakon našeg poziva stigao nalog: „Isterajte mašine, stavite znak zona radova, postavite betonske barijere za zabranu saobraćaja, i pošaljite svima vest, a naročito znatiželjnom portalu, da je počela rekonstrukcija ulice kao što je i najavljeno 6. septembra. Obavezno fotografišite kao dokaz da su radovi počeli!“.

Počeli radovi u Ulici Vuka Karadžića – fotka PR službe (6.09.) (Foto: www.valjevo.rs)

Naloženo, ispunjeno! U 15.18 časova na mejlove valjevskih medija stigla je informacija, naravno sa fotografijama kao dokaz, da je „počela rekonstrukcija Ulice Vuka Karažića“.

Nema radova u Ulici Vuka Karadžuća (6.09.) (Foto: Kolubarske.rs)

Nakon nekoliko časova mašina, a ni radova, nije bilo, ostale su barijere i tabla „zona radova“. Mašina i radova nije bilo ni 7. septembra.

I zato pitanje: Zašto lažete čak i onda kada nema potrebe?

Priča treća: Trčim trim stazom samo sa TV kamerama

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković od dolaska na vlast, a tome ima skoro 13 meseci, uprkos obećanjima nije održao nijednu konferenciju za novinare. Na naša pitanja retko odgovara, a najčešće nam preporuči da „pitanja pošaljemo mejlom“. Odgovore čekamo po deset i više dana, a na neka odgovore nismo ni dobili, pa čak ni na ono koje smo upitili pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Gradonačelnik sve medije, dakle bez izuzetka, poziva samo na one događaje na kojima novinari ne mogu da postave pitanja i onda kada dolaze ministri koji ne beže od novinara i koji su raspoloženi za pitanja. A to se ne događa tako često jer ni ministri ne gostuju u Valjevu svako malo.

Lazar Gojković (Foto: www.valjevo.rs)

Na nekoliko događaja u vezi infrastrukturnih radova pozvao je samo televizije. Ostale ne zove! „Pošaljite informaciju za medije i fotografije“. Tako je bilo i za otvaranje rekonstruisane trim staze u Parku Pećina. Gojković je na taj događaj poveo svoj PR tim i pozvao dve valjevske televizije, i tako izbegao nepoželjne novinare i neprijatna pitanja. Lepa informacija, sa sve lepim fotografijama, prosleđena je na objavu medijima, što je većina i učinila.

Da Vas podsetimo:  Medijska strategija ili „strategija”

Umesto zaključka

Da li će većina, koja podržava vladajuću partiju, nekada shvatiti predstavu koju SNS pravi o sebi i o neverovatnom napretku i uspesima koje naprednjačka vlast postiže, a da to na sopstvenoj koži baš i ne vidi niti oseća.

Zbog toga su za Srpsku naprednu stranku slobodni novinari, ili bolje reći istina, legitimna meta i predstavljaju opasnost, možda veću i od opozicije, i iz tog razloga se svim snagama i sredstvima trude da novinare ukinu. Zauvek!

https://www.kolubarske.rs/

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime