Bez obzira na poplave, biće hrane za domaće potrebe!

0
923

Miladin ŠevarlićSrbija zbog posledica poplava neće imati problema sa obezbeđenjem bilansa osnovnih poljoprivredno – prehrambenih proizvoda za potrebe prehrane stanovništva, ocenio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić. Štete od poplava velike i dalekosežne, ističe Ševarlić.

Ševarlić je agenciji Beta rekao da će štete od poplava sigurno biti velike i dalekosežne, ali, kako je naglasio, hrane za domaće tržište će biti dovoljno, jer područje Vojvodine nije pretrpelo toliku veliku štetu od poplava.

„Posledica će svakako biti i to po smanjenje i pogoršanje spoljnotrgovinskog bilansa, odnosno smanjenje izvoza pre svega voća i povrća“, naveo je Ševarlić.

Prema njegovim rečima, u ravničarskim krajevima povrtarske kulture bez obzira da li su bile u plastenicima ili na otvorenom, uništene poplavnim talasima, a voće je stradalo, jer je na brdsko planinskim delovima pored kiše bilo i snega.

„U svakom slučaju mi smo praktično izgubili rod dve prve voćne kulture, visokocenovne i dohodovne trešnje i jagoda, i to ne samo na poplavljenom području već i van njega zbog kišne sezone“, rekao je Ševarlić koji je i predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije.

Prema njegovim rečima, zbog poplava velike štete će biti i u stočarstvu, jer je poplavni talas odneo određen broj grla stoke, a posledice će pretrpeti i pčelari zato što su im košnice uništene, jer su ih izneli na pašu po pravilu blizu reka i potoka.

„Biće šteta i po osnovu obaveznog presejavanja posle povlačenja vode sa poplavljenih područja uništenih prolećnih kultura kao i kukuruza na zasejanim površinama.Verovatno će se ponovo morati zasejavati sa nekim ranijim sortama zrenja grupe fao 200 ili 300 kako bi se vegetacioni ciklusi završili do kraja vegetacionog perioda“, objasnio je Ševarlić.

Naglasio je i da je za svaku zemlju, a posebno Srbiju s obzirom na ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi, teško da preduzme odgovarajuće mere radi potpunog eliminisanja negativnih uticaja ovakvih klimatskih posledica.

Da Vas podsetimo:  Teniski centar Novak nalazi se u neposrednoj blizini Kalemegdanske tvrđave i Spomenika braniocima Beograda, uz trasu Linijskog parka koji bi trebalo da spoji Brankov i Pančevački most.

Ševarlić je naveo da Srbija mora da sačini programe i projekte po kritetrijumima prvenstva koje treba da realizuje u slučaju eventualnih novih elementarnih nepogoda kako bi imala što manje štete.

Prema njegovim rečima, to je uređenje vodotoka, izgradnja mikroakumulacija u brdsko-planinskom području da bi se zaustavili prvi bujični talasi i da se završe višenamenske akumulacije na više mesta u Srbiji koje imaju veće kapacitete za apsorbovanje suvišnih voda u ovakvim ekstremnim vremenskim situacijama.

vozd

Izvor: Beta

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime