BIA strahuje od gubitka uticaja na KiM

0
1033

Izvor: Indexonline/RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje, dok je video prilog emitovan prekjuče u centralnom terminu za vesti RTK).

RTK je uspela da obezbedi dokument organa bezbednosti Srbije, koji su sačinili profile nekoliko srpskih političara sa Kosova.

U suštini, dokument generalno pokazuje zabrinutost zvaničnog Beograda zbog nedostatka jednog stabilnijeg rukovodstva Srba na Kosovu, rukovodstva koje, prema dokumentu, ne može dovoljno da insistira na potraživanjima Vlade Srbije na Kosovu. Postojanje ovog dokumenta za RTK potvrdila je AKI (Kosovska obaveštajna agencija), ali nije želela ni da potvrdi, ni da negira njegovu autentičnost.

Kao glavni problemi viđeni u ovom dokumentu su nedostatak stručnih i akademskih kadrova u Srpskoj listi, ali i drugih političara koji se u dokumentu nazivaju „rivali Srpske“, uključujući predsednika SLS-a, Slobodana Petrovića, predsednika PDS-a – Nenada Rašića, Olivera Ivanovića (u kojeg Beograd ima najmanje poverenja) i sada predsednika PKS-a – Aleksandra Jablanovića.

KoSSev: Video prilog iz centralnog dnevnika kosovske nacionalne televizije – RTK koji je emitovan u petak – 02. juna, možete da pogledate od 05.24. minuta vesti:

A jutros je i beogradski Kurir objavio vest „Da li Srbi na Kosovu veruju svojim političarima ili beogradskim? Šta BIA misli o tome“, takođe se pozivajući na izveštaj RTK

U nastavku su neki od profila koji se nalaze u ovom dokumentu:

BRANIMIR STOJANOVIĆ, u dokumentima srpskih službi bezbednosti je predstavljen kao mladić koji ima velike pretenzije da predvodi kosovske Srbe i da to uradi po svaku cenu. Međutim, Stojanović nema ni intelektualnu težinu, kao ni autoritet da uradi takvu stvar. Ali, glavna prepreka tome zašto Branimir Stojanović ne može da bude istinski lider Srba na Kosovu je ta što je „on pod sumnjom da je saradnik kosovskih tajnih obaveštajnih službi i nekoliko evropskih“. Prema ovom dokumentu, Branimir Stojanović se približio krugovima kosovskih obaveštajnih službi početkom 2014, ubrzo nakon što je izabran za predsednika opštine Gračanica.

Da Vas podsetimo:  Interpol aktivirao crvenu poternicu za generalom BiH osuđenim za zločine nad Srbima

Osim sumnji vezi sa kosovskim tajnim službama, Branimir Stojanović je februara 2014., na inicijativu AKI, dao intervju za jedan medij na Kosovu, kada je govorio na albanskom i kada je rekao da je spreman da radi na daljem razvoju nezavisnosti Kosova od Beograda. Druga najveća mana, prema ovom dokumentu, ta je što je korumpiran, a to se pokazalo na početku njegove karijere kao gradonačelnika opštine Gračanica. Stojanović je zloupotrebio opštinske fondove za svoju ličnu korist. U to vreme napravio je kuću. Zvanični Beograd je uveren da bi se Branimir Stojanović prvom prilikom složio sa formiranjem oružanih snaga Kosova, ali pod uslovom da bude imenovan za predsednika ZSO-a.

SLOBODAN PETROVIĆ, prema podacima srpskih obaveštajnih službi, profilisan je kao lider kosovskih Srba, koji, iako je puno sarađivao sa privremenim institucijama Kosova, ipak uživa poverenje lokalnih Srba. U dokumentu se kaže da ima veliki inat prema liderima liste Srpska, i ne sarađuje sa liderima sa severa. Petrović je čovek terena i dobro poznaje srpski narod na Kosovu i ima veliku želju da postane elitni Srbin, te se dosta bavi tenisom i ličnim zdravljem.

Iako je Petrović često iskazivao bliskost sa albanskim političarima na Kosovu, umeo je u određenim vremenima da im okrene leđa i da bude poslušan Beogradu. Prema ovom dokumentu, naziva se „ocem većine srpskih lidera sa Kosova“, s obzirom na njegovu dugačku karijeru u politici.

NENAD RAŠIĆ je u dokumentu profilisan kao veoma nežan lider za upravljanje kosovskim Srbima. On se čak smatra čovekom koji nikome ne kaže NE. Njegov mek karakter se takođe ogleda i u članstvu njegove partije, gde ga, prema dokumentu u koji je RTK imala uvid, članovi partije često ucenjuju i često napuštaju partiju. Rašićeva partija se smatra „ULJEZOM“ gde svako dolazi i nestaje odmah. Rašićeva sledeća slabost je ta što je vrlo blizak „kosovskim privremenim institucijama“, kako se u dokumentu nazivaju institucije Republike Kosovo.

Da Vas podsetimo:  PUTEVI IDEOLOGIJE I PUTEVI NOVCA

ALEKSANDAR JABLANOVIĆ se u ovom dokumentu naziva tvrdoglavim čovekom, osobom naklonjenom samo ekonomskom interesu. Kao sin starog srpskog političara, Aleksandar Jablanović je projektovan za lidera Srba sa Kosova, ali su njegovu karijeru uništili protesti Albanaca kada je i udaljen sa mesta ministra vlade Kosova 2015. godine.

Ovo je dobro iskoristio Branimir Stojanović koji je u Beogradu rekao da kosovskim Srbima treba lider sa juga, a ne iz severnih opština. Jablanović ima nezamenljiv autoritet naročito u Leposaviću, a njegovo najveće zlo je to što se smatra starim kadrom socijalista, najpre zbog toga što je njegova partija nastala iz struktura Socijalističke partije – Vulinove partije.

Jablanović nema podršku u drugim opštinama na Kosovu, još manju južno od Ibra i to ga čini nemoćnim.

BRATISLAV NIKOLIĆ se smatra snažnim liderom Srba sa Kosova, ali njegov autoritet ne prelazi Štrpce. On je uspeo da se razvije u neospornog lidera, ali postoji rizik, jer se prema dokumentu, sumnja da je korumpiran. Osim toga, prema organima bezbednosti Srbije, on je spreman da „kupi mnoge političare u Beogradu i Prištini.“

Prema ovom dokumentu, najveći nedostatak Bratislava Nikolića je taj što nema ambiciju da bude lider svih kosovskih Srba, plašeći se da ne izgubi monopol nad profitabilnošću Brezovice.

Bratislav Nikolić je blizak mnogim međunarodnim faktorima na Kosovu.

SLAVKO SIMIĆ se u dokumentu naziva „razmaženim dečkom“, zainteresovanim da skija i nema političke aspiracije. On nema karakter političara i lako se da prelomiti. Ne može da bude stabilan lider, ali je jedan od Srba koji je slušao zvanični Beograd. Međutim, kaže se čak da kod Slavka Simića postoji rizik da se okrene i da sluša naredbe Prištine, kada su u pitanju Oružane snage Kosova.

Da Vas podsetimo:  Bela Crna reka

U dokumentu koji RTK poseduje, bezbednosne službe Srbije kao političara koji vredi vide MOMČILA TRAJKOVIĆA, ali je njegova glavna prepreka ta što nije previše lojalan Republici Srbiji.

Momčila Trajkovića srpski narod na Kosovu poznaje preko 30 godina, on dobro zna političke procese, ali je izgubio autoritet kod mladih generacija Srba na Kosovu. Dalje se navodi da „bi bilo dobro da se vlada Srbije bliže približi Momi, jer bi njegova duga karijera učinila njega onim koji nedostaje Srbima na Kosovu“.

www.nspm.rs (KosSev)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime