Bezbednost ličnih podataka ugrožavaju i slabe lozinke

0
883

244769BEOGRAD – Prema zaštiti ličnih podataka odnosimo se nemarno, a postoji i veliko neznanje i nepoznavanje rizika s tim u vezi, rečeno je danas u Privrednoj komori Beograda, gde se moglo čuti i da bezbednost ličnih podataka ugrožavaju i slabe lozinke za pristup internetu i aplikacije na mobilnim telefonima.

U Privrednoj komori Beograda je ocenjeno da je neophodno je podizati svest i bolje zakonski urediti zaštitu podataka o ličnosti, pre svega na internetu, servisima  i društvenim mrežama, kako u interesu građana tako i privrede, odnosno kvaliteta života i poslovanja.

Na okruglom stolu povodom Evropskog dana zaštite podataka o ličnosti, koju su zajednički organizovali Udruženje saobraćaja, telekomunikacija i informatičke delatnosti Privredne komore Beograda i Društvo za informatiku Srbije, ocenjeno je da je neophodno doneti Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

„Na ovom propisu se radi već četiri godine, ali on do sada nije finalizovan iako je u pitanju važna i osetljiva problematika. Olakšavajuća je činjenica što je Evropska unija, u decembru donela Generalnu uredbu o zaštiti podataka o ličnosti,  što znači da ova vrsta zaštite više nije stvar pregovora i pojedinačnih zemalja, već važi za sve članice i zemlje kandidate“, rekla je pomoćnica poverenika za javne informacije i zaštitu ličnih podataka, Nevena Ružić.

Ova evropska uredba je, po oceni učesnika, nedovoljna za detaljnije uređenje oblasti zaštite podataka i trebalo bi da predstavlja samo dobru osnovu za donošenje nacionalnog zakona.

U prilog tome govore i rezultati ankete, koju je krajem prošle godine sprovelo Društvo za informatiku Srbije o tome „kako se odnosimo prema ličnim podacima“.

U anketi putem intereneta bilo je 229 učesnika svih starosnih i profesionalnih struktura, koji su odgovorili na deset pitanja.

„Anketa je pokazala da se prema zaštiti ličnih podataka odnosimo nemarno i da postoji veliko neznanje i nepoznavanje rizika, a učesnici ocenjuju da njihovi lični podaci nisu dovoljno zaštićeni“, rekao je predsednik Društva za informatiku Srbije, Nikola Marković, a prenosi Privredna komora Beograda.

Da Vas podsetimo:  Nebojša Katić: Opasne devizne igre

Najveći broj anketiranih koristi besplatne internet servise i ostavalja lične podatke, najviše je ugrožena grupa korisnika do 25 godina, samo 10 odsto je uočilo zloupotrebe, ali čak 90 odsto nije koristilo pravo da se obavesti ko je sve koristio njihove lične podatke, dok dve trećine i ne zna ko, pored zakonom ovlašćenih organa, poseduje njihove podatke.

Pažnju zaslužuje i podatak da preko 60 odsto učesnika smatra da video nadzor ugrožava njihove lične podatke i privatnost, naveo je Marković.

Bezbednost ličnih podataka ugrožavaju i slabe lozinke za pristup internetu i servisima, kao i aplikacije na mobilnim telefonima, upozorio je Miodrag Ilić iz kompanije Linkom PC.

On je naveo da je Guglova studija pokazala da su one lako „provaljive“ i da su tri najčešće korišćene lozinke ili pasvorda: 1, 2, 3, zatim 1, 2, 3, 4, 5, 6 i 4, 5, 6, 7, 8, 9.

Privredna komora/ Foto Tanjug, Iva

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime