BiH bi narednih godina moglo da napusti i do 32 posto školovane i mlađe populacije!

0
1073

Galupovo istraživanje pokazalo je da BiH u ovom trenutku želi da napusti 57 populacije između 15 i 29 godina, kako bi započeli život u nekoj drugoj državi, bez ideje o povratku.

Našu zemlju u ovom trenutku želi da napusti  57 posto populacije između 15 i 29 godina, kako bi započeli život u nekoj drugoj državi, bez ideje o povratku. Osim toga, i 40 posto školovane populacije, odnosno visoko-obrazovanog kadra, izrazilo je spremnost da trajno napusti našu zemlju, čime se  indeksom „gubitka“ populacije BiH mjeri  sa čak 32 procenta.

Ovako loš rezultat –jedan je od ubjedljivo najgori na Balkanu, i jedan i od najgorih u svijetu, pokazalo je novo veliko istraživanje kompanije Gallup o globalnoj spremnosti na migracije.

Istraživanje je provedeno između 2015. i 2017. na uzorku od pola miliona ljudi iz 152 zemlje svijeta u pokušaju da se dođe do ‘indeksa odlijeva mozgova’, tj. kolike su šanse za odlaskom mladih i obrazovanih osoba te useljavanjem u pojedinu zemlju.

Ovako loš rezultat na Balkanu pored naše zemlje ima još Albanija sa kojom dijelimo neslavno drugo mjesto, a najlošiji rezultat ima Kosovo čiji se gubitak populacije mjeri sa čak 42 procenta.

Treće mjesto pripalo je Makedoniji kojoj prijeti odlazak 30 posto populacije, a slijede Srbija sa 25 posto.

Zanimljivo je da se Hrvatska nalazi u relativno povoljnoj situaciji -prijeti joj gubitak tek 6 posto populacije , a još zanimljiviji rezultat je vezan za Crnu Goru za koju Gallup pretpostavlja da ima veće šanse da privuče mladi i obrazovani kadar nego li da se takav iseli, i to za solidnih 25 posto.

Izvor: demostat.rs

Iz Rumunije bi, prema ovim podacima, otišlo 22 posto građana, Mađarske 16, Bugarske 12 posto.

Sa druge strane, među obećanim zemljama za većinu ispitanika na prvom mjestu je Novi Zeland, sa 231 posto šanse da dobije mlado i obrazovano stanovništvo, zatim Island sa 208 posto i Ujedinjeni Arapski Emirati sa 204 posto.

Da Vas podsetimo:  Kako smo vratili Rusiji što je blokirala Rezoluciju o Srebrenici i sačuvala KiM rezolucijom 1244 u sastavu Srbije

Tatjana Čalić
Izvor: 6yka.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime