BiH: Organizovan teror nad Srbima

0
999
Nedeljko Mitrović i Branislav Dukić
Nedeljko Mitrović i Branislav Dukić (Foto: Novosti)

Banja Luka – U BiH je na snazi organizovani teror prema Srbima i njega provode Tužilaštvo BiH i SIPA, pod naredbom međunarodnih faktora. Srbi se moraju pokazati kao ratni zločinci po svaku cenu. To se vidi i iz poslednjeg hapšenje za ratni zločin u Trnovu, kada je SIPA privela Marinka Bjelicu, stopostotnog invalida, koji je u ratu izgubio troje dece, i njegovog jedinog preživelog sina Zorana, a sve pod maskom ratnih zločinaca. Marinko je ubrzo nakon hapšenja pušten, a Zoran je i dalje u pritvoru.

Sagovornici „Novosti“ tvrde da je ovo samo testiranje granica do kojih će srpski narod da trpi torturu, hapšenja, ali i pravni linč od pravosudnih institucija BiH.

Nedeljko Mitrović, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, kaže za „Novosti“ da je sada pravi trenutak da institucije RS konačno raskrste sa pravosuđem BiH.

„Pravosuđe BiH je pod patronatom međunarodne zajednice i Bošnjaka. Dok je tako, Srbi će se hapsiti i maltretirati, a zločinci koji su ubijali Srbe slobodno će šetati po Sarajevu. Institucije RS konačno već jednom moraju zaštititi svoje građane i sprečiti iživljavanje SIPA i Tužilaštva BiH nad građanima“, poručio je Mitrović.

On kaže da je skandalozno da se hapsi čovek koji je invalid i u ratu ostao bez troje dece, a da po Sarajevu šetaju slobodni srpski dželati poput Jovana Divjaka, Ejupa Ganića, Atifa Dudakovića, Nasera Orića i mnogih drugih.

„Naravno, više se Tužilaštvo BiH ne oglašava povodom slučaja Dobrovoljačka, Tuzlanske kolone, ili oko logora smrti u Tarčinu. To se nije desilo za pravosuđe BiH. Ali, zato se malo pronađe neki Srbin kojem upadaju u kuću i odvode ga pod izgovorima da je počinio ratni zločin“, ističe Mitrović.

Da Vas podsetimo:  Ministarstvo prosvete: Nastava na srpskom jeziku u 15 država

Prema Mitrovićevim rečima, Republika Srpska ima šansu da se kroz strukturalni dijalog konačno izbori za reformu pravosuđa BiH.

„Ukoliko se strukturalnim dijalogom pravosuđe BiH ne bude promenilo i nateralo da radi za sve građane BiH, a ne samo za Bošnjake, onda se postavlja jasno pitanje kome ono treba i da li se uopšte treba osvrtati na njihove akcije „, poručio je Mitrović.

S druge strane, Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša RS, kaže za „Novosti“ da već godinama pravosuđe BiH žmuri nad zločinima nad Srbima, ali zato jedva čeka da pokaže snagu nad Srbima hapseći ih u kućama.

„Gde su te istrage za više od 500 logora na području Federacije BiH, gde je na hiljade Srba skončalo? Kako to Tužilaštvo BiH i SIPA nikada nisu okončali predmete vezane za logore smrti po Sarajevu? Pa danas je sedište pravosudnih institucija BiH u kasarni „Viktor Bubanj“, gde je za vreme rata ubijeno u logoru na stotine Srba“, pita se Dukić.

Prema njegovim rečima, RS definitivno mora prekinuti svaki vid saradnje sa pravosudnim institucijama BiH, jer su očigledno pod patronatom Bošnjaka i stranaca.

SDS: Selektivna pravda

Gradski odbor SDS Istočno Sarajevo osuđuje hapšenje Marinka i Zorana Bjelice iz opštine Trnovo, koja je poznata kao lokacija velikog stradanja srpskog naroda tokom rata.

„Dok 20 godina čekaju na odgovore ko je izvršio zločin nad njihovom porodicom, oni su sada u poziciji da daju odgovore o navodnim zločinima u drugoj opštini. Zbog ovog i sličnih slučajeva pravosudnih organa u BiH, može se konstatovati da se radi o selektivnoj pravdi i da se samo procesuiraju Srbi“, poručuju iz GO SDS.

U saopštenju se navodi da ratni zločini koji su počinjeni u opštini Trnovo spadaju među najveće zločine nad Srbima za koje do sada niko nije odgovarao. GO SDS je iznenađen akcijom SIPA, jer se hapse žrtve i porodice žrtava.

Da Vas podsetimo:  Nisu im (ne)sklone istorijske okolnosti

S. Mišljenović

Vaseljenska / Fondsk.ru / Novosti

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime