Bil Gejts ima odgovor na pitanje kad će se pandemija završiti

0
474

Bil Gejts otkrio je šta bi moglo zaustaviti pandemiju, koja je prema podacima Univerziteta „Džons Hopkins“ zarazila 110,7 miliona širom sveta i ostavila 2,4 miliona mrtvih. Govoreći na virtuelnoj minhenskoj konferenciji o bezbednosti, suosnivač „Majkrosofta“ pozvao je međunarodnu zajednicu da ulaže u fabrike vakcina.

Suosnivač Majkrosofta bio je na čelu globalne kampanje za iskorenjivanje zarazne bolesti. Njegova dobrotvorna fondacija donirala je 1,8 milijardi dolara za istraživanje SARS-KoV-2, kao i za razvoj i distribuciju vakcina širom sveta.

Prema Gejtsu, nekoliko milijardi dolara omogućilo bi zdravstvenim stručnjacima da rade na univerzalnim vakcinama protiv virusa korona i gripa, lekovima koji bi sprečili prenos bolesti, kao i na dijagnostici koja bi po niskim cenama mogla da pokrije 20 odsto svetske populacije nedeljno.

„Možemo da stvorimo fabrike mRNK vakcina koje imaju veliki kapacitet na globalnom nivou, a te fabrike mogu da se koriste za standardne vakcine kada nema pandemije“, rekao je Gejts. „Ako imamo tim od 3.000 svetskih stručnjaka, oni mogu da rade na stvarima poput boginja i malarije, a zatim pređu na pandemiju“, dodao je on.

To podseća na izjavu koju je dao početkom meseca, kada je naglasio potrebu za stvaranjem globalne organizacije koja će pružiti prvi odgovor na potencijalne epidemije zaraznih bolesti kako bi ih sasekla u korenu.

Obraćajući se učesnicima minhenske konferencije o bezbednosti, Gejts se takođe dotakao pitanja neravnomerne distribucije vakcina protiv virusa. Pozvao je međunarodnu zajednicu da osigura da zemlje u razvoju dobiju pošten pristup vakcinama. Njegova primedba usledila je tri dana nakon što je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao da je 10 zemalja dalo 75 odsto svih vakcina protiv virusa korona, dok 130 država nije dalo nijednu dozu.

Da Vas podsetimo:  Preminulo je 13, 14 lekara, ostali nisu imali dodirne tačke sa kovid sistemom

Ranije je Gejts rekao da bi se razvijene zemlje mogle vratiti u normalu do kraja 2021. godine ako vakcine budu delovale. Što se tiče sveta u celini, suosnivač Majkrosofta rekao je da će svet možda biti oslobođen od pandemije 2022. godine.

Izvor: Iskra

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime